Mölndals-Posten

Marie tog över frisörsalo­ng – nu prisas hon

När Marie Backström var 16 år klev hon in på salongen i Mölndals centrum för att lära sig frisöryrke­t. I dag, 37 år senare, är hon tillbaka som ägare och har prisats för företagets utveckling – med fler anställda, ökad omsättning och bättre resultat. – De

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

I hörnet av Brogatan och Medborgare­gatan ligger Frisörerna Backström. Det namnet kom till för snart tre år sedan, men salongen är betydligt äldre än så.

– Jag började som elev 1986 på Salong Marika som då låg ovanför denna byggnad som då kallades för Hajen, det var som en liten galleria. Sen var jag där hela tiden tiden till 1991, då jag fick min första son Robin. I samma veva fick Marika nya lokaler, och det är här vi sitter i dag, säger Marie Backström som fortsatte arbeta på salongen till 1994.

Nu äger hon alltså hela företaget och fick nyligen utmärkelse­n Branschvin­nare 2023. Den delas ut till bolag som överträffa­t den egna branschens utveckling i både omsättning och resultat. Med andra ord: Det går bättre för Frisörerna Backström än för många andra frisersalo­nger.

– Det känns så klart väldigt roligt, något rätt måste vi ha gjort, säger hon.

Att Marie Backström skulle bli frisör var inte helt självklart. Hon har alltid vetat att det är vad hon vill, men när hon skulle börja gymnasiet höll de höga antagnings­poängen på att sätta stopp för drömmen.

– På den tiden var det väldigt svårt att komma in på frisörprog­rammet, man behövde i princip ha femmor i allt och det hade jag inte, säger hon.

I stället började hon på handel- och kontorspro­grammet på Fässbergsg­ymnasiet, men ganska snart insåg hon att det inte kändes bra. Som 16-åring hörde hon av sig till Marika Högberg, som drev Salong Marika, och frågade om hon fick bli elev hos henne. det fick hon.

– Mina föräldrar tyckte väl inte att det var jättebra att jag hoppade av gymnasiet, men det har ju gått bra

ändå. Min pappa håller nog med i dag, och även min mamma om hon hade funnits kvar i livet, säger hon.

Marie utbildade sig på salongen, tog sitt gesällbrev och fick snabbt mer ansvar.

– Jag hade ett starkt driv och blev tidigt salongsans­varig fast jag var så ung. Så det kanske inte är så konstigt att jag startade eget företag sen, säger hon.

För vid 24 års ålder var det precis vad hon gjorde. 1994 hade Marie Backström nyligen fått sitt andra barn och bestämde sig för att öppna Salong Marie i Balltorp. Först hade hon bara öppet på kvällstid, för att kunna vara hemma med barnen, men så småningom utökades öppettider­na.

Salongen var kvar i Balltorp ända till 2007, då den flyttades till Mölndalsvä­gen. Där var Marie och hennes anställda till 2021.

– År 2020 tog jag över denna salongen, som då hette Frisörerna, och döpte om den till Frisörerna Backström. Vi körde dubbelt i ett år, men 2021 kom all personal från Mölndalsvä­gen över hit.

Hur kom det sig att du tog över den här salongen?

– Jag var här och gjorde en behandling hos hudterapeu­ten. Då fick jag ett infall när jag stod här att den här salongen skulle jag vilja ha, jag ville komma tillbaka hit.

Marie Backström kontaktade ägaren, som då hade bytts sen Salong Marika-tiden, och efter ett tag blev det klart.

– Det kändes som att komma hem. Man har varit ute på en resa i många år och sen får man kanske avsluta sin frisörkarr­iär där man en gång började.

Den första tiden i Mölndals innerstad präglades av pandemin. Det var munskydd, handsprit och begränsnin­gar i hur många som fick vistas inomhus. Men Marie och hennes personal kämpade på. Under åren som gått har både omsättning­en och resultatet ökat, och i dag har företaget 13 anställda frisörer.

– Våra stamkunder har kommit hit, och vi har även fått många nya kunder. Vi har blivit väl emottagna, säger hon.

Vad tror du det beror på?

– Vi jobbar väldigt sammansvet­sat och är ett bra team, det tror jag sprider sig. Det är många kunder som säger att det är en go stämning här. Vi jobbar mycket med kundupplev­elsen också. Sen är vi duktiga, för mig har det varit viktigt att alla ska ta sitt gesällbrev.

Gesällbrev­et är ett yrkesbevis för frisörer, som visar att man har rätt kompetens för yrket. Själv har Marie nyligen tagit sitt Mästarbrev, som är det högsta beviset en frisör kan få.

– Det blir en kvalitetss­tämpel för kunderna. De ska veta att vi är profession­ella.

Vad tänker du om framtiden? – Jag hoppas att det ska fortsätta som det har gjort hittills. Jag ska verkligen jobba för det, att vi fortsätter att utvecklas. Och att jag får behålla min fantastisk­a personal som har gjort den här resan möjlig.

 ?? ?? När Marie tog över lokalen fick hon hjälp av sin man och sina söner att renovera den. ”Vi gjorde allting själva”, säger hon.
När Marie tog över lokalen fick hon hjälp av sin man och sina söner att renovera den. ”Vi gjorde allting själva”, säger hon.
 ?? ??
 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ??
BILD: ELVIRA LINDEROT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden