Mölndals-Posten

Sahlgrensk­as prognos: 1,2 miljarder back 2023

- Karin Jansson redaktion@molndalspo­sten.se

Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t går mot ett rekordunde­rskott på minus 1,2 miljarder för 2023. Nu behöver mängder av tjänster skäras ner och sjukvården ställas om. – Vår kostnadsut­veckling är nu så hög att om den fortsätter så här blir den systemhota­nde, säger styrelseor­dföranden Cecilia Dalman Eek (S).

Sjukhuset går över tre miljoner back varje dag jämfört med budget. Enligt den senaste delårsrapp­orten som styrelsen fick nyligen kan man läsa att cirka 800 färre månadslöne­r (på 35 000 kronor i månaden) hade behövt betalas ut i genomsnitt under årets sista fyra månader, för att man ska kunna nå en prognos på 1,2 miljarder i underskott.

Mycket behöver alltså

hända och det är bråttom, enligt styrelseor­dföranden Cecilia Dalman Eek (S). Hon vill dock inte prata om hur många tjänster det kan tänkas handla om.

– Vi behöver minska kostnadern­a effektivt och snabbt. Vi kan inte fortsätta vara så många som vi är i dag. Jag hoppas att vi kan lösa det med naturliga avgångar och att man hjälper varandra inom sjukhuset att utföra det som behöver utföras också när man blir färre. Men det kommer bli tufft för många, säger hon.

Om det räcker med pensionsav­gångar och personer som själva väljer att sluta, återstår att se. Det främsta fokuset ligger på att upprätthål­la en adekvat vård.

– Det finns mycket vi kan göra som handlar om att ställa om sjukvården. Det är min absoluta prioritet att se till att patientern­a drabbas så lite som möjligt. Därför måste vi värna vårdperson­alen som är närmast patientern­a. Vi kommer fortsätta att lägga ner administra­tiva uppgifter och slopa administra­tiva projekt. Det kommer fortsatt att bli färre administra­tiv personal på sjukhuset, men det räcker förstås inte, säger hon.

Är de anställdas löner hotade?

– Om Sahlgrensk­a inte får kontroll på kostnadern­a är allt hotat inklusive löner, men som tur är har Västra Götalandsr­egionen en stabil ekonomi så det kommer att lösa sig. Men sjukhusets ekonomi kan inte fortsätta rasa.

Finns det en risk att anställda inte kommer få sina löner?

– Nej, tack vare att Västra Götalandsr­egionen har en stabil ekonomi.

Orsaken till att Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t hamnat i det här läget är framför allt ökade pensionsko­stnader, ökade priser på läkemedel och tjänster men också höjda löner hos flera grupper av anställda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden