Mölndals-Posten

Tiden när jordbruket och torghandel­n blomstrade i Mölndal

Mölndal var under 1800-talet en utpräglad bondebygd. Jordbruk drevs i alla byar, även i industrior­terna Mölndals Kvarnby och Krokslätt, skriver historiker­n Lars Gahrn.

-

Pappersbru­ket Papyrus ägde mycket jordbruksm­ark, eftersom man hade övertagit hemmanen Korndal och Holmen och deras marker. Papyrus drev jordbruk in på 1950-talet. Kvarnägarn­a hade i många fall jordbruk vid sidan om kvarnrörel­sen, åtminstone till husbehov.

Industrior­ten Krokslätt låg på hemmanet Sörgårdens marker. Gården levde vidare som åkeri, men man hade också kor. Norr om Sörgården låg Krokslätt Hökegården eller ”Hissebons”. Övriga byar i socknen var renodlade lantbruksb­yar.

Jordbruket bestämdes till

sin inriktning mycket av närheten till industrior­ten Mölndal och storstaden Göteborg. Bönderna odlade mycket potatis och stora mängder grönsaker, som de sålde på torgen i de båda städerna.

Torghandel­n var en viktig verksamhet och en stor inkomstkäl­la. Lördagarna var torgdagar. Folk gick till torget för att handla men även för att träffa torghandla­rna samt vänner och bekanta. På torget lärde man känna lantbrukar­na och fick veta ett och annat om deras odlingar. Grönsakern­a odlades på friland, det vill säga på öppna fält, och inte i växthus.

Tack vare närheten till Göteborg uppstod många och stora trädgårdsm­ästerier i Mölndal. Både grönsaker och blommor odlades i växthus och drivbänkar. Många bönder sålde mjölk till egna mjölkkunde­r med fri hemkörning. Vissa bönder ägnade sig åt slakt och sålde kött på torget eller till handlare.

Jordbruk förenas ofta med skogsbruk, men hemmansäga­re i Mölndal hade inte några stora skogsmarke­r. Under 1800-talet var bergen och backarna runt jordbruksb­ygden i stort sett kala. Korna gick på bete i bergen och betade ofta rent. Barnen skickades ofta upp i bergen för att hämta ved eller rycka ljung till bränsle. Ibland gick bränder fram över de torra markerna.

1881 bildades Fässbergs Plantering­sförening, senare kallad Mölndals Plantering­sförening. Lärare var drivande krafter, och skolbarnen sattes i verksamhet för att plantera skog. Skogen står idag åter tät på Mölndals berg och höjder tack vare skolbarnen­s insats. Skogsbruk i mindre skala förekom emellertid, exempelvis på Gunnebo, som hade ett eget sågverk. Skogsarbet­are var sysselsatt­a med att gallra i skogen och avverka årstillväx­ten. Fällda träd sågades och klövs till ved. Gunnebos skogvaktar­e körde ut vedkorgar till sina kunder.

Under 1900-talet har

det mesta av Mölndals jordbruksm­ark blivit bebyggd. I och med att man började flyga in blommor och grönsaker från varmare länder, blev det inte längre lönsamt att odla blommor och grönsaker här i Sverige i växthus med höga

uppvärmnin­gskostnade­r. Mölndals många trädgårdsm­ästerier är nu ett minne blott. Torghandel­n är numera föga omfattande.

Mölndal hade en JUF-avdelning (Jordbrukar­e-Ungdomens Förbund), som bytte namn till JUF-veteranern­a. Medlemmarn­a insåg att tiden för lantbruk och trädgårdsm­ästerier höll på att rinna ut. Därför dokumenter­ade de jordbruk och trädgårdsm­ästerier, som skildrades i en utförlig krönika: ”Mölndal: Lantbruks- och trädgårdss­tad under omvandling” (redaktör: Sven Olof Olsson, 1993).

Boken är ett standardve­rk i Mölndals historia, användbar inte minst för släktforsk­are. Man samlade också in redskap och maskiner från lantbruket och trädgårdsm­ästerierna. Dessa placerades i ett lantbruksm­useum, som ingår i Mölndals Hembygdsfö­renings

museer. Detta museum invigdes 1983 och har sedan hela tiden berikats med nya tillskott.

Lars Gahrn

Mölndals hembygdsfö­rening

 ?? ?? Lelle-Börjes skördefolk på hemmanet Trädgården­s ägor.
Lelle-Börjes skördefolk på hemmanet Trädgården­s ägor.
 ?? BILD: MÖLNDALS HEMBYGDSFÖ­RENING ?? Sven Olof Olsson (från Fässbergs Mellangård) kör potatisupp­tagaren med kallbloden Sköldvin och Pirman. I bakgrunden ses Brudberget i Balltorp. Året är 1952.
BILD: MÖLNDALS HEMBYGDSFÖ­RENING Sven Olof Olsson (från Fässbergs Mellangård) kör potatisupp­tagaren med kallbloden Sköldvin och Pirman. I bakgrunden ses Brudberget i Balltorp. Året är 1952.
 ?? BILD: KNUT KJELLMAN ?? Svinen på Eklanda Ryttaregår­den var omfångsrik­a. Hästen i bakgrunden är en liten häst, avsedd för barn och ungdomar.
BILD: KNUT KJELLMAN Svinen på Eklanda Ryttaregår­den var omfångsrik­a. Hästen i bakgrunden är en liten häst, avsedd för barn och ungdomar.
 ?? BILD: KNUT KJELLMAN ?? Gamla torget runt 1920.
BILD: KNUT KJELLMAN Gamla torget runt 1920.
 ?? BILD: MÖLNDALS HEMBYGDSFÖ­RENING ??
BILD: MÖLNDALS HEMBYGDSFÖ­RENING

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden