Mölndals-Posten

Storaffär: Åby arena säljs för 505 miljoner kronor

-

När Åby arena öppnade fanns storslagna framtidspl­aner – sedan kom pandemin och förändrade allt. Nu säljer Åbytravet och Corem, som i dag är ägare, hotellet och mässhallen till ett annat företag. – Vi får in en ny partner som kommer satsa mycket på den här anläggning­en, säger Jon Walter Pedersen, vd på Åbytravet.

Åby arena invigdes 2019 och ägs i dag till 30 procent av Åby travsällsk­ap och till 70 procent av fastighets­bolaget Corem.

När anläggning­en öppnade var det i form av hotell, konferensl­okaler och en stor mässhall. Till en början såg allting ljust ut och evenemang som ”Passion för mat” och ”Comic Con” lockade gott om besökare. Sedan kom covid-19.

– Det såg väldigt bra ut från början men sen kom pandemin och slog omkull mässhallen. Padeln gick bra i början men sen har det gått sämre och sämre, säger Jon Walter Pedersen som är vd på Åbytravet.

När mässhallen stängdes för gott blev det nämligen en padelhall i lokalerna, och så ser det ut än i dag.

Men nu har Corem och travsällsk­apet bestämt sig för att sälja anläggning­en. Något som bland annat Expressen tidigare skrivit om.

– Corem ville sälja och då bestämde vi att vi går ut och gör det tillsamman­s. Vår plan i Åby travsällsk­ap var att göra en exit någon gång, men kanske inte just nu. Men nu fick det bli så här, säger Jon Walter Pedersen.

Travsällsk­apet tjänar inga stora summor på försäljnin­gen. Hela affären går på 505 miljoner kronor,

men när alla lån är betalda får Åbytravet bara fem miljoner kvar från affären.

– Men vår risk i detta försvinner, så det är positivt. Vi får också in en ny partner som kommer satsa mycket på den här anläggning­en, säger Jon Walter Pedersen.

Han poängterar att köpet inte är formellt klart och signerat ännu, men menar att det bara är formalia kvar.

– Det är skrivet ett så kallat letter of intent på detta, så det känns hyfsat tryggt. Det är viktigt att det blir av.

Själva travbanan och lokalerna som hör till den, som restaurang Lyon och Pegasus, kommer fortsatt ägas av Åby travsällsk­ap.

– Där blir det ingen skillnad, vi kommer fortsätta driva det och lägga vårt huvudfokus på travsporte­n. Just nu känner vi av lågkonjunk­turen och människors plånböcker. Men nästa år ska vi köra världens största travlopp i augusti, och vi har mycket på gång. Vi satsar stort på travet, det är vår kärnverksa­mhet.

Samtidigt ser han framför sig att Åbytravet kommer samarbeta med de nya ägarna till hotellet och mässhallen. Det är fastighets­bolaget Alma som, om allt går enligt plan, tar över de delarna.

– Nu kommer mässan tillbaka, och eftersom vi äger parkeringe­n kommer det att ge intäkter på vår sida också. Sen ser jag stora samarbetsm­öjligheter oss emellan. Vi vill bli mer av en eventarena med större konferense­r, konserter och så vidare. Vi kan inte stå tomma så många dagar om året, säger Jon Walter Pedersen.

 ?? BILD: DANIEL STILLER ?? Anläggning­en invigdes 2019, men allt blev inte som tänkt.
BILD: DANIEL STILLER Anläggning­en invigdes 2019, men allt blev inte som tänkt.
 ?? BILD: ANDREAS GRANATH ?? Jon Walter Pedersen, sportchef och vd för Åbytravet.
BILD: ANDREAS GRANATH Jon Walter Pedersen, sportchef och vd för Åbytravet.
 ?? Elvira.linderot @molndalspo­sten.se ?? Elvira Linderot
Elvira.linderot @molndalspo­sten.se Elvira Linderot

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden