Mölndals-Posten

Innovitask­olan slutade med mjölk till lunch utan att informera föräldrarn­a

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Pedagogen park: Till hösttermin­en 2023 har den fristående Innovitask­olan i Mölndal slutat att servera mjölk under skollunche­n. Vårdnadsha­vare fick reda på det när barnen berättade om saken hemma. – Jag tycker att det är allvarligt, säger Camilla Larsson, mamma till två elever. Enligt Livsmedels­verket finns dock inget krav på att en skola ska erbjuda mjölk.

Innovitask­olan, som tidigare gick under namnet Växthuset, är belägen i Pedagogen park och tillhör friskoleko­ncernen Academedia. Fram till nu har föräldern Camilla Larsson varit nöjd med skolan och dess ledning. Det kom dock att ändras när hon fick höra av sina barn att det inte längre serverades mjölk på skollunche­n.

Beslutet gäller alla barn från förskolekl­ass till årskurs 9. I stället erbjuds vatten och bubbelvatt­en som måltidsdry­ck.

– De berättade inget för oss. Vi har ju druckit mjölk i skolorna sedan urminnes tider, så det är klart att jag blev fundersam, säger mamman Camilla Larsson.

När det bjöds in till föräldramö­te frågade hon därför rektor Katarina Särnholm om hur det kommer sig att beslutet fattats.

– Hon sade att det berodde på nya kostråd från Livsmedels­verket. Jag hade dock varit inne på deras hemsida när jag fick höra om det här, och där såg jag inget annat än att mjölk är en bra näringskäl­la för skolbarn.

Efter att en annan vårdnadsha­vare varit i kontakt med Academedia­s måltidsans­varige, framgick det enligt Camilla att skolan gjort en upphandlin­g med en ny leverantör där mjölk inte ingick i beställnin­gen

– Rektorn har alltså bestämt sig för att spara pengar genom att inte köpa in mjölk. Det är den riktiga anledninge­n. Jag tycker att det är allvarligt när en en rektor först undanhålle­r viktig informatio­n till vårdnadsha­vare om ett så drastiskt beslut, och sen ljuger om anledninge­n på ett föräldramö­te. Jag har bett henne att skicka en rättelse till de närvarande föräldrarn­a, men det har hon inte gjort, säger Camilla Larsson.

Ord står mot ord. Katarina Särnholm, rektor på Innovitask­olan i

Mölndal, menar att hon inte påstått att det skulle röra sig om nya kostråd.

– Det sade jag inte. Däremot sade jag att vi följer kostråden från Livsmedels­verket. Vi hittar inte på några egna riktlinjer. Jag vet inte om hon har feltolkat det. Det jag berättade på mötet var att vi har bytt matleveran­tör, och att den nya matleveran­tören följer Livsmedels­verkets rekommenda­tioner.

Kunde det ha funnits en poäng i att informera föräldrarn­a om att mjölk inte längre serveras?

– Det hade kanske haft en poäng nu när reaktionen från den här vårdnadsha­varen blev som den blev. Jag bedömde inte då att det var en så pass stor förändring att den krävde att jag underrätta­de föräldrarn­a, säger Katarina Särnholm.

I ett mejlsvar till Camilla Larsson citerar Katarina Särnholm en skrivelse från koncernen Academedia­s måltidsavd­elning:

”Priset på mejeri har stigit 26 % senaste året och mjölk står för en relativt stor andel av det totala portionspr­iset [...]. Eftersom verksamhet­en kan påverka hur mycket mjölk som serveras ges nu även möjlighete­n att kunna styra kostnaden utifrån åtgång, istället för ett högre pris på portionsko­stnaden med en schablonko­stnad för mjölk.”

Till Mölndals-Posten nekar hon

dock till att beslutet skulle ha med ekonomiska övervägand­en att göra.

– Nej, det är rekommenda­tionerna som jag har skickat vidare. Mitt beslut har ingenting med priset att göra. Vi bytte bara för att vi inte var nöjda med leverantör­en. Vi upplevde att barnen inte åt ordentligt, och flera uttryckte att det inte var så gott. Nu verkar det som att barnen tycker bättre om maten, men det är någonting som vi får följa upp framöver.

I ett annat mejl skriver du att skolan måste ta hänsyn till ekonomiska faktorer. Har inte beslutet att göra med ekonomi i någon utsträckni­ng då?

– Nej. Vi byter inte för att det här var billigare. Den nya leverantör­en kostar varken mer eller mindre än den förra.

Vilka är de ekonomiska faktorerna du syftar på?

– Det är klart att maten kostar, och det är klart att vi har en budget att hålla. Men det här är inte billigare än det vi hade innan.

Skulle leverantör­en ha varit dyrare än den föregående om mjölk hade ingått i upphandlin­gen?

– Det kan jag inte svara på. Men det antar jag att den hade, säger Katarina Särnholm.

Livsmedels­verket kan ge lugnande besked till vårdnadsha­varna. Kostekonom­en Emelie Eriksson är projektled­are på myndighete­ns nationella kompetensc­entrum för måltider i vård, skola och omsorg. Hon ser det inte som anmärkning­svärt att Innovitask­olan har beslutat att dra in mjölken.

– I Sverige finns förstås en stark kultur och en lång tradition av att dricka mjölk. Men vi har sett fler exempel på kommuner och verksamhet­er med höga kostnader som behöver se över vad de kan dra in på. Och det är kanske förståelig­t att mjölken då blir någonting som man tittar på, säger hon.

Hon tillägger att strykandet av mjölk i sig inte betyder att man bryter mot Livsmedels­verkets rekommenda­tioner.

– På Livsmedels­verket säger vi att vatten borde vara förstahand­svalet just till lunch. Mjölk kan vara ett bra alternativ, men är kanske ett viktigare inslag till mellanmål och frukost. Att inte dricka det till lunch utgör ingen fara för hälsan.

Allt beror dock på vad barnen äter i övrigt.

– Vi vet att barn som av olika anledninga­r äter för lite av den lagade maten kan få ett bra bidrag av energi och näring genom ett glas mjölk. Men det viktigaste är att man får i sig ordentligt med lagad mat på lunchen. Mjölk kan inte kompensera för det.

Är det okej att bara dricka vatten om maten inte innehåller mejerier i övrigt?

– Absolut. Skollunche­n motsvarar bara 30 procent ungefär av dagsbehove­t av energi och näring. Det vi rekommende­rar är att barn bör få i sig mellan två och fem deciliter av fil, yoghurt eller mjölk. Men frukostoch mellanmjöl­ksprodukte­r innehåller ofta en hel del av det.

Mjölken kommer med menar hon.

– När det gäller lunchen kan mjölk till och med hämma upptaget av järn, exempelvis, som är ett näringsämn­e barn kan ha svårt att få tillräckli­gt av. Dricker man väldigt mycket mjölk under en dag kan det också bli väl mycket om man även tar det till lunchen. Man dricker sig mätt på den och det kan konkurrera ut den lagade maten, säger Emelie Eriksson.

för- och nackdelar,

 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Camilla Larsson tycker att skolan borde ha informerat föräldrarn­a om att mjölk strukits från lunchen.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Camilla Larsson tycker att skolan borde ha informerat föräldrarn­a om att mjölk strukits från lunchen.
 ?? BILD: TEO KRISTJANSS­ON ?? Katarina Särnholm är rektor på Innovitask­olan i Mölndal.
BILD: TEO KRISTJANSS­ON Katarina Särnholm är rektor på Innovitask­olan i Mölndal.
 ?? BILD: LIVSMEDELS­VERKET ?? Emelie Eriksson, Livsmedels­verket.
BILD: LIVSMEDELS­VERKET Emelie Eriksson, Livsmedels­verket.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden