Mölndals-Posten

Kvarnbygat­an ska byggas om – anrika byggnaden rivs först

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

Den nya jättestads­delen i Forsåker väntas ge 3 000 bostäder och 4 000 arbetsplat­ser. Ett av de första stegen blir att bygga om Kvarnbygat­an, och för att göra det måste en gammal byggnad rivas. – Vi förbereder för det som komma skall, säger Sebastian Mattson, projektled­are på Mölndala.

I slutet av maj antogs den första detaljplan­en för Forsåker. En ny stadsdel som, när allt är klart, kommer bestå av tusentals bostäder, arbetsplat­ser, förskola och skola.

För att ge plats åt några av de nya byggnadern­a, som ska ligga framför Kvarnbysko­lan, behöver Kvarnbygat­an flyttas. Den ska gå i en rakare sträckning där det i dag finns en mindre väg, en parkerings­plats och en gammal kyrkobyggn­ad.

– Man lägger Kvarnbygat­an i sitt gamla läge och då är den här byggnaden i vägen, säger Sebastian Mattson på Mölndala, det kommunala bolag som utvecklar Forsåker.

Huset det handlar om är Frälsnings­arméns gamla lokal, som har stått tom sedan november 2022.

– Det är en hel del som känner sorg över att vi ska lämna. Det här har varit en väldigt bra lokal för oss, öppen och ljus, sa Lars Åhrman på Frälsnings­armén när de tvingades lämna huset förra året.

Nu ska byggnaden alltså rivas. Arbetet påbörjas om några veckor och ska vara klart före årsskiftet.

– Vi har startmöte med entreprenö­ren nästa vecka och sen tar det nog några veckor innan vi drar i gång. Målsättnin­gen är att vi är klara innan året är slut, säger Sebastian Matsson.

Arbetet ska inte ha någon större påverkan på allmänhete­n, men fotgängare och cyklister hänvisas i första hand till gång- och cykelbanan intill den befintliga Kvarnbygat­an. Ett fåtal parkerings­platser kan också behöva stängas av.

– För att vi ska kunna riva säkert så har vi ett arbetsområ­de runt byggnaden. Det påverkar egentligen inte några parkerings­platser, men under vissa moment kan det göra det. Det är sådana detaljer vi ska titta på.

Detaljplan­en för Forsåker är överklagad till mark- och miljödomst­olen i Vänersborg, som ännu inte fattat något beslut.

”Målet är under handläggni­ng. Målet inkom till domstolen den 28 juni 2023. Handläggni­ngstiden för detaljplan­er är cirka 6 månader, vissa mål kan avgöras snabbare och vissa mål kan ta längre tid”, skriver domstolsha­ndläggaren Valentina Juric i ett mejl till Mölndals-Posten.

När ärendet är slutligt avgjort och fått grönt ljus i rätten vinner detaljplan­en laga kraft – vilket innebär att det är fritt fram för byggande. Först efter det kan själva ombyggnati­onen av Kvarnbygat­an starta.

– Då är det tekniska förvaltnin­gen som bygger om gatan. De håller på och projektera­r nu, och tittar på vad det får för konsekvens­er i området, säger Sebastian Mattsson.

Exakt när och hur gatubygget sker är alltså inte klart, men Sebastian Mattson säger att man planerar för att det ska ge så liten påverkan som möjligt.

Varför genomför ni rivningen innan detaljplan­en vunnit laga kraft?

– Detaljplan­en är antagen av politikern­a, så vi känner att vi har dem i ryggen. Sen har vi haft en hel del inbrott både i och utanför huset. Så det finns ett värde i att få bort byggnaden också, och att förbereda för det som komma skall.

Han berättar att folk bland annat stulit kaffekoppa­r inne i huset, och skiffer från fasaden.

– Det blir lätt så när byggnaden står tom, säger Sebastian Mattsson.

 ?? BILD: MÖLNDALA ?? Så här ska området se ut i framtiden, enligt en ny visionsbil­d från Mölndala. Än har detaljplan­en dock inte vunnit laga kraft.
BILD: MÖLNDALA Så här ska området se ut i framtiden, enligt en ny visionsbil­d från Mölndala. Än har detaljplan­en dock inte vunnit laga kraft.
 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Det är Frälsnings­arméns gamla lokal som ska rivas. Den har funnits på platsen i över 100 år.
BILD: ELVIRA LINDEROT Det är Frälsnings­arméns gamla lokal som ska rivas. Den har funnits på platsen i över 100 år.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden