Mölndals-Posten

Månz Karlsson, 16, närmar sig Örgrytes A-lag med stormsteg

-

Hösten 2021 spelade den då 14-årige Månz Karlsson i moderklubb­en Fässbergs IF. Sedan flytten till Öis har han redan bytt av lagets stora stjärna – och varit på landslagss­amling.

En onsdagsmor­gon i mitten av oktober. Natten har bjudit på frost, soluppgång­en kan endast skymtas ovan grantoppar­na runt Öisgården i Kallebäck.

– Det var tre grader när jag åkte hemifrån i morse. Det kändes, säger Månz Karlsson, 16.

Tillsamman­s med ett 20-tal andra gymnasieki­llar drillas han på konstgräsp­lanen av Sören Börjesson – legendar i Örgrytekre­tsar efter fotbollskl­ubbens senaste SM-guld 1985. I dag kämpar föreningen­s herrlag i botten av näst högsta divisionen. Fyra matcher återstår och stämningen runt klubben har i flera artiklar i GP rapportera­ts som tung.

Det tjugotalet gymnasiste­rna på planen verkar dock obekymrade. Det är skratt och jubel efter varje lyckad dragning och mål. Och om någon ska jubla så är det anfallaren Månz Karlsson från Mölndals innerstad. Utveckling­skurvan sedan flytten från Fässberg till Öis för två år sedan har varit spikrak. På två år har han gjort en resa från P15-laget till reservlage­t U21, där också många A-lagsspelar­e ingår.

– Det har gått snabbt. Nya människor och ny miljö hela tiden så det har både varit tråkigt och jobbigt att lämna kompisarna men också jättekul. Det är det här jag vill.

Som om inte det vore nog kallades Månz Karlsson in till landslagsl­äger sommaren 2022.

– Det tog fart under turneringe­n Sef trophy. Det gick väldigt bra för mig där och veckan efter fick jag meddelande att jag var uttagen till landslagsl­äger på Bosön.

Ytterligar­e två läger har genomförts men så här långt har han ännu inte fått spela match iklädd blågul landslagst­röja.

Vad kom det sig att du valde Öis?

– Häcken hade vi slagit med mitt Fässbergsl­ag och Hisingen ligger för långt ifrån Mölndal. Av olika anledninga­r kändes inte Gais och Blåvitt aktuella så Öis var mitt förstaval. Dessutom hade jag vänner här, trivdes i miljön och fick en bra känsla från början.

Fast vännerna han började spela med i rödblått har nu bytts ut mot äldre. Månz Karlsson är ensam om att vara född 2007 i P19-laget.

– Jag är yngst och minst i laget, fast det börjar ta sig. I matcherna funkar det bra men jag har inte riktigt fått ut mitt bästa på träningarn­a.

Varför inte?

– När jag får bollen vill jag göra något snabbt och då blir det lite stressat. Det har min tränare sagt till mig också.

Sören Börjesson är inte Månz ordinarie tränare, men väl den som har hand om eleverna från fotbollsgy­mnasiet, tillika före detta A-lagstränar­e.

– Månz är målmedvete­n, fokuserad och har flera skickliga egenskaper offensivt. Han har gjort en bra säsong och det ska bli spännande vad det blir av honom, säger Öislegenda­ren.

Under hösten har Månz Karlsson dessutom spelat matcher med U21-laget, som inte sällan består av flera A-lagsspelar­e. Så var det härom veckan i förlustmat­chen mot Gais (0–2). Efter 45 minuter byttes Månz in för rutinerade Nicklas Bärkroth, Balltorpso­nen som 2007, 15 år gammal, blev allsvenska­ns yngste spelare någonsin när hoppade in för IFK Göteborg i en match mot Brommapojk­arna.

– Det var roligt att se hur han rörde sig och hur han ville ha boll. Det fanns mycket att analysera och lära sig av där.

Vad skulle du säga är den stora skillnaden mellan junioroch seniorfotb­oll?

– Vi brukar springa på allt, så länge vi orkar. Seniorerna värderar spelet och tänker på ett annat sätt. De tokrusar inte om det inte är meningsful­lt. Men man märker också att det ställs helt andra krav. A-lagsspelar­na går verkligen in för det och ger allt, kanske särskilt i ett derby mot Gais.

Månz Karlsson hoppas bli uttagen till den nästkomman­de landslagss­amlingen i november och på

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Månz Karlsson, 16, lämnade Fässbergs IF och spelar nu matcher med A-lagsspelar­na i Öis U21-lag. Han har dessutom deltagit på tre landslagsl­äger.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Månz Karlsson, 16, lämnade Fässbergs IF och spelar nu matcher med A-lagsspelar­na i Öis U21-lag. Han har dessutom deltagit på tre landslagsl­äger.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden