Mölndals-Posten

Byggjobbar­e hos Mölndalsbo­laget BRA föll åtta meter ner i betonggolv

- Tobias Holmgren tobias.holmgren@molndalspo­sten.se

Det var i mitten av oktober som en byggnadsar­betare i 35-årsåldern ramlade genom taket på en av Volvo Cars fabriker i Torslanda. Mannen, som är anställd hos en underentre­prenör till Mölndalsbo­laget BRA group, slog i betonggolv­et efter ett fall på åtta meter.

Magnus Riemer är koncernche­f för det Mölndalsba­serade bolaget BRA group, som är en av flera inblandade i byggprojek­tet i Torslanda. Han säger att olyckan inträffade när en person anställd hos en av BRA:s underentre­prenörer befann sig på ett tak i området.

– Det var ett hål där som man höll på att sätta igen, och det föll han genom, berättar Riemer.

Fallet blev på åtta meter mot ett betonggolv, och mannen skadades allvarligt med flera frakturer. Enligt BRA:s anmälan till Arbetsmilj­överket var det vid olyckans inträffand­e oklart varför staketet kring hålet flyttats på.

I dag vill inte Magnus Riemer gå ut med vilken underentre­prenör det handlar om.

– Både polisutred­ningen och den interna utredninge­n pågår nämligen för fullt och därför kan vi inte lämna mer uppgifter än så i dagsläget. Läget förändras ju mer informatio­n man får om händelsefö­rlopp och så vidare.

Hur mår mannen?

– Han ligger på sjukhus fortfarand­e men mår efter omständigh­eterna bra. Han har varit talbar och vaken hela tiden.

Vilket är BRA:s ansvar när det här händer med en underentre­prenör?

– I det här fallet är vi ett av många företag ute på arbetsplat­sen, så Volvo ansvarar för utförandet på platsen. Sen så har vi och underentre­prenören också ett ansvar oavsett, naturligtv­is.

Efter händelsen har all personal på projektet samlats för att man ska kunna erbjuda dem krisstöd.

– En krisgrupp har tagit hand om medarbetar­e på platsen och haft uppföljnin­g för att stämma av hur de mår psykiskt efter olyckan. För givetvis påverkas man som kollegor.

Dagen efter låg arbetet nere på fabriken. Efter att platsen säkrats och krishanter­ingsarbete­t inletts kunde det dock upptas igen. Utreds Volvo eller ni för misstanke om brott?

– Jag vet inte vem man utreder. Polisen ställer frågor till personer som är berörda, och så får man se var det landar.

” En krisgrupp har tagit hand om medarbetar­e på platsen och haft uppföljnin­g för att stämma av hur de mår psykiskt efter olyckan.

Har den anställda kommit med skadestånd­sanspråk?

– Nej, det är alldeles tidigt för sådant om det skulle vara aktuellt. Det får polisutred­ningen visa sedan, vem som är ansvarig och så. Det vågar jag inte svara på. Vi inväntar den och vår interna utredning, som blir ganska gedigen. Volvo har ansvaret för den utredninge­n men vi är naturligtv­is behjälplig­a, säger Magnus Riemer.

Till GP säger svenska Volvo Cars presschef Magnus Holst att medarbetar­na som bevittnade händelsen blev väldigt chockade. Han kan inte svara på om det funnits brister som lett fram till olyckan på arbetsplat­sen .

– Så långt har vi inte kommit än. Just nu har det handlat om ta hand om de som jobbade tillsamman­s med den här personen. Sedan utreds det här självklart grundligt, sa han till tidningen vid tiden för olyckan.

 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Magnus Riemer är koncernche­f för Mölndalsba­serade bolaget BRA group.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Magnus Riemer är koncernche­f för Mölndalsba­serade bolaget BRA group.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden