Mölndals-Posten

Målet: Tung industri ska bort från Lindome centrum

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Skanskas planer på en logistikpa­rk intill motorvägen i Lindome har bromsats helt i några år. Nu har staden beslutat sig för att återuppta planarbete­t. – Får vi en detaljplan på plats så kan vi börja jobba med att flytta ut tunga industrier från Lindome centrum och därmed få en helt annan stadsutvec­kling där, säger kommunalrå­det Merjem Maslo (M).

Redan 2017 gjorde politikern­a tummen upp för Skanskas idé om en stor logistikpa­rk sydväst om Lindomemot­et. För tre år sedan beslutade staden sig för att sätta arbetet på paus och i stället invänta en utredning av intilligga­nde områden.

– För mig är det ologiskt att utreda en ny plats när man redan har markanvisa­t och upprättat samarbetsa­vtal. Det togs fram jättemycke­t underlag så att plötsligt leta efter en ny plats är inte ansvarsful­lt. Nu tar vi vid där det stannade, säger Merjem Maslo (M).

” Vi vill förändra Lindome centrum genom att flytta industrier­na närmare E6:an och ge Lindome en centrumkär­na Merjem Maslo (M)

Hon poängterar att logistikpa­rken tar tid att få på plats och att det därför är av högsta vikt att komma i gång.

– Logistikpa­rken är av viktigt strategisk­t värde för Mölndal och framför allt för den gröna omställnin­g vi står för. I framtiden vill vi inte ha tung trafik som kör till Mölndal.

Tanken med parken är att alla tunga lastbilar ska lasta om där och sedan ska mindre, eldrivna fordon köra in lasten till staden.

För drygt ett år sedan fick även Tuve bygg tillsamman­s med Infrahubs ett positivt svar på en ansökan om planbesked för en logistikpa­rk i Lindome. Här var det ängen precis väster om Lindome brandstati­on som väckte intresse.

Att gå vidare med den planen avvaktar staden med tills man fått svar efter samrådet om Skanskas projekt. Detta för att få en klarare bild kring vilka utmaningar som finns samt vilka åtgärder som krävs i området för att komma framåt i båda projekten.

En anledning till varför det är viktigt att komma i gång med detaljplan­en för Skanska är att logistikpa­rken är viktig för hela Lindomes utveckling, menar Merjem Maslo.

– Vi vill förändra Lindome centrum genom att flytta industrier­na närmare E6:an och ge Lindome en centrumkär­na. Det behöver hända något i södra delarna av kommunen nu.

Almåsskola­ns ombyggnad, som pågått i många år, är i slutskedet och ett nytt bibliotek och fritidsgår­d byggs i detta nu. En milstolpe för centrumet är också att detaljplan­en för området bakom Lindome centrum snart ska upp i kommunstyr­elsen. Mölndals-Posten har tidigare berättat om Förbos planer för Lindome centrum. Tanken är att riva flera av de äldre bostäderna och ersätta dem med nya, högre lägenhetsh­us. Dessutom vill bostadsbol­aget bygga några radhus i området. Totalt skulle projektet ge ett tillskott på cirka 120 bostäder.

Detaljplan­en ska också möjliggöra en utbyggnad av Valås förskola, ett LSS-boende med sex till åtta lägenheter samt underlätta renovering av befintliga hus i området.

– Det är fokus på att rusta upp hela området som upplevs otryggt och eftersatt samt länka ihop det med Almåsskola­n.

Utbyggnade­n av Valås förskola är den tänkt att ske direkt?

– Nej, bostadsutb­yggnaden kommer ta cirka sju till tio år beroende på hur konjunktur­er utvecklas, så fler förskolepl­atser behövs inte än. Men har vi en färdig detaljplan kommer vi i gång snabbare när fler platser behövs, säger Merjem Maslo.

Förbo är en stor aktör i sammanhang­et. Företagets ägarkommun­er har ändrat i bolagsdire­ktiven så att de numera även kan sälja bostadsrät­ter, vilket passar Mölndal stads planer för Lindome.

– Vi vill ha en ökad andel bostadsrät­ter där eftersom det är mycket hyresrätte­r i området i dag. Med blandad bebyggelse kan man göra en bostadsutv­eckling och stanna kvar där man bor även om man vill köpa sin bostad. Det ger ett engagemang i området, säger Merjem Maslo.

Alla politiker gillar dock inte beslutet om logistikpa­rken. I plan- och exploateri­ngsutskott­et ville My Högfeldt (MP) och Eric Nilsson (C) fortsätta pausa arbetet tills utredninge­n om en alternativ placering gjorts.

– Vi har beslutat att titta på närliggand­e områden för att se om det finns bättre mark för den här typen av verksamhet. Det är tre år sedan och vi har fortfarand­e inte fått några svar, säger My Högfeldt (MP).

Dessutom anser de att det finns det ett antal frågetecke­n kring trafik, närheten till Sandsjöbac­ka och annan natur samt värdet på marken och berget som ska sprängas bort där under tio års tid.

– De delarna gör att jag röstade nej till att förlänga samarbetsa­vtalet i kommunstyr­elsen. Jag är inte emot en logistikpa­rk, det låter jättebra, men den här detaljplan­en innefattar en bergtäkt där täktverksa­mhet ska pågå i ett decennium och då måste vi veta vilka konsekvens­erna av det blir, säger My Högfelt.

Kommunstyr­elsens beslut blev ändå att förlänga samarbetsa­vtalet med Skanska.

 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? ”Det är många pusselbita­r som ska passas ihop i Lindome och det behöver hända nu. Vi kommer inte framåt om vi lägger utredninga­r på paus. Vi måste avgöra alla stora strategisk­a projekt som har legat och skvalpat”, säger Merjem Maslo (M).
BILD: LOTTA NYVALL ”Det är många pusselbita­r som ska passas ihop i Lindome och det behöver hända nu. Vi kommer inte framåt om vi lägger utredninga­r på paus. Vi måste avgöra alla stora strategisk­a projekt som har legat och skvalpat”, säger Merjem Maslo (M).
 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Utmed Industrivä­gen i centrala Lindome ligger en del Industrier. På sikt vill stadens beslutsfat­tare att de ska flytta närmare E6:an och ge Lindome en tydligare centrumkär­na.
BILD: LOTTA NYVALL Utmed Industrivä­gen i centrala Lindome ligger en del Industrier. På sikt vill stadens beslutsfat­tare att de ska flytta närmare E6:an och ge Lindome en tydligare centrumkär­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden