Mölndals-Posten

Papegoja på vift i Mölndal – åt nötter i trädgård

- Malva Söderqvist malva.soderqvist@stampen.com

I torsdags fick Kikåsbon Katarina Andreasson syn på något ovanligt: En papegoja som åt jordnötter i hennes trädgård. Men ingen i Mölndal verkar veta var den gröna krabaten hör hemma.

I Katarina Andreasson­s villaträdg­ård i Kikås är det inte ovanligt att fåglar flockas runt fågelborde­t där hon brukar lägga ut jordnötter. Det är framför allt hackspetta­r som tar sig en tugga. Men i torsdags i förra veckan var en sällsynt fågel på besök i trädgården.

– Men gud, tänkte jag, vad är det för något knallgrönt? Men det är ju en papegoja! Jag trodde först att jag såg i syne men det gjorde jag inte, säger Katarina Andreasson om upptäckten.

– Då satt han där i trädet och kikade på fågelmaten. När hackspette­n stack satt han kvar och käkade.

Hon gick ut i trädgården för att försöka fånga in papegojan, men då flög den iväg till grannens tomt. Hon pratade ihop sig med sina grannar om att göra ett försök till att locka in fågeln.

– Han satt högt uppe i en björk och tittade på oss. Vred och vände på huvudet. Vi visslade på honom men han kom inte.

Samma dag ringde hon polisen för att se om någon hade gjort en anmälan om en försvunnen papegoja. Men ingen verkade sakna fågeln.

Hon publicerad­e också ett inlägg på Facebook för att hitta ägaren.

– Folk har svarat en del, vissa med lite tips och så, om hur man ska fånga honom.

Men ingen har vetat vem ägaren är. Katarina kom då att tänka på den gröna papegojan Hugo från Kålltorp som var försvunnen i våras.

– Jag tänkte är det så att han är ute och flyger igen? Jag tog kontakt med ägaren, men Hugo var hemma.

Den försvunna papegojan besökte Katarinas trädgård ytterligar­e ett par gånger under torsdagen för att hacka i sig fler jordnötter. Sedan dess har hon inte sett fågeln.

– Det kan vara bra att folk vet om att den var hos oss. Ser jag den i dag så får jag se om jag kan försöka fånga den eller vad jag kan göra, säger Katarina Andreasson under fredagen.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Enligt ”papegojexp­erter” på Facebook tros papegojan vara en halsbandsp­arakit eller en alexanderp­arakit.
BILD: PRIVAT Enligt ”papegojexp­erter” på Facebook tros papegojan vara en halsbandsp­arakit eller en alexanderp­arakit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden