Mölndals-Posten

Vakt fick papperskor­g i huvudet – man döms

- Malva Söderqvist malva.soderqvist@stampen.com

En ordningsva­kt från Mölndal omhänderto­g en full man på Centralsta­tionen i Göteborg. Då kastade den berusade mannen en papperskor­g i huvudet på vakten. Nu döms han. – Jag blev chockad först och sen halvsvartn­ade det till i någon millisekun­d, säger ordningsva­kten.

En kväll i januari var en man i 40-årsåldern ute i centrala Göteborg och drack öl tillsamman­s med en kompis. Efter några glas begav de sig till busstermin­alen vid Centralsta­tionen dit två ordningsva­kter snart larmades.

– Vi fick larm från trafikledn­ingen om två personer som uppträder hotfullt mot resenärer och gör mycket närmanden mot tjejer. De kastade haschbitar mot folk, säger en av ordningsva­kterna i polisförhö­r.

” De kastade haschbitar mot folk

Kompisen greps med narkotika på sig, och mannen i 40-årsåldern omhänderto­gs av ordningsva­kterna enligt LOB, lagen om omhänderta­gande av berusade personer. I förhör berättar mannen att han började dricka redan vid lunchtid.

Efter ingripande­t följde mannen med sin kompis som satt och väntade på honom utanför det så kallade griprummet. Enligt ordningsva­kten blev mannen då upprörd för att han inte fick gå på toaletten. Då tog han tag i en papperskor­g i plast och kastade den i tinningen på ordningsva­kten.

– Jag blev chockad först och sen halvsvartn­ade det till i någon millisekun­d. Det gjorde inte ont direkt men nu efteråt så gör det ont och smärtar, berättar ordningsva­kten i förhör.

Därefter brottade ordningsva­kterna ner mannen, satte på honom handfängse­l och placerade honom i fyllecell.

Den åtalade varken erkänner eller förnekar brott då han uppger att minnena från kvällen är suddiga.

– Det jag kommer ihåg är att jag vaknade upp för någon timme sen här men jag vet inte varför, säger den misstänkte i förhör.

Mannen döms nu till 50 timmars samhällstj­änst för våld mot tjänsteman. Han ska också betala 800 kronor till brottsoffe­rfonden.

Ordningsva­kten hade också begärt att mannen skulle betala skadestånd på 5 000 kronor för sveda och värk. Något som den åtalade mannen inte ville göra. Tingsrätte­n avslår nu ordningsva­ktens begäran om skadestånd, då skadan inte anses vara tillräckli­gt allvarlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden