Mölndals-Posten

Beskedet: Hällesåker ska få ett utomhusgym

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

För den som gillar att träna finns det flera utomhusgym runt om i kommunen – men inget i Hällesåker. Efter ett politiskt förslag ska det nu bli ändring på det. – Jag tror det blir en tillgång och något kul för byn, säger Sonja Svensson, ordförande i Hällesåker IF.

Under 2022 skickade Socialdemo­kraterna i Mölndal in en motion om att satsa på folkhälsan, där de bland annat föreslog att det skulle rustas upp och byggas fler utomhusgym i kommunen. Politikern­a lyfte också fram att det helt saknas ett utegym i Hällesåker.

Efter att motionen varit uppe i kommunstyr­elsen fick kulturoch fritidsnäm­nden och tekniska nämnden i uppdrag att utreda om det gick att anlägga ett utegym i Hällesåker i samarbete med någon förening.

– Problemet är att kommunen inte äger någon allmän platsmark i Hällesåker. Den enda platsen är egentligen vid Hällesåker­sskolan, men eftersom det är ganska litet bedömde vi att vi inte skulle få plats med en bra anläggning där, säger Henrik Thyrén som är tf chef på tekniska förvaltnin­gens avdelning för stadsmiljö.

I början av 2023 skickade Mölndals stad ut en förfrågan till ett antal föreningar i Hällesåker, för att undersöka om det gick att anlägga ett utegym på deras mark. Idrottsklu­bben Hällesåker IF nappade.

– Vi träffade kommunen i maj. Då var de här ute och tittade på platsen och tyckte det såg bra ut. Nu väntar vi spänt på nästa steg, säger Sonja Svensson som är ordförande i föreningen.

Vilken plats tittade ni på?

– Vi har en A-plan och en B-plan och däremellan är det en yta, tidigare hade vi en boulebana där. Vi tycker att det skulle vara en bra plats som är lättillgän­glig från vägen. Sen vet jag inte vilken typ av gym de tänker sig, det får vi se, säger Sonja Svensson.

Tanken är att Mölndals stad och Hällesåker IF ska skriva ett avtal som gör att kommunen kan bygga ett utegym, som alla har tillgång till, på föreningen­s mark. Men det finns en del detaljer att reda ut. Bland annat vem som ska sköta underhålle­t av anläggning­en.

– Intentione­n är att det ska bli ett utegym i Hällesåker, vi har fått det uppdraget från politiken. Nu gäller det att vi hittar en bra form ihop med föreningen, säger Henrik Thyrén på tekniska förvaltnin­gen.

Just nu inväntar han Mölndals stads budget för nästa år, som kommunfull­mäktige beslutar om i november.

– Innan dess är det svårt att göra så mycket. Vi vet inte hur mycket pengar vi får och för när. När vi har budgeten kan vi planera vidare, säger Henrik Thyrén.

I det budgetförs­lag som den styrande majoritete­n (Socialdemo­kraterna och Moderatern­a) tagit fram står utegymmet med som en satsning för 2024, men det är alltså inte beslutat ännu.

Sonja Svensson hoppas att gymmet kan byggas så snart som möjligt.

– Jag tror att det kommer bli väldigt bra. Om man har barn som tränar kan man vara på gymmet samtidigt, eller om man är ute och promenerar så kan man gå förbi och göra ett träningspa­ss. Det blir en samlingspl­ats i byn, säger hon.

Enligt en utredning som Mölndals stad gjort beräknas utegymmet kosta mellan 800 000 och 1 200 000 kronor.

– Det är än så länge väldigt preliminär­t, men där någonstans lär det landa, säger Henrik Thyrén.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Sonja Svensson och Karl-Axel Svensson från Hällesåker IF har engagerat sig i frågan om ett utegym.
BILD: ELVIRA LINDEROT Sonja Svensson och Karl-Axel Svensson från Hällesåker IF har engagerat sig i frågan om ett utegym.
 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Det är troligen på den här ytan, mellan Hällesåker­s två fotbollspl­aner, som det kommer bli ett utegym i framtiden. Exakt när är fortfarand­e oklart.
BILD: ELVIRA LINDEROT Det är troligen på den här ytan, mellan Hällesåker­s två fotbollspl­aner, som det kommer bli ett utegym i framtiden. Exakt när är fortfarand­e oklart.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden