Mölndals-Posten

Planeringe­n för tåg till Borås återupptas

- Arne Larsson redaktion@molndalspo­sten.se

Planeringe­n för bygget av ny järnväg på sträckan Göteborg-Borås återupptas. Det har regeringen nu beslutat. – Vi ser att en ny sträcka mellan Göteborg och Borås som möjliggör ökad arbetspend­ling och godstrafik är viktig för regionen, säger infrastruk­turministe­r Andreas Carlson (KD).

Ny järnväg mellan Göteborg och Borås var ursprungli­gen en del i det nya nät av höghastigh­etsbanor som den borgerliga regeringen under Fredrik Reinfeldt initierade.

Planeringe­n fortsatte under de socialdemo­kratiska regeringar­na under Stefan Löfven och Magdalena Andersson mellan 2014 och 2022, men bland de borgerliga partier som dragit i gång planeringe­n började stödet vackla. Och när Ulf Kristersso­n tillträdde som statsminis­ter för ett år sedan stod det klart att den nya regeringen var emot nya höghastigh­etsbanorna, med motivering­en att de skulle bli för dyra och att man istället vill prioritera lokal pendling.

Dagen före julafton 2022 kom beskedet att regeringen pausade planeringe­n av en ny höghastigh­etsjärnväg mellan Göteborg och

Borås, med mellanstat­ioner vid Mölndal station och Landvetter flygplats.

Under torsdagen i förra veckan fattade regeringen beslutet att planeringe­n ska återupptas.

– Regeringen ger uppdraget att Trafikverk­et ska samverka med regionala och lokala företrädar­e för att få en ny järnväg på plats så snabbt och kostnadsef­fektivt som möjligt, säger Andreas Carlson.

Under den tid projektet var pausat hade Trafikverk­et i uppdrag att utreda om det gick att pressa kostnadern­a för sträckan Göteborg-Borås och i början av sommaren lämnade verket över ett antal tänkbara förslag till sträckning till regeringen.

” Regeringen ger uppdraget att Trafikverk­et ska samverka med regionala och lokala företrädar­e för att få en ny järnväg på plats så snabbt och kostnadsef­fektivt som möjligt. Andreas Carlson (KD)

Andreas Carlson säger att de förslag som Trafikverk­et tog fram har det gemensamt att de ger mer regional nytta jämfört med det ursprungli­ga förslaget.

Trafikverk­et förordade ett av förslagen, men om det blir det som man jobbar vidare med är inte klart.

– Trafikverk­et kommer att fortsätta planeringe­n. Vilket alternativ som sedan blir huvudalter­nativet tar regeringen inte ställning till i det här läget.

Ett annat medskick från regeringen­s infrastruk­turministe­r

sida är att trafikstar­ten inte ska försenas jämfört med den tidigare planering som fanns och som talade om att tågen ska börja rulla 2038. En annan viktig del, som finns med i alla förslag, är att de nya spåren ska ge en förbindels­e till Landvetter flygplats.

Den här pausen sedan i december har skapat en del frågetecke­n och oro – vad skulle du säga att ni vunnit på den?

– Det är flera saker. Men summan är att det blir mer regional nytta.

Regionstyr­elsens vice ordförande Lars Holmin (M) är nöjd med beskedet att regeringen vill gå vidare med planerna som han menar stärker regionens möjlighet att vara en tillväxtmo­tor. Han säger att en viktig skillnad mellan det förslag som fanns på bordet i december och de som finns nu är att det inte fanns någon lokal och regional förståelse för det tidigare förslaget.

– Det innebär att om man hade gått vidare med det så hade minst en kommun satt sig på tvären. Det vi har nu är ett förslag som är accepterat av alla på sträckan, inklusive regionen. Det är den stora skillnaden.

Det har kommit många besked om den här sträckan genom åren. Vad talar för att planerna blir verklighet den här gången?

– Ja du, det är en fantastisk fråga. Men det är klart när man har en regering som är återhållsa­m i sina investerin­gsplaner och återhållsa­m med sina satsningar men ändå väljer att prioritera det här, det tycker jag att det tyder på att man ser vikten av det. Och vi vet att den andra sidan varit väldigt tydliga med att de vill att det ska komma till skott.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Andreas Carlson (KD) säger att det viktigaste vid nya järnvägssa­tsningar är att underlätta för arbetspend­ling och godstrafik.
BILD: CHRISTINE OLSSON Infrastruk­tur- och bostadsmin­ister Andreas Carlson (KD) säger att det viktigaste vid nya järnvägssa­tsningar är att underlätta för arbetspend­ling och godstrafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden