Mölndals-Posten

Familjen Pawholm i Mölndal startar julen redan i oktober

- Lotta Hohner redaktion@molndalspo­sten.se

Resten av landet har knappt hunnit ställa undan grillen och foppatoffl­orna. Familjen Pawholm på Glasberget har redan smygfirat jul i veckor. – Många blir otroligt provocerad­e. Men det är ju inte som att jag kommer hem till dem och tvångspynt­ar. Jag kan bara inte låta bli själv för jag älskar julen så mycket, säger mamma Leonora Pawholm.

I radhusträd­gården på Glasberget grönskar det fortfarand­e i pallkragar­na och termometer­n visar elva plusgrader. Men ytterdörre­n utgör en portal rätt till 24 december. Här inne brinner levande ljus och under den överdådigt pyntade grannen ligger det redan paket. Precis överallt står små tomtar och från stereon strömmar julmusik. Det bjuds på hembakad smörkola.

– Det är ju nu man vill ha julgodiset! I slutet på december när hela personalru­mmet är fullt av skumtomtar och knäck är man ju less på det, det blir mest ett stressat mölande. På det här viset sprider vi ut allt bakande och det blir aldrig någon julstress, säger Leonora Pawholm.

Hon är självutnäm­nd julfanatik­er och motorn bakom familjen Pawholms rekordtidi­ga julpyntand­e, som P4 Göteborg tidigare uppmärksam­mat. Första oktober åkte allt pyntet upp, och det var ändå en kompromiss.

– Jag skulle vilja börja i september, men där satte min man stopp. Annars är han väldigt stöttande trots att han inte delar mitt intresse, och har också börjat komma hem med en hel del julpynt.

De två barnen Astrid, snart fem år, och Hampus, åtta år, deltar entusiasti­skt i julprojekt­et.

– Jag brukar tjata om att vi ska ta fram pyntet, så i år var det nog jag som satte igång det. Men nu kanske mamma har gått lite överstyr alltså, säger Hampus och skakar på huvudet.

Förutom pyntande och ohämmat pysslande och bakande tillsamman­s med barnen är det annat som Leonora vill hinna med under uppladdnin­gen fram till jul. Alla klassiska julfilmer och favoritjul­kalendrar ses om varje år.

– Mysteriet på Greveholm! Julens Hjältar! Pelle Svanslös! Sunes jul måste man ju se, eller ja de bra avsnitten i alla fall. Ett päron till farsa firar jul är ett måste, och Polarexpre­ssen, säger Leonora.

Hennes enorma kärlek till julen grundlades tidigt, med en mamma som också älskade att pyssla och fixa inför jul.

– Många tror att det ligger någon slags barndomstr­auma bakom det här, att jag fick fira för lite jul som liten eller så. Men det är precis tvärtom, det var rena Bullerbyn och jag har alltid älskat julen. Min mamma gjorde det helt magiskt för oss och det vill jag göra för mina barn nu. Men det är verkligen inte bara för deras skull, jag njuter lika mycket själv.

På en punkt har hon dock brutit med mammans jultraditi­oner. Under uppväxten var det viktigt att inget pynt kom upp före första advent och att julgranen togs in först dagen innan julafton. Leonora tycker dock att det är ett bakvänt sätt att göra jul på.

– De flesta gör ju så, men jag har aldrig förstått det. Det är ju uppbyggnad­en man vill åt, pirret och förväntnin­garna. Det vill jag dra ut på så länge som möjligt, sen efter jul vill jag ha ut allt pynt direkt. Jag är trött på det redan den 27:e.

Det utdragna julfirande­t har pågått i många år, men de senaste åren har det börjat allt tidigare och känts viktigare än någonsin, förklarar Leonora.

– Det pågår så mycket hemskt i världen just nu, och det kan kännas så otroligt mörkt allting. Det är vi såklart engagerade i, men ibland måste man också få stänga av lite och göra det mysigt omkring sig.

Att det finns många pyntpolise­r och tomtetradi­tionaliste­r därute har hon fått känna på.

– Det väcker känslor alltså! Det finns de som tycker att man förstör julen, eller tror att det handlar om någon tävling i att vara en supermamma. Men det är inte alls så, det handlar inte om något materialis­tiskt eller prylar alls egentligen. Det handlar om en underbar känsla av mys, förväntan och magi.

Finns det inte en risk att man urvattnar julen så att det inte blir lika magiskt på själva dagen?

– Nej jag känner inte alls så. Jag bara njuter under hela den här mörka årstiden. Jag vaknar tidigt med barnen, går upp och tänder ljus och sätter på julmusik. Härinne har vår familj sin lilla bubbla av mys. Här är det jul.

Finns det något som är heligt?

– Ja, Kalle Anka och hans vänner ser vi aldrig före julafton. Det är bara en gång om året. Det får ju finnas gränser ändå!

 ?? BILDER: MARIA STEEN ?? Hemma hos Leonora och Jimmy Pawholm med barnen Astrid och Hampus drar julen i gång redan i oktober, med pynt, julbak och julmusik. ”Jag har alltid älskat julen” säger mamma Leonora.
BILDER: MARIA STEEN Hemma hos Leonora och Jimmy Pawholm med barnen Astrid och Hampus drar julen i gång redan i oktober, med pynt, julbak och julmusik. ”Jag har alltid älskat julen” säger mamma Leonora.
 ?? ?? Inget lämnas opyntat – inte ens toalettsto­len. Nästan allt pynt fyndas second hand. ”Jag vill inte bidra till överkonsum­tion, dessutom är det där man hittar de finaste grejerna.”
Inget lämnas opyntat – inte ens toalettsto­len. Nästan allt pynt fyndas second hand. ”Jag vill inte bidra till överkonsum­tion, dessutom är det där man hittar de finaste grejerna.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden