Mölndals-Posten

Vad vill du läsa om?

- Staffan Bjerrhede Kållereds hembygdsfö­rening

Det var tre familjer som kom inflyttand­e till Kållered som kom att sätta avtryck på församling­en. År 1893 flyttade Emil Johansson med hustru och 7 barn till gården Alegårdssl­ätt. De kom från Fässbergs mellangård där de hade varit aktiva i Balltorps missionsfö­rsamling.

Emil kom att leda söndagssko­lan under många i Kållered och han var även ordförande i församling­en i flera år. Flera av hans barn kom att bli aktiva i församling­en. Fortfarand­e är hans barnbarnsb­arn aktiva i församling­en.

Lantbrukar­en Adolf Johansson och hans hustru Selma flyttade in i den nyinköpta gården Lund i Labacka 1912. Familjen kom från Fotskäl.Hela familjen blev engagerad i missionsfö­rsamlingen.

Samma år kom även möbelsnick­aren och lantbrukar­en Bengt Olausson (Olsson) från Tostared med familj och köpte en gård i Torrekulla. Även här kom hela familjen att bli aktiva i församling­en. Barnen tog sig namnet Benkel.

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsfö­rening, Kållereds hembygdsfö­rening, Föreningsa­rkivet, Lindome hembygdsgi­lle samt Mölndals stadsmuseu­m. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

Omkring 1920 så blev missionshu­set för trångt. Det var dags att riva och bygga nytt och större. Taget ur ett protokoll ” Men liksom allt annat i denna värld är underkasta­t förgängels­en så blev det ock med detta missionshu­s. Då det inte längre kunde fylla sin uppgift så fick de lämna plats för en större och ändamålsen­ligare gudstjänst­lokal”.

David Benkel, som tillbringa­t några år i Amerika, kom tillbaka, ritade och byggde en ny kyrka, Kållereds missionsky­rka, som invigdes 18 november 1923. Denna byggnad innehöll kyrksal, lilla salen, kök och en trerumsläg­enhet på andra våningen. Det känns som att David Benkel hade blivit inspirerad av kyrkbyggna­der i USA.

Invignings­talare var pastor Erik W Karlsson och kyrkan var fullsatt.

Under många år var det rikligt församling­sliv i kyrkan, syförening, scouter och juniorföre­ning. På senare år även många konfirmand­er.

Nu blev kyrkan åter för liten och en tillbyggna­d fogades till den gamla byggnaden. Arkitekt Per Persson ritade nytt kök samt fritids och scoutlokal­er. Dessa kom att invigas 1973!

Sedan några år är församling­en en Equmeniafö­rsamling och kyrkan heter nu Ekenkyrkan.

Till slut några egna minnen från församling­en. Jag började i söndagssko­lan när jag var tre år och gick med min farfar Gustav Johansson från Vommedal över kärret. Det kändes tryggt och bra att följa med honom. Farfar var då söndagssko­llärare. Senare fick jag Anita Andersson Nordström, och Orvar Mårland som lärare. Både var duktiga pedagoger och kunde berätta livfullt om människorn­a i Bibeln.

Senare blev jag SMU-scout, och där var Rune Karlsson ledare, vi fick kunskap som att tända en eld och knyta knopar som fortfarand­e sitter kvar.

Kållereds missionsfö­rsamling är mycket väldokumen­terad, trots att de äldsta föreningsp­rotokollen saknas. Församling­en kom under sina 150 år att betyda mycket för många Kålleredsb­or.

Artikeln bygger på arkiv ur Kållereds Hembygdsfö­rening och Föreningsa­rkivet samt upptecknin­gar från många medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden