Mölndals-Posten

Västtrafik testar ny tågvariant med cykelplats­er

Den som vill ta med sig cykel på Kungsbacka­pendeln får göra det i mån av plats. Men för resor i högtrafik innebär det i praktiken cykelstopp. Situatione­n väcker ilska från resenärer – nu testar Västtrafik en ny tågvariant.

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Cyklar och sparkcykla­r på tåget tycks vara en laddad fråga för passagerar­na. Västtrafik har under året fått ta emot klagomål från såväl upprörda resenärer som inte blivit påsläppta med sin cykel som från arga tågpendlar­e som upprörs över att cyklister fått komma med fast tåget är fullt.

Från slutet av juni till slutet av augusti var det överhuvudt­aget inte tillåtet med cyklar ombord på grund av att tåget inte gick på sträckan mellan Mölndal och Göteborgs central. Då var det extra många uppretade resenärer som hörde av sig. Nu är ordningen återställd igen. Karin Ryberg, projektled­are för hållbar mobilitet på Västtrafik, vet vad som gäller.

– Om man kan vika ihop elsparkcyk­lar så att de kan hanteras som handbagage får man alltid ta med dem. Detsamma gäller för vikbara cyklar och barncyklar. För vanliga cyklar gäller att de får tas med i mån av plats, säger hon.

För att cykeln ska tillåtas måste den dessutom placeras på de anpassade platserna som finns. Det beror bland annat på att den inte får blockera utrymmesvä­gar.

– Är platserna fulla är det nästa tåg som gäller, säger Karin Ryberg.

I praktiken innebär detta att den stora massan aldrig kommer kunna få med sig cykeln på tåget. För den dagliga pendlaren satsas det i stället på att göra det lätt att parkera sin cykel vid stationen samt att det ska vara enkelt att använda lånecyklar­na Styr och ställ eller liknande lösningar.

Västtrafik har flera olika tågtyper och hur många cyklar som får plats på dem varierar, men som mest kan ett tåg ta tolv cyklar. Oftast finns det då sex platser långt fram och sex långt bak.

Vem har störst rätt till dessa platser?

– Det är först till kvarn, men en cykel tar mycket plats så är det knökfullt på tåget kommer den inte

fram, säger Karin Ryberg.

Just nu pågår ett test där fyra specialgjo­rda tåg ska göra det tydligare var cyklarna måste stå om de ska

med. Turen mellan Kungsbacka och Göteborg är en av tre sträckor där tågen körs på prov. När just de här tågen kommer dyka upp är dock

omöjligt att veta för resenärern­a.

Testtågen ska vara i drift ett par veckor till och därefter utvärderas.

Kommer vagnarna bli kvar framöver?

– Det kommer utvärderin­gen ge svar på. Sedan har Västtrafik en hel del annat på gång som ska förbättra möjlighete­n att kombinera cykel och kollektivt­rafik. Under våren ska vi göra olika test i Bengtsfors, Orust och Ale, men ännu är detta bara på idéstadiet.

Ett av de cykelrelat­erade klagomålen som kommit in till Västtrafik under året gällde att hissen från tågperrong­en i Mölndal inte fungerade. På grund av att den var sönder så kunde personen inte ta sig upp med sin elcykel utan fick ta nästa tåg för att komma därifrån. Ingen informatio­n om den trasiga hissen hade funnits.

– Vi informerar i dagsläget inte i våra kanaler om trasiga hissar eller liknande, men meddelar såklart vidare till ansvarig om vi får till oss den informatio­nen. Vi jobbar på att bli bättre och kunna informera om sådant, säger Karin Ryberg.

Och om en funktionsh­indrad person inte kan ta sig därifrån?

– Då finns det ett tillgängli­ghetsnumme­r att ringa om hen blivit strandsatt, där vi ser till att personen blir hämtad/hjälpt. Det numret gäller dock inte för cyklister.

Karin Ryberg menar att perrongens utformning i Mölndal bidrog till beslutet att cyklar inte tilläts alls på tåget under sommaren. När Mölndal tillfällig­t blev tågets ändstation ökade antalet resenärer som gick av där och är det trång blir det krångligt att ta sig upp och ner med sin cykel.

Att det är många som cykelpendl­ar blev tydligt för Rävekärrsb­on Samira Rabit när rulltrappo­rna var avstängda för reparation under en längre period förra hösten. Hon jobbar nära Göteborgs central och åker därför ofta med tåget. Fast hon inte hade sonen Younes med sig var det besvärligt utan rulltrappo­rna.

– Det var så trångt och blev kö både för att komma upp och ner. Det är många som cykelpendl­ar också, så det var mycket bärande av cyklar upp och ner, säger hon.

 ?? ?? Kenny Borgqvist har kombinerat tågresa med sparkcykel i två månader och tycker det funkar smidigt. ”Vissa tider när jag ska åka hem är det ganska mycket folk, men på morgonen, när jag åker 05.45, brukar det funka bra”, säger han.
Kenny Borgqvist har kombinerat tågresa med sparkcykel i två månader och tycker det funkar smidigt. ”Vissa tider när jag ska åka hem är det ganska mycket folk, men på morgonen, när jag åker 05.45, brukar det funka bra”, säger han.
 ?? ?? För Samira Rabit blev det tydligt hur många som cykelpendl­ar när rulltrappo­rna var avstängda förra hösten. ”Det var mycket bärande av cyklar upp och ner”, säger hon.
För Samira Rabit blev det tydligt hur många som cykelpendl­ar när rulltrappo­rna var avstängda förra hösten. ”Det var mycket bärande av cyklar upp och ner”, säger hon.
 ?? ?? Birgitta Myhrberg bor i Kållered och åker ofta med pendeln. ”Jag har suttit i den nya kupén ibland och det är väldigt käckt hur folk ställer upp sina cyklar faktiskt.”, säger hon.
Birgitta Myhrberg bor i Kållered och åker ofta med pendeln. ”Jag har suttit i den nya kupén ibland och det är väldigt käckt hur folk ställer upp sina cyklar faktiskt.”, säger hon.
 ?? BILD: KARIN RYBERG ?? Det är gratis att ta med cykeln på Kungsbacka­pendeln, men det tillåts bara i mån av plats och den ska stå på de särskilt angivna platserna.
BILD: KARIN RYBERG Det är gratis att ta med cykeln på Kungsbacka­pendeln, men det tillåts bara i mån av plats och den ska stå på de särskilt angivna platserna.
 ?? ?? ”Vi har börjat få en del svar på vårt test och de är överlag positiva. Särskilt till den gröna målningen på utsidan”, säger Karin Ryberg på Västtrafik.
”Vi har börjat få en del svar på vårt test och de är överlag positiva. Särskilt till den gröna målningen på utsidan”, säger Karin Ryberg på Västtrafik.
 ?? ??
 ?? BILDER: LOTTA NYVALL ??
BILDER: LOTTA NYVALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden