Mölndals-Posten

Julgransod­ling lämnar Lindome – flyttar till Marks kommun i stället

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@stampen.com

Lindomegra­nen har nu lämnat odlingen i Skäggered för gott efter sex år på platsen. Men ägaren satsar vidare på självplock av julgranar i en av Mölndals grannkommu­ner. – Det öppnade sig en fantastisk­t möjlighet, säger Robertho Settergren.

Trycket runt julen var under några år högt på Lindomegra­nen som hållit till i Skäggered under sex säsonger, sedan 2016. Men nu har ägaren Robertho Settergren tagit sitt pick och pack och lämnat Mölndals kommun.

– Jag har arrenderat sedan 2016 i Skäggered och granarna som har funnits för självplock har varit slut i nästan två år. Nu är det också så att fastighete­n har sålts till en annan ägare, berättar Robertho Settergren.

När han ser tillbaka på tiden i

Lindome är det med glädje. År 2016 hade han 50 granar men under pandemiåre­t 2020 tog det extra fart.

– Det var verkligen en succé att folk kunde komma ut i naturen och umgås på distans, jag tror jag toppade då med 900 granar. Så det var ett väldigt bra år.

Kommer du sakna Lindome?

– Det är klart! Man får ju kontakt med så många personer som kommit varje år, jag hoppas att många väljer att flytta med, säger Robertho Settergren.

Den som vill köpa gran av Robertho får från och med nu åka lite längre, runt tre till fyra mil räknat från Skäggered. Verksamhet­en går dessutom nu under namnet Settergren­s julgranar.

– Det öppnade sig en fantastisk­t möjlighet, en befintlig odling i Hyssna, där det finns granar från 50 centimeter upp till stora torggranar. Det finns också ett 60-tal

Kungsgrana­r vilket känns jätterolig­t.

På nya gården i Hyssna kommer han återigen kunna erbjuda självplock av julgranar.

– Man får en hel upplevelse av att kunna gå och välja en gran och såga ner själv. Det ligger i tiden, man vill ha något mer än att bara konsumera.

Nu när gården i Lindome fått nya ägare är det över med julgransod­ling på platsen. Kontraktet gick i själva verket ut redan för två år sedan men Robertho har fått vara kvar fram tills nu.

Det öppnade sig en fantastisk­t möjlighet, en befintlig odling i Hyssna, där det finns granar från 50 centimeter upp till stora torggranar. Det finns också ett 60-tal Kungsgrana­r, vilket känns jätterolig­t.

Under veckan kommer skyltar att dyka upp vid den gamla odlingen för att informera om att verksamhet­en flyttat till Hyssna. Nu ser han att framtiden finns just där.

– Framförall­t är det väldigt roligt för alla kunder som kan räkna med att jag kommer vara kvar här länge. Jag har en gård i Tidaholm med självplock och det går jättebra så jag tror att framtiden ser bra ut, säger Robertho Settergren.

 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT ?? Robertho Settergren har hållit till i Lindome sedan 2016, men nu är tomten han arrenderat såld och flyttlasse­t har gått till Hyssna i Marks kommun.
BILD: JONAS LINDSTEDT Robertho Settergren har hållit till i Lindome sedan 2016, men nu är tomten han arrenderat såld och flyttlasse­t har gått till Hyssna i Marks kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden