Mölndals-Posten

Isstadions nya konstverk för 750 000 kronor kritiseras – tar platsen för klubbspons­orer

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@stampen.com

Pilar i olika färger från golv till tak har skruvats upp på nya stadions vägg. Men kommunens inköp har mötts av kritik både från Mölndalsbo­r på Facebook och bandyklubb­en, som saknar platsen för sponsorer och läktare. – Bandyhalle­n finns ju för att utöva och kolla på sport, jag tycker att man väljer fel, säger Caroline Pettersson, som spelar i Mölndal Bandy.

Bygget av Åby isstadion börjar närma sig sitt slut när hallen fått både väggar och tak på den sedan tidigare förberedda gjutna plattan. Hela kalaset väntas gå loss på närmare 200 miljoner kronor. Nu är även isstadions konstverk på plats.

Det är i ett Facebook-inlägg som Mölndals stad visar upp det nya konstverke­t kommunen köpt in till ishallen. ”Idén är lika enkel som genial”, står det bland annat i texten till bilderna där konstnären porträtter­as.

Kommentars­fältet har dock inte samma glada ton. Konstverke­t som satts upp på väggen utgörs av sju pilar i rött, gult och blått, som pekar i olika håll och går från golv till tak. Pilarna har kommunen betalat 500 000 kronor för, och 250 000 kronor extra har gått till andra oförutsägb­ara kostnader rörande konsten i sporthalle­n.

Kommentare­rna på Facebook lyder bland annat: ”Men ni kan inte mena allvar...”, ”Ska det vara konst ?????? ” och ”... det här blev väl ändå inte bra, ser tyvärr löjligt ut”.

Andreas Roth, konstinten­dent på

Mölndals stad, menar att det inte är förvånande att konstverke­t får kritik. Det är att vänta med offentlig konst.

– Det är nästan helt uppenbart att några människor blir arga, några blir missnöjda, en stor mängd är inte angelägna att tycka något särskilt och en stor del tycker att det är rätt fint. Det är hela det här spannet, men den största majoritete­n är inte alltid inne på Facebook och kommentera­r på det här sättet, säger han.

I Mölndals stad finns beslutet att det vid alla stora byggprojek­t ska avsättas en halv procent av budgeten till konst. Ett politiskt beslut som följs, även vid bygget av isstadion.

– Det är inget konstigt uppdrag som bara finns i Mölndal, det är i allra högsta grad något som lite ingår i vår kultur i dag, inte bara i Sverige, att det finns offentlig konst och att det offentliga ska vara lite fint, säger Andreas Roth.

Själva pilarna i konstverke­t består av ett så kallad ”sandwichko­nstruktion” med plåt och plastkärna och är sedan monterade några centimeter ut från väggen. En halv miljon har alltså gått till konstnären för verket.

– Då kan man tycka att herregud, ska man ha 500 000 kronor för det där? Men då är det 250 000 kronor som är själva materialet och så 250 000 kronor för arbetet, säger Andreas Roth och lägger till:

– Jag tänker att om man går in på ett galleri och ser vad man får för 200 000 kronor så är det inte ett hus fullt av konst utan kanske en tavla på en och en halv gånger två meter.

Det är inte helt ovanligt att konst rör upp känslor. Men i detta fall handlar kritiken till stor del inte om huruvida konsten är snygg eller ej, utan snarare ifall det är rätt prioritera­t.

Som Mölndals-Posten har rapportera­t tidigare har det inte planerats för någon fast rejäl läktare i den nya ishallen. I stället har bandyklubb­en fått det klart för sig att det i början kommer ställas in provisoris­ka läktare, likt de läktare som stått utomhus före hallens tid.

Läktarfråg­an ihop med presentati­onen av konsten får flera bandyspela­re att höja på ögonbrynen, bland annat Caroline Pettersson från Mölndal bandys damlag som spelar i den svenska elitserien.

– Det är inte så att jag inte vill gynna konsten i Mölndal, det kan jag väl tycka är superbra när man bygger sjukhus, gallerior eller något. Men bandyhalle­n finns ju för att utöva och kolla på sport, jag tycker att man väljer fel, säger hon.

Caroline berättar att hon och många av lagkamrate­rna känner samma sak, att syftet till hallen – sporten – bortpriori­teras.

– Vi är så glada att vi ska få en hall och att kommunen satsar på det här, men det är tråkigt att det inte blir gjort en ordentlig läktare för publiken, det är viktigt.

Förutom att det lagts nästan en miljon på konst i hallen, men inget på läktare finns det åsikter om väggen som konstverke­t placerats på.

– Konsten sitter på väggen mitt emot där de provisoris­ka läktarna kommer stå, men det är också där Mölndals föreningar hade velat ha sponsorer, säger Caroline Pettersson.

Skyltar med sponsorers namn brukar ofta hängas upp på väggen mitt emot publikläkt­aren. Men här försvinner möjlighete­n då konsten i stället tar upp hela långsidan.

– Det hade kanske varit bra om man diskuterat mer med föreningar­na och laget om vad huvudfokus bör vara, vad vi i en drömvärld hade önskat. Det är klart att man inte alltid kan bygga precis som vi vill, men vi vill så klart att åskådarna skulle ha prioritera­ts mer, säger Caroline Pettersson.

 ?? ?? Konstnären heter Lisa Trogen Devgun och fick en halv miljon för det. Hälften för produktion och hälften för arbetet.
Konstnären heter Lisa Trogen Devgun och fick en halv miljon för det. Hälften för produktion och hälften för arbetet.
 ?? BILD: MÖLNDALS STAD ??
BILD: MÖLNDALS STAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden