Mölndals-Posten

Tusentals gaisare dundrade in i Jönköping

Då Gais vann söndagens bortamatch mot Jönköping är de klara för allsvenska­n. Den viktiga matchen fick supportrar att boka upp stadens alla hotellrum, annektera den lokala sportbaren, och bussa i tusentals in i rivalernas stad.

- Tobias Holmgren tobias.holmgren@molndalspo­sten.se

Senast Gais spelade i landets högsta serie var 2012. Efter två succésäson­ger i följd är de nu klara för allsvenska­n efter segern i Jönköping.

Lagets supportrar hade löst tusentals biljetter till matchen och åkt upp i fullsatta bussar från föreningar­na Makrillarn­a och Gårdakvarn­en. Dessutom har de bokat upp flera av Jönköpings hotell och orsakat en Gaiseffekt på hotellrums­priserna, som enligt uppgift till GP blev dubbelt så dyra.

Mitt i allt detta fanns Jakob Karlholm från Rävekärr i östra Mölndal – en del av kommunen som, lite skämtsamt, har beskrivits som ett Gaisfäste i paritet med Majorna.

– I gänget som jag reste med är vi fem Mölndalsbo­r, sedan såg jag några till som jag kände igen på bussen. Sex hotell är uppbokade. Det är helt otroligt, riktigt kul att det blir en sån grej.

Mölndals-Posten talade med Jakob på lördagen. Då hade han precis landat på hotellet i Jönköping.

– Det är ungefär 500 personer som har åkt i förväg. De flesta av oss kom i fem bussar som i princip var fulla. På matchsönda­gen tror jag att vi blir närmare 4 000 gaisare på plats. Det finns typ 6 000 platser på arenan, så vi kommer vara fler än Jönköpings­supportrar­na. Matten är ganska enkel.

Hur har mottagande­t varit i Jönköping?

– Vi har inte hunnit ut i själva stan än, så det återstår att se. Men det stod lite poliser och väntade på oss när vi kom.

Spände de blicken i er?

– Lite åt det hållet. Men det gick lugnt till.

Gaisarna hade sett till att abonnera Jönköpings egen matchpub, för att få den att eka av grönsvarta ramsor och hejarop kvällen före avspark.

– Det är en del av spelet. För oss gaisare som kommer upp är det en väldigt rolig grej att vi tar över deras ställe.

Mölndal ligger ganska långt från Gårda och Majorna, men Gais har ändå många anhängare här. Det bedöms efter Blåvitt vara det mest populära laget inom svensk elitfotbol­l bland Mölndalsbo­rna. För Jakob Karlholm var det aldrig något val. Han kommer från en grönsvart familj och ärvde sitt supporters­kap.

– Jag var 12 år när Gais spelade i allsvenska­n sist. De åren som jag har fattat vad fotboll betyder har det varit misär att vara gaisare, förutom de senaste två. Det är lite svårt att föreställa sig hur man känner sig efter upptåget till allsvenska­n. Men det kommer betyda mycket, både för mig och min familj.

– Jag är gaisare i grunden. Jag ska inte säga att jag är van vid detta, men i mig finns ändå känslan att det kommer vara samma Gais för mig ändå.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Här är gaisare på den lokala matchpuben dagen före avspark.
BILD: PRIVAT Här är gaisare på den lokala matchpuben dagen före avspark.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Rävekärrsb­on Jakob Karlholm var på plats i Jönköping för att se Gais säkra kontraktet.
BILD: PRIVAT Rävekärrsb­on Jakob Karlholm var på plats i Jönköping för att se Gais säkra kontraktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden