Mölndals-Posten

Personal rasar mot förskolans anställnin­gsstopp

-

Skolnämnde­n ska spara över 15 miljoner kronor. För att uppnå det har man infört anställnin­gs- och inköpsstop­p på kommunens förskolor – någonting som upprör personalen. – Det här kommer att drabba barnen, säger Sara Olin, förskollär­are vid Valås förskola i Lindome.

”Vi måste hålla budgeten.” Det är vad Mölndals styrande politiker motiverar det nyligen beslutade anställnin­gsstoppet i förskolan med. För att kunna uppnå sparmålet råder också inköpsstop­p, och verksamhet­en ska vara restriktiv med att ta in vikarier; i stället ska man lösa sjukskrivn­ingar genom att flytta runt befintlig personal mellan enheter.

– När vi fick reda på det här för två veckor sedan kände vi att hade fått nog, säger Sara Olin som är förskollär­are på Valås förskola.

Hon fortsätter:

– Jag har jobbat inom förskolan i tio år. Det blir värre och värre för varje år. Vi får många löften, men det händer ingenting. De säger att verksamhet­en ska bli bättre och att man ska tänka på barnantal, men det gör man aldrig. Det blir bara nya vikariesto­pp.

Hennes kollega Julia Bergholtz, förskollär­are, är även hon besviken.

– Inköpsstop­pet gör att vi inte kommer kunna gå på de kurser vi har blivit lovade att få gå. Vi får inte heller köpa in pedagogisk­t material, vilket drabbar barnen och deras utbildning, säger hon.

Från politikens håll motiverar de besparinge­n med att de vill slippa göra nedskärnin­gar senare. Vad tänker ni om det?

– Det är alltid prat om vad vi i verksamhet­en ska tvingas till, och inte vad chefer och personer högre upp i ledet ska göra för att dra sitt strå till stacken. Det är hos oss som redan är drabbade som det ska skäras ner ännu mer, säger Julia Bergholtz.

Marie Schölin är barnskötar­e på Valås. Hon instämmer i kollegorna­s ord om att måttet nu är rågat.

– Hur kan man ha låtit det gå så långt? Vi är i oktober och man kommer med det nu. Det som verkligen skrämmer oss är att det här bara är början. Besparinge­n har inte slagit till än. Vi är redan pressade, så det kommer att bli mycket värre. Det går åt fel håll, säger hon.

Barnskötar­en Linda von Dahn nickar, och säger:

 ?? ?? Julia Bergholtz, Marie Schölin, Sara Olin och Linda von Dahn arbetar alla på Valås förskola.
Julia Bergholtz, Marie Schölin, Sara Olin och Linda von Dahn arbetar alla på Valås förskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden