Mölndals-Posten

Arrangör dömer ut Mölndal som kulturstad: ”Ett hån”

Kulturnatt i Kvarnbyn. Pellekan, farsen på Gunnebo. Nu är de alla borta. Samtidigt saknas en rimligt stor konsertlok­al eller scen i staden att arrangera någonting på. Det menar evenemangs­fixaren Martin Andersson som har verkat i kommunen hela sitt yrkesli

-

Om man inte räknar med två veckor i Säffle när han skulle ta körkort, har 59-årige Martin Andersson bott hela livet i Mölndal. Nästan lika länge har han varit engagerad i kultur- och nöjessväng­en här.

– På ett sätt är det enkelt eftersom det inte finns någon annan som hittar på någonting, säger han.

Samtidigt konstatera­r han att svårighete­rna är desto större. Det är emellanåt så svårt att han inte tvekar på att ge kommunen underkänt som kulturstad, och ett ännu sämre betyg i kategorin konsertsta­d.

– Vi har ingen arena som är tillräckli­gt bra. Den enda som har lite rätt feeling är Folkets hus Möllan, där jag gjorde Mölndalsfe­sten i många år. Om man inte ska ta en idrottsanl­äggning vilket inte känns så sexigt. Tyvärr är det stolar i biografen på Möllan som man inte kan ta bort, och i festsalen på nedervånin­gen är det för lågt i tak. Det finns ingen teknik där heller, och scenen är för liten.

Martin Andersson drömmer inte om ett Ullevi i Mölndal. En mellanstor konsertlok­al skulle vara tillräckli­gt för att göra kommunen till en mer levande och pulserande nöjesplats.

– Håkans spelningar i all ära, men konserter med omkring 500 är trevligare. Banden kommer närmare publiken. I Åbymässan såg jag potential, eftersom den stora mässhallen var tredelad. Man kunde dela av den så att det hade gått att ha mindre konserter med akter som lockar 6 000, kanske upp mot 10 000 max, eller så få som 1 000.

– Då kunde man locka hit artister som är där Håkan var fem år innan han slog igenom. De som vi ser på Så mycket bättre som vi aldrig har hört talas om – innan de är med i Så mycket bättre.

Pandemin tog dock död på arenan. Nu finns där en padelhall.

– Jag hoppas att man skapar nya möjlighete­r i Forsåker. Det är fräcka miljöer. Om man inte bara bygger bostäder, företagslo­kaler eller finkulture­lla lokaler, borde det finnas en plats där man titt som tätt borde kunna arrangera en konsert av en mellanstor artist. Man vill väl inte alltid behöva ta pendeln till Göteborg.

I sådana fall måste det dock ske en kulturförä­ndring hos Mölndalsbo­rna, menar Martin Andersson: De måste bli villiga att betala för underhålln­ingen.

– I Mölndal har det alltid funnits den här hysterin att allt ska bjudas på. Det är klart att det är trevligt med fri entré. Men det tar död på allt. Om något kostar pengar så

 ?? ?? Martin Andersson har bland annat arrangerat festivalen Mölndalsfe­sten, samt Kvarnbynat­ta. Han har jobbat som evenemangs­fixare åt Åbytravet och för Mölndals stad, men mest i egen regi.
Martin Andersson har bland annat arrangerat festivalen Mölndalsfe­sten, samt Kvarnbynat­ta. Han har jobbat som evenemangs­fixare åt Åbytravet och för Mölndals stad, men mest i egen regi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden