Mölndals-Posten

Nu är det 50 år sedan Lindome centrum invigdes

-

Den 14 november 1973 invigdes den första etappen av Lindome centrum. Gunnar Trenning var en av dem som drog i trådarna för 50 år sedan. – Folk klagade på att det bara byggdes en massa bostäder, men inge service. Någonting behövde göras, säger han.

Gunnar Trenning var en av dem som stod bakom centrumbyg­get.

– Vi var en kommitté på fem personer, som utsetts av kommunalnä­mnden i Lindome, för att ha ansvar för att Lindome centrum kom till, minns han.

Själv var Gunnar Trenning ordförande och förrättade invigninge­n av den första etappen. Han flyttade till Lindome 1966.

– När vi flyttade hit var jag och lyssnade på lite politiska möten. Det hände väldigt mycket i Lindome då och det fanns en del kritik angående att det bara byggdes bostäder, medans ingen hade sett till det där centrumet som det pratats om. Jag undrade vem som skulle ta initiative­t till det och det slutade alltså med att jag blev ordförande.

Håkan Arvidsson var också med i kommittén vars uppdrag var att se över vem som skulle förvalta centrumet och vilka typer av affärer det skulle finnas där.

Hur tycker ni det blev?

– Första etappen blev väldigt bra. I dag kanske man hade lagt det närmare stationen, med tanke på pendeltåge­t, men det fungerar ju ganska bra ändå, säger Gunnar Trenning.

Och vad blev bäst?

– Att det var ett sammanhåll­et centrum med köpcentra men även bibliotek, apotek och skola, säger Håkan Arvidsson.

Kommittén utsågs 1969, därifrån tog det alltså fyra år till invigninge­n. Under den tiden blev Lindome en del av Mölndals kommun, vid kommunsamm­anslagning­en den 1 januari 1971.

En av utmaningar­na med projektet var att den dåvarande huvudvägen gick rätt igenom det blivande centrumet, en ny väg behövde byggas och därmed kom dagens Industrivä­g till.

– Vi hade problem vid infarten för vi ville egentligen komma in på parkeringe­n mer direkt, men Vägverket satte sig emot det. Infarten fick inte komma för nära rondellen vid macken och Valåsvägen. En del tyckte det blev lite krångligt men i dag tror jag de flesta har vant sig, säger Gunnar Trenning.

Centrumet kom till vid en tid när många ville driva butiker.

– Det var ett pussel om vilka som skulle in där. Vi hade fem privata handlare som ville få driva Almåsboden, men vi valde Olle Eriksson från Hällesåker.

Det var grunden för dagens Icabutik där det vankades tårta under tisdagen. Det är Linda Dahlin som driver affären, hon tog över den efter sin pappa för några år sedan. Hur tänker du framåt?

– Att vi ser till att det händer saker i Lindome, för det behöver vi. Närmast på tur är jul i centrum som vi kör för tredje året i rad. Det gör att det händer något positivt här. Sedan är jag väldigt glad över att biblio

 ?? ?? Gunnar Trenning och Håkan Arvidsson bjuds på tårta av Janne Berntsson och talar om gamla tider med Linda Dahlin. ”Min pappa tog över butiken 2004”, säger Linda.
Gunnar Trenning och Håkan Arvidsson bjuds på tårta av Janne Berntsson och talar om gamla tider med Linda Dahlin. ”Min pappa tog över butiken 2004”, säger Linda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden