Mölndals-Posten

Rävekärrs förskola fick besök av sagofigure­n från boken Promenad

-

Rävekärr: Barnen på Rävekärrs förskola får under barnboksve­ckan träffa ett gäng sagofigure­r. Ute på gården kan exempelvis Glitter-Kenneth eller Sop-Gunilla dyka upp och när Mölndals-Posten var på besök läste Dykar-Berit saga.

– Vi läser för barnen flera gånger varje dag, men den här veckan läser vi med guldkant, säger förskollär­aren Julia Sjöstrand alias Dykar-Berit.

Det lilla biblioteke­t på förskolan har klätts med stämningsl­jus, en trädgren hänger över rummet och mitt på golvet står en båt på en havslik blå tygmatta. Iklädd lufttuber i silver, grodfötter, cyklop och cape väntar Julia Sjöstrand in några av barnen från avdelninge­n Hackebacke­skogen. Utanför dörren hörs ett av barnen ropa:

– Vi har sett Dykar-Jenny! Sagofigure­n är hämtad från barnboken Promenad av Lotta Olsson och tillsamman­s med ytterligar­e fyra karaktärer från samma bok möter de förskoleba­rnen med jämna mellanrum – särskilt nu under den pågående nationella barnboksve­ckan.

– Har ni ett hav hos er, frågar Dykar-Berit när de sex barnen från Hackebacke­skogen satt sig ner.

– Nej, vi har bara en pool, blir svaret från ett av dem.

Efter ett uppvärmand­e samtal berättar sedan Dykar-Berit sagan om vargen och de tre små grisarna. Det är inte första gången som barnen hör den.

– Å vad gjorde vargen då, frågar Dykar-Berit en bit in i sagan.

– Han blåste och han flåste, säger Lucas Lindqvist Ruckh och tar samtidigt i från tårna i en utblåsning.

– Sen tänder han en brasa, utbrister Liam Nilsson.

– Nu är du allt lite i förväg, svarar Dykar-Berit innan hon fortsätter berätta om hur den tredje, och mest byggnadsku­nnige, grisen bygger ett hus i tegel som vargen aldrig lyckas blåsa bort.

Snipp, snapp, snut, så är sagan slut.

– Vad duktiga ni var. Vi läste ju den ihop, säger Dykar-Berit och sätter sig tillsamman­s med barnen innan det är dags att säga hej då.

På övriga sju avdelninga­r i Rävekärrs förskola är det GlitterKen­neth, som gillar rörelse och dans, eller Sop-Gunilla, som tycker det är viktigt att plocka skräp och sopsortera, som håller i sagostunde­rna. Och Djur-Jenny eller Rymd-Elmer. Ibland möter de barnen utomhus på gården och emellanåt är sagostunde­r i ett mysrum.

– Barnen kan vara lite blyga och försiktiga till en början. Men efter hand kommer de gärna fram och kramar figurerna ute på gården, eller när de träffas i mindre sammanhang, säger Petra Dahlén.

Hon är, tillsamman­s med Liselotte Svensson Bitsch, rektor för förskolorn­a Rävekärr, Ryet och Glasberget i östra Mölndal. De tre är dessutom litteratur­förskolor, likt ytterligar­e

ett 25-tal förskolor i Mölndals stad.

– Hela grundtanke­n med litteratur­en är att skapa ett sammanhang för barnen som knyts ihop med läroplanen­s mål, säger Liselotte Svensson Bitsch.

– Och vi uppmanar alla vårdnadsha­vare att låna med sig böcker härifrån för boken är en så viktig del i barnens språkutvec­kling, säger Petra Dahlén.

Under nationella barnboksve­ckan är tanken att skolor och förskolor i landet på olika vis ska sätta boken i centrum.

Ute på Rävekärrs förskolas avdelninga­r finns exempelvis bokbytarhy­llor uppställda för att underlätta möjlighete­n att hitta nya och ge bort gamla böcker.

Kvar vid sin båt står Dykar-Berit för att ta emot nästa omgång barn från Hackebacke­skogen. I handen har de teckningar som överlämnas till den sagoberätt­ande figuren i cyklop.

– Vi är så glada att vi har så engagerade pedagoger. Det här vill vi verkligen inte missa, säger rektor Petra Dahlén och stänger dörren till biblioteke­t innan nästa sagostund ska till att börja.

 ?? BILDER: MARTIN BJÖRKLUND ?? Barnen från avdelninge­n Hackebacke­skogen tillsamman­s med Dykar-Berit alias Julia Sjöstrand under barnboksve­ckan på Rävekärrs förskola.
BILDER: MARTIN BJÖRKLUND Barnen från avdelninge­n Hackebacke­skogen tillsamman­s med Dykar-Berit alias Julia Sjöstrand under barnboksve­ckan på Rävekärrs förskola.
 ?? ?? Liselotte Svensson Bitsch och Petra Dahlén är rektorer för förskolorn­a Rävekärr, Ryet och Glasberget i östra Mölndal.
Liselotte Svensson Bitsch och Petra Dahlén är rektorer för förskolorn­a Rävekärr, Ryet och Glasberget i östra Mölndal.
 ?? Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se ??
Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden