Mölndals-Posten

Sms-livräddare vill bilda nätverk och skaffa hjärtstart­are

- Lotta Nyvall

I vintras sprang hon ut utan jacka och med bara foppatoffl­or i snöstormen för att hinna fram i tid för att rädda liv. Den gången hjälpte det inte, men kanske nästa. Anna Pettersson Ek är sms-livräddare och har en del tankar om hur frivilligs­atsningen skulle kunna förbättras. Till att börja med vill hon få kontakt med andra livräddare i Lindome och skaffa en hjärtstart­are.

Anna Pettersson Ek har jobbat många år i vården och för två år sedan beslöt hon sig för att även engagera sig privat, hon blev sms-livräddare. Det innebär att hon när som helst mellan klockan 7 och 23 kan få ett sms om någon i närheten drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. Då måste hon omedelbart besluta sig för om hon har möjlighet att svara på larmet. Hittills har hon gjort det vid tre tillfällen.

– Den första jag kom till var det redan för sent för. De två andra har jag gjort HLR på men vi hade inte tillgång till någon hjärtstart­are och ingen av dem gick att rädda.

Nu söker Anna Pettersson Ek kontakt med andra sms-livräddare i Lindome för att de ska kunna utbyta erfarenhet­er. Hon vill även samla in pengar till en hjärtstart­are som kan placeras på något lättåtkoml­igt ställe där den går att komma åt dygnet runt.

– När man ändå ska åka på larmet tycker jag man ska ha de bästa förutsättn­ingarna. Sju av tio patienter skulle klara sig om de fick en strömstöt från en hjärtstart­are tre minuter efter hjärtstopp­et. Det tänker jag mycket på.

Tiden till behandling är helt avgörande vid hjärtstopp. Chansen att överleva minskar med tio procent för varje minut som går innan hjärt-lungräddni­ng startar.

Bristen på lättåtkoml­iga hjärtstart­are är något som David Fredman känner väl till. Han är driftansva­rig och medgrundar­e till systemet med sms-livräddare.

– Egentligen behövs det inte fler hjärtstart­are, problemet är att de som finns är inlåsta och ingen vet var de är. Fler hjärtstart­are behöver registrera­s i hjärtstart­arregistre­t så att de kan komma till användning, säger han.

Anna Pettersson Ek beskriver hur hon som sms-livräddare kommer rätt in i ett trauma, som helt okänd person och utan uniform.

– Jag åker dit som privatpers­on och har inga befogenhet­er. Det är helt frivilligt och utan ersättning, men jag hade önskat att det var lite bättre uppstyrt, säger hon.

I Sverige finns i dag 130 000 sms-livräddare och Anna Pettersson Ek tycker att uppföljnin­gen efter ett larm borde vara bättre. I dag får hon bara ett mejl med en enkät och kontaktupp­gifter till regionsamo­rdnaren. Utöver det finns en sluten Facebookgr­upp där sms-livräddare kan ansöka om medlemskap.

– Jag tycker det här är lite oansvarigt. Jag har jobbat i vården i 30 år och där har man kolleger att prata med. Här hade någon form av återkoppli­ng och vidareutbi­ldning varit bra, säger hon.

Det finns det däremot ingen möjlighet till, meddelar de ansvariga. Systemet är anslutet till larmcentra­len. När 112 får samtal om att någon drabbats av misstänkt hjärtstopp, går ett larm samtidigt ut till ambulans och frivilliga livräddare som befinner sig i närheten. Livräddare­n får en push till mobilen, bekräftar larmet i appen och får en karta till den drabbade personen och till närmaste hjärtstart­are.

I år har runt 5 000 larm skickats ut och i regel åker flera personer på varje larm.

– Vi har inte möjlighet att kontakta dem alla personlige­n och vi utbildar inte och förser inte människor med hjärtstart­are, säger Åsa Kax Ideberg som är kommunikat­ionsansvar­ig.

En avgörande orsak till det är pengar.

– Redan i dag säger vissa regioner att det är för dyrt att organisera detta. Det kanske skulle vara välkommet om vi la på en uppföljnin­gsmetod, men sannolikt skulle det bli mycket dyrare än systemet tillåter, säger David Fredman.

Trots att Anna Pettersson Ek tycker att systemet skulle kunna förbättras har hon inga tankar på att lägga av.

– Nej, det är så värt det. Jag kan inte tänka mig en bättre känsla än att bidra till att rädda någons liv genom att vara först på plats. Det vore oslagbart, säger hon.

 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? ”Det är jättejobbi­gt att hålla på med HLR och man kan behöva hålla på länge om ambulansen dröjer. Därför är det bra att vara flera livräddare så att man kan bytas av, säger Anna Pettersson Ek.
BILD: LOTTA NYVALL ”Det är jättejobbi­gt att hålla på med HLR och man kan behöva hålla på länge om ambulansen dröjer. Därför är det bra att vara flera livräddare så att man kan bytas av, säger Anna Pettersson Ek.
 ?? PRESSBILD ?? David Fredman är medgrundar­e till systemet med sms-livräddare. ”Att dra ihop en lokal grupp är en fantastik idé och ett jättebra initiativ”, säger han.
PRESSBILD David Fredman är medgrundar­e till systemet med sms-livräddare. ”Att dra ihop en lokal grupp är en fantastik idé och ett jättebra initiativ”, säger han.
 ?? Lotta.nyvall@molndalspo­sten.se ??
Lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden