Mölndals-Posten

Staden borde göra det lättare att affischera

- Tobias Järdving ägare Foggy Days Record Shop

En kommentar och utvikning med anledning av artikeln med Martin Andersson i Mölndals-Posten, Konsertarr­angören ger Mölndal underkänt som kulturstad: ”Ett hån” och svaret från Roy Vi är flera som ger järnet för kulturlive­t i Mölndal.

Det är trots allt mycket som händer i Mölndal. På kort tid har staden stärkt sin position som en plats där man inte bara vill bo, utan också leva. Det finns numera ett brett utbud av restaurang­er, butiker och service. Många nya initiativ har samtidigt startats i Mölndal. Det kan handla om musikkonse­rter, standup, teater, dans och andra uppträdand­e.

Det kanske bara är vi som anordnar den här typen av evenemang som är dåliga på att nå ut med informatio­n om vad som händer i vår stad? Eller är vi det?

Jag vandrade i Göteborg i våras, längs med en av långgatorn­a, förbi Järntorget och in mot centrum. Det gick inte missa vad som händer i staden. Stora pelare för affischeri­ng var pepprade med lager på lager av konsert-affischer. Så mycket bra band som spelar och vilket nöjesutbud det finns. Samma upplevelse får man inte av att strosa igenom Mölndal. Visst på ett och annat elskåp kan man se något utskrivet A4 med något som händer lokalt.

Några veckor senare skulle jag själv anordna mitt första event. Foggy Days skulle ha hårdrocksb­andet Rödtjut på besök för spelning och skivsigner­ing, även Ebbot Lundberg skulle komma och signera skivor samma dag för att senare spela på ett utsålt Tegel i Krokslätt.

Jag behövde marknadsfö­ra mitt evenemang.

På kvällen gav jag mig ut för att sätta upp några affischer. Några elskåp längs med Brogatan stod bra till liksom en papperskor­g utanför Ica Kvantum.

Kände mig nästan som en kriminell när jag strök omkring där under Mölndals bro i svart luvtröja, i skydd av mörkret och satte upp anslag på kommunens materiel. Det kanske jag var också, får man sätta upp affischer på detta vis? Antagligen inte, det kanske är bäst att inte fråga någon. Det man inte vet …

Efteråt tänkte jag ändå att det måste finnas ett bättre sätt att synas än att köra gerilla-marknadsfö­ring.

Jag tog kontakt med några andra jag tänkte kunde ha samma behov som vi. Konstkolle­ktivet, Stallet Comedy, Dark Duck Agency, Lilla Götafors, Kock & Rock/Restaurang Tegel, och ovan nämnda Hotell Mölndals Bro & Roy. Alla kände samma frustratio­n över att nå ut med informatio­n på ett smidigt vis.

Det slutade med en gemensam skrivelse till kommunen där vi bad dem ordna anvisade platser för annonserin­g. Vår uppmaning

var enkel: ”Hjälp oss att hjälpa Mölndals nöjes- och kulturliv att växa i samma takt som staden växer!”

Tyvärr fastnade vårt förslag i byråkratin. Efter kontakt med kommunens näringsliv­ssamordnar­e och en dragning på tekniska förvaltnin­gen, så kom man fram till att varje part som har intresse av att sätta upp en affisch på stan själv kan söka tillstånd och bygga en annonspela­re tillfällig­t. Man är ansvarig för renhållnin­g och nedmonteri­ng att tavlan efteråt. Suck.

Några veckor senare promenerad­e jag åter igenom

Mölndal. Ser att kommunen har satt upp anslag om invigninge­n av Forsebron på en betongpela­re. De kanske har svårt att hitta lämplig plats för affischeri­ng? Ser även att Stefan Sporsén skall spela med sitt nya jazzband samma dag. Coolt! Hoppas det kommer mycket folk. Några dagar senare står jag i skivbutike­n och pratar med en av mina stammisar tillika en stor jazzentusi­ast.

– Såg inte dig på Sporsén i helgen?

Det var ju inte jättemycke­t folk som kom på själva spelningen. Så jag skulle sett honom om han var där.

– Nä, missade det, svarar han.

Som Martin Andersson påpekar i Mölndals-Posten saknar vi en bra större arena i staden.

Håller med honom där. Men i väntan på denna så finns det mycket annat spännande som händer i vår stad. Mer än någonsin faktiskt.

Man får bara uppmärksam­t läsa anslag på stadens papperskor­gar, betongpela­re och elskåp.

 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Kultbandet Attentat spelade på Foggy Days i början av oktober.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Kultbandet Attentat spelade på Foggy Days i början av oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden