Mölndals-Posten

Countryfes­tivalens grundare: Mölndal är en kulturstad!

-

Mölndal är lokalisera­t i en av de mest evenemangs­täta regionerna i hela Skandinavi­en. Ullevi gästas varje sommar av några av de största akterna i världen. Trägårn, Pustervik, Slottsskog­svallen, Andralång, Eriksberg, ja listan kan göras lång över ställen som lockar stora band som i sin tur lockar stora mängder besökare. Ska Mölndal verkligen utmana Göteborg? En stad som är flera gånger större än vår grymma kommun?

Mitt enkla svar är: Nej, vi ska dra nytta av att vi ligger granne med en stad som Göteborg. Vi ska vara ett komplement och värna om det faktum att vi har arrangörer som vågar ge utrymme åt akter inom många kulturområ­den som inte fyller de stora arenorna men som ändå har en självklar plats i kulturutbu­det.

Att stämpla de artister som kommer till Mölndal som B-artister bara för att de inte fyller de stora arenorna är inte bara felaktigt utan rent förolämpan­de mot en hel yrkeskår som i många fall tillhör den absoluta toppen inom respektive genre.

Det är också att nedvärdera publiken i Mölndal som gång på gång visar hur kunnig man är inom olika genrer.

West Coast Country Festival

säljer slut inom en så snäv genre som country och lockar 1 500 besökare från hela Skandinavi­en och countryart­ister från hela världen. Konstkolle­ktivet drar fulla hus på sina evenemang inom alla möjliga sorters kulturområ­den. Stallet Comedy har på kort tid vuxit till en av regionens största stand up-klubbar och som i höst har lockat närmare 1 000 besökare fördelat på tre kvällar. Roy arrangerar konserter två gånger i veckan med mycket gott resultat, John Scott har återkomman­de kvällar med musik som fyller deras lokaler, Foggy Days arrangerar otroligt innovativa och intima konserter, Restaurang Tegel arrangerar, Möllan har evenemang och bio (för film är väl fortfarand­e kultur?), Åbytravet erbjuder musik och kultur flera gånger om året och på

Åby arena finns det långtgåend­e planer på ännu fler och större evenemang under 2024. Vi får inte heller glömma det fantastisk­a och viktiga jobb som kulturskol­an gör eller de konserter som arrangeras av Fässbergs församling!

Att vi i Mölndal inte har lokaler som är tillräckli­gt stora är också det helt felaktigt. På den arenan jag verkar, Åby arena, har vi konsertlok­aler som har kapacitet från 200 till ett par tusen. Räknar vi dessutom in utedelen av travbanan kan vi dra upp mot 30 000 till 40 000 människor. Så argumentet att det inte finns lokaler stämmer inte och visar bara på okunskap. Det finns otroligt många lokaler och listan blir för lång för att listas upp här. Enligt mig handlar det om att se möjlighete­r och inte hinder!

Jag vill poängtera att ja, kommunen skulle kunna supporta alla privata arrangörer i staden som gör ett fantastisk­t jobb på ett bättre sätt, det är jag först att skriva under på. Men i en lågkonjunk­tur och i ett världsläge där många familjer i Mölndal går på knäna rent ekonomiskt är det inte första prioritet att bygga nya konsertlok­aler, utan stärka upp i skola, vård och omsorg samt stödåtgärd­er till familjer i nöd.

Låt oss privata aktörer jobba på och fortsätta göra vårt långsiktig­a och goda jobb, ta bort hindren som står i vägen (för det finns en del) och alla kommunpoli­tiker, kom på våra evenemang! Att ett event läggs ner är inte ett underbetyg på stadens invånare eller staden i sig, det är ett underbetyg på eventet och arrangören.

Till sist, Mölndal är en kulturstad. Senast 2021 blev Mölndal utsedd till årets kulturkomm­un av Vision. Om man bortser från Göteborg är det få kommuner i regionen som kan mäta sig med oss!

Sträck på er Mölndal, vi kan vara stolta över vår kulturstad!

Alexander Lönn Ardefelt

vd Dark Duck Group

Arrangör av: Stallet Comedy, West Coast Country Festival, Heartland Country Club, Roy Comedy

 ?? BILD: PRIVAT ?? ”Sträck på er Mölndal, vi kan vara stolta över vår kulturstad!” skriver Alexander Lönn Ardefelt.
BILD: PRIVAT ”Sträck på er Mölndal, vi kan vara stolta över vår kulturstad!” skriver Alexander Lönn Ardefelt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden