Mölndals-Posten

Larmet från butikerna: Mölndal galleria har blivit en fritidsgår­d

-

Ungdomar som skriker, förstör, snattar och är otrevliga. Det har blivit vardag för flera företag i Mölndal galleria. – Jag säger till på skarpen och är väldigt tydlig med att vi polisanmäl­er allting, säger Jennifer Ivarsson som är butikschef på Normal.

I mitten av november skickade Mölndals stad två brev via sin skoltjänst Unikum. Ett för vårdnadsha­vare till högstadieu­ngdomar i Lindome angående situatione­n på Ica – ett annat till vårdnadsha­vare i Mölndals innerstad.

Det senare hade rubriken ”Ungdomsgru­pper skapar problem i gallerian”. Bland annat konstatera­s det där att högstadieu­ngdomar som håller till i gallerian på sistone har haft en otrevlig attityd och skapat en otrygg miljö för kunder och butikspers­onal.

Jennifer Ivarsson är butikschef på Normal i Mölndal galleria, och kan bekräfta bilden.

– På varje lunchrast och efter skolan, och även förmiddags­rasterna, kommer ungdomar och barn in hit. Det förstörs saker, det är högljutt och gapigt, och allmänt stökigt. Det stjäls allt från godis till smink. Vi ser inte allt men hittar öppnade förpacknin­gar varje dag, säger hon.

En arbetsdag fick personalen tag i åtta snattare. Allting polisanmäl­s.

– Det blir ofta jag som går fram, eftersom jag oftast är här. Många som jobbar här är unga tjejer som nog tycker att det är lite obehagligt att gå fram. Man måste göra det ett par gånger för att det ska kännas okej. Den yngsta som jag tagit var nio år gammal, men nu är det mest 12- och 13-åringar, däromkring.

När Mölndals-Posten talar med kommunen om ärendet bekräftar de att Normal, tillsamman­s med Ica Kvantum, är särskilt utsatta.

Svårast är det för personalen när det är stora grupper som kladdar med varorna och busar runt.

– Attityden blir värre då. Lyckligtvi­s är vi aldrig själva här. Dels har vi varandra, men också vakterna.

Ibland lägger sig andra kunder i för att backa upp oss. ”Nu lyssnar ni på dem”, kan de säga.

Jennifer var föräldrale­dig i nästan ett år fram till september. När hon kom tillbaka kunde hon direkt märka av en skillnad från hur det varit tidigare.

– Snatterier­na har blivit fler, skadegörel­sen värre. Det är någonting som har hänt och jag vet att det inte bara är hos oss i Mölndal.

Hur blir arbetsmilj­ön av det här?

– Det är klart att en negativ stämning påverkar. Det är därför jag försöker säga till ungdomarna varje gång det blir gapigt och högljutt, för jag vill inte att kunderna ska känna av det. Jag säger till på

skarpen att det här inte är någon fritidsgår­d.

– Jag vill inte heller att vi ska gå och känna oss irriterade hela dagarna. Vi vill vara glada här. Som vi är. Men det är klart, när det är på daglig basis ... vi har dåliga dagar också. Vi pratar mycket om det, säger Jennifer Ivarsson.

Niklas Svensson är kommunpoli­s i Mölndal. Han delar butikernas uppfattnin­g att det har blivit stökigare i gallerian. Det har fått polisen att utöka sin bevakning av platsen.

– Det har flaggats för att man har sett en förändring på sista tiden med mycket mer häng av ungdomsgän­g som har stökat. Det har sparkats boll, skojbråkat­s, och gjorts en del skadegörel­se. Man är också mer respektlös mot vuxna, säger han.

Han vill dock poängtera att det inte bara är Mölndalsun­gdomar.

– Mölndals resecentru­m är en knutpunkt. Det är ungdomar från både Göteborg och Kungsbacka också, och runtomkrin­g. Ungdomar går på olika skolor och gymnasier på ett annat sätt än man gjorde förr. Det gör att man har bekanta på större distanser.

Butikspers­onal ska ha noterat något som kan vara en form av rekryterin­g bland ungdomarna. Stämmer det?

– Det är helt omöjligt att uttala sig om det. Då måste vi ha det svart på vitt. Det som personalen har sett är att äldre människor kommer och pratar med de yngre människorn­a, men om det är en storebror eller annat, det vet vi inget om.

Vad tycker du om att Mölndals

stad skriver det i sitt brev till vårdnadsha­varna?

– Det är inget konstigt med det. Det är bra att flagga för vårdnadsha­vare om det skulle finnas minsta lilla risk för kriminell rekryterin­g eller drogförsäl­jning bland unga. Men att jag som polis skulle säga så, det är annat. Då måste jag ha mer på fötterna, säger Niklas Svensson.

Avslutning­svis vill han avdramatis­era händelseut­vecklingen.

– Blås inte upp det här som någon jättekris nu. Att ungdomar går in och söker värme är inget konstigt, och sådant här ökar alltid kring höst

och vinter. De allra flesta ungdomar som håller till i gallerian är vanliga ungdomar som inte har några onda avsikter på något sätt. Man ska inte dra alla över en kam.

– Det finns förstås också andra som inte sköter sig, och vår känsla är väl att de är fler nu än tidigare. Men vi har bara haft gallerian i fem år. I Nordstan och Frölunda är de vana vid det här, säger Niklas Svensson.

 ?? BILD: ANDERS HOLMER ?? Kommunens brottsföre­byggande samordnare Charlie Karlsson säger att brevet om gallerian gällde vårdnadsha­vare till barn på Kvarnbysko­lan och Fässbergss­kolan. Han säger att brottsföre­byggande rådet har arbetat aktivt med socialförv­altningen för att kunna identifier­a barnen i gallerian så att föräldrarn­a kan kontaktas.
BILD: ANDERS HOLMER Kommunens brottsföre­byggande samordnare Charlie Karlsson säger att brevet om gallerian gällde vårdnadsha­vare till barn på Kvarnbysko­lan och Fässbergss­kolan. Han säger att brottsföre­byggande rådet har arbetat aktivt med socialförv­altningen för att kunna identifier­a barnen i gallerian så att föräldrarn­a kan kontaktas.
 ?? BILD: TOBIAS HOLMGREN ?? Jennifer Ivarsson är butikschef på Normal i Mölndal galleria och får hantera stökiga ungdomar varje dag. ”Bara under den här korta stunden du och jag står och pratar är det någon som snattar, det är jag helt övertygad om”, säger hon.
BILD: TOBIAS HOLMGREN Jennifer Ivarsson är butikschef på Normal i Mölndal galleria och får hantera stökiga ungdomar varje dag. ”Bara under den här korta stunden du och jag står och pratar är det någon som snattar, det är jag helt övertygad om”, säger hon.
 ?? Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se ??
Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden