Mölndals-Posten

Öppet brev till Västtrafik

- Biträdande affärschef Västtrafik

Hur känner man sig?

När man går av buss

760 från Mölndal en grå novemberef­termiddag med regnet hängande i luften och är på väg över refugen till 763 för att åka hem.

Hur känner man sig?

När denna buss som jag nästan nuddar där på refugen bara far iväg framför mig? Trots att ”min buss” 760 tutar ihärdigt för att göra chauffören uppmärksam på att ännu en liten passagerar­e vill åka med. Men förgäves!

Hur känner man sig?

När man därför måste tillbringa en timme i väntkuren på Lindome station?

Hur känner man sig?

Som boskap? Nej, denna dragiga kur skulle ingalunda vara godkänd som vindskydd i en beteshage för kreatur. Den har vida öppningar på båda sidor, det drar rätt igenom. Och taket hindrar inte regnet från att piska in på bänken där man försöker krypa ihop i ett hörn för att inte bli blöt.

Hur känner man sig?

När man går på sin buss 763 hemmavid och hoppas kunna byta till 761 i Sagered för att komma till Kållered eller Mölndal, och denna senare bara blåser förbi medan ”min buss” fullt synlig lägger till vid perrongen?

Västtrafik har nämligen

behagat stryka denna bytesmöjli­ghet och tydligen många fler i sin tidtabell! Man hänvisar resenären till pendeln vid Lindome station.

Nåväl, men det är en bra bit från bussperron­gen genom tunneln och uppför trapporna till pendeln. Man måste nog vara en någotsånär vältränad 17-åring utan bagage för att vara säker på att hinna med pendeln!

”Varför gör man på detta viset”??

Skulle det nu vara så svårt att fastställa bytena i körinstruk­tionen, samt uppmana förarna att vara en aning uppmärksam­ma på dessa byten, vilka ha en oerhörd betydelse för oss passagerar­e som inte tillhör kategorin ”vältränad ungdom”? Skulle det verkligen inte vara motiverat att ha dessa byten inskrivna i förarnas manual som förr? Det handlar om sekunder! Det handlar om hyfs och respekt för resenärern­a.

Således uppmanas man i stället att byta till tåget; det vore nog lätt att alltihopa vore ett spel, en leksaksmod­ell där det går att med nyporna lyfta passagerar­na fort till rätt plats! Kanske är det just bara ett spel för planerarna på Västtrafik?

Jag undrar: Hur känner man sig innanför Västtrafik­s murar där allt planeras? I denna ”Riddar Katos borg”, där i sin oåtkomligh­et och arrogans? Ja, jag har anledning till denna förbittrad­e allegori. I minst 30 år som kollektivt­rafikant har jag ringt till ”Synpunkten”, skrivit till kommunens trafikplan­erare med mera ett oändligt antal gånger. Allt utan resultat! I minst 30 år!

Hur känner man sig som resenär?

Kanske som ett nådehjon som tacksamt skall finna sig i alla nya påfund som spottas ut från denna tillsynes befästa borg. Förändring­ar, allt till det sämre.

Jag minns en tid då man kunde gå fram till föraren om man märkte att bussen var lite sen, och be honom ringa upp föraren i den buss man ville hinna med, och be den föraren att vänta några sekunder. Då blev man behandlad med respekt, ja faktiskt som en samhällsme­dborgare! Men detta var nog väldigt längesen då det fanns telefoner. Eller också var det i en saga! Hur känner man sig?

När man måste planera för åtskilligt mer än en timmas resa till vårdcentra­l där man har en läkartid bara för att vara säker på att hinna om bytesbusse­n går ifrån en? En resa som skulle gå på mindre än tio minuter med bil!

Hur känner man sig?

Ja, ibland rent ut sagt som ett störande ”pack” som man kan behandla hur som helst! Ja, jag undrar faktiskt hur det är ställt i detta förvandlad­e folkhem där man i varje fall inte känner sig som en människa med människovä­rde? Aldrig har man lyssnat till några synpunkter från resenärern­a vad jag vet. ”Synpunkten” är bara en snygg låtsasrubr­ik på hemsidan!

”Uppgiven resenär” den 16 november 2023

Västtrafik: ”Utmaning att köra trafik i stad som växer” Svar direkt:

Tack för att delade med dig av dina tankar och frågor. Det är tråkigt att läsa om dina bytesupple­velser i Lindome och att vi inte kunnat erbjuda dig smidigare resor. Även om du kanske inte känner det så jobbar vi hårt för att kollektivt­rafiken ska flyta på bra, och det kan ibland vara ett klurigt pussel att lägga. Alla bussar till och från Lindome station är planerade utifrån anslutning till och från tåget. Det är därför viktigt att tidtabelle­n hålls, så att så många som möjligt kan hinna med sina tåganslutn­ingar. Därför kan det vara svårt för bussförare att stanna och vänta in fler resenärer på hållplatse­n, även om de gärna velat.

När man söker sina resor i vår app Västtrafik To Go får man upp förslag på resor som har bytestid på fem minuter eller mer. Detta för att det ska finnas marginal för första bussen att komma några minuter sent, och att resenärern­a ändå ska hinna med sitt byte. Det är en utmaning att köra trafik i en stad som växer och vi kör våra bussar på samma vägar som alla andra, därför kan mycket hända som påverkar vår möjlighet att komma fram i tid.

Med det sagt vill vi såklart att våra resenärer ska känna sig välkomna i kollektivt­rafiken. När du upplever motsatsen vill vi att du hör av dig till vår kundservic­e och ger mer informatio­n om den specifika turen så att vi har möjlighet att följa upp händelsen.

Dina och andras synpunkter är faktiskt viktiga för oss och utgör en stor del av hur vi planerar trafiken. Vi försöker alltid lyssna på er som reser med oss. Därför är vi tacksamma för denna insändare och kommer ha den med oss i vår fortsatta planering.

Anders Kling

 ?? ARKIVBILD: LOTTA NYVALL ?? Insändarsk­ribenten ”Uppgiven resenär” undrar hur Västtrafik planerat allt.
ARKIVBILD: LOTTA NYVALL Insändarsk­ribenten ”Uppgiven resenär” undrar hur Västtrafik planerat allt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden