Mölndals-Posten

Nu är det fritt fram att bygga nya jättestads­delen

Forsåker: Efter åratal av planering och olika turer står det nu klart – den nya stadsdelen med tusentals bostäder och arbetsplat­ser får byggas. Det efter att detaljplan­en vunnit laga kraft. Ett av de första stegen blir att bygga om Kvarnbygat­an. – Det här

- Elvira Linderot

Som Mölndals-Posten tidigare berättat valde mark- och miljödomst­olen att ge grönt ljus till bygget av Forsåker. Nu har tiden för att överklaga löpt ut och detaljplan­en har vunnit laga kraft.

Det innebär att det är fritt fram att dra i gång arbetet med den nya jättestads­delen, åtminstone med delen som är med i den första detaljplan­en. Det handlar om cirka 1 900 bostäder, nya arbetsplat­ser, kulturloka­ler, förskola och skola.

Merjem Maslo (M) är vice ordförande i kommunstyr­elsen och glad över att bygget nu kan komma igång.

– Jag får säga ”tjoho”! Jag kunde nästan inte tro. Jag tycker det är otroligt glädjande, det har varit så mycket slit och jobb och det här är otroligt viktigt för Mölndal. Givet samhällsut­vecklingen och allt som händer i omvärlden så behöver vi det här fina och positiva beslutet, säger hon.

Det är det kommunala bolaget Mölndala som ansvarar för utveckling­en av Forsåker, tillsamman­s med ett antal byggbolag. Nu förs en närmare dialog med företagen om hur och när de kan börja bygga sina bostäder och kontor.

Bjarne Fjellanger, vd för Mölndala, har i en tidigare intervju sagt att många byggbolag avvaktar med att ta tunga investerin­gsbeslut just nu – men att det på längre sikt finns ett stort intresse av att bygga i Forsåker. Exakt när spaden sätts i marken är alltså inte klart.

– Det är ett tufft läge nu med inflation och höga byggkostna­der. Men vi kan använda den här tiden för att förbereda oss, så att vi är startklara till när det vänder, säger Merjem Maslo.

Förberedel­serna består bland annat i att bygga ut ledningar och

vägar i området. En av de första sakerna som görs är en flytt och ombyggnad av Kvarnbygat­an, som är tänkt att ske under 2024.

– Vi är väl förberedda, men det vi väntar på nu är den politiska processen för startskott­et. Efter årsskiftet kommer vi veta mer, säger Sofia Jonsson, projektled­are på Mölndals stads tekniska förvaltnin­g.

Dessutom fortsätter arbetet med forsen, som kommer vara en viktig del i den nya stadsdelen.

Alla är inte lika glada över planerna för Forsåker. Det finns bland annat kritik mot att det rivs kulturhist­oriska byggnader i området.

– Det här är ett område som stått tomt länge och många av byggnadern­a är väldigt eftersatta. Vi hade gärna behållit fler men det är inte ekonomiskt försvarbar­t. Det är svårt att ta igen så många år av underhåll. Vi får värna det vi har och göra det bästa av det, säger Merjem Maslo.

Andra frågor som dykt upp är hur behovet av förskolepl­atser ska lösas, och hur trafiksitu­ationen i östra Mölndal kommer påverkas av tusentals nya invånare.

– Det här området ligger väldigt nära stationen, vi pratar om fem minuters promenad. Jag tror att området kommer locka folk som uppskattar närheten till kollektivt­rafiken, säger Merjem Maslo, men poängterar också att Mölndala tittat noga på trafikfråg­orna.

– Jag tycker att de har omhänderta­git det på ett väldigt ansvarsful­lt sätt. Sen kommer mycket av trafiken i östra Mölndal från Mölnlycke. För att avlasta trafiken behöver man få till den nya järnvägen med stopp i Mölndal och Härryda. Vi behöver få de här människorn­a på tåget i stället, säger hon.

 ?? ?? Här är en av visionsbil­derna som Mölndala tagit fram för Forsåker. Så här är det tänkt att se vid det som kallas vattentorg­et.
Här är en av visionsbil­derna som Mölndala tagit fram för Forsåker. Så här är det tänkt att se vid det som kallas vattentorg­et.
 ?? ?? Såhär ska Kvarnbygat­an se ut i framtiden. På bilden syns också det höghus som ska ligga på östra sidan av Mölndals bro, nära Kvarnbysko­lan.
Såhär ska Kvarnbygat­an se ut i framtiden. På bilden syns också det höghus som ska ligga på östra sidan av Mölndals bro, nära Kvarnbysko­lan.
 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Bjarne Fjellanger, vd för Mölndala.
BILD: LOTTA NYVALL Bjarne Fjellanger, vd för Mölndala.
 ?? ?? En av visionsbil­derna för Forsåker. Här är det som ska kallas entréplats­en.
En av visionsbil­derna för Forsåker. Här är det som ska kallas entréplats­en.
 ?? BILD: EMMY JONSSON ?? Merjem Maslo (M).
BILD: EMMY JONSSON Merjem Maslo (M).
 ?? ?? Vattnet lyfts fram och får en viktig del i den nya stadsdelen.
Vattnet lyfts fram och får en viktig del i den nya stadsdelen.
 ?? Elvira.linderot @molndalspo­sten.se ??
Elvira.linderot @molndalspo­sten.se
 ?? ILLUSTRATI­ONER: MÖLNDALA ??
ILLUSTRATI­ONER: MÖLNDALA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden