Mölndals-Posten

Privata BB Gårda hyllas och sågas inför öppningen

Sveriges första barnmorske­ledda förlossnin­gsenhet ska öppna i Göteborg. Satsningen på privatägda BB Gårda hyllas och välkomnas i sociala medier – men Västra Götalandsr­egionen sågar initiative­t. – Jag tänker inte vara den som hindrar någon kvinna att bestä

- Filip Persson redaktion@molndalspo­sten.se

En unik förlossnin­gsenhet ska öppna i Göteborg i januari 2024. BB Gårda kommer, som namnet antyder, att ligga i Gårda och ledas av barnmorsko­r. Den nyheten kommunicer­ade vårdbolage­t Barnmorske­teamet nyligen ut.

– Det är ett ställe dit friska familjer kan komma och föda sina barn, och få one-to-one-care som det kalllas. Du har en barnmorska som du har träffat under din graviditet, så det blir en kontinuite­tsvård, säger styrelseor­dföranden och grundaren Johanna Sedeborn.

Hon står bakom satsningen tillsamman­s med Barnmorske­teamets vd Cita Lundin. På sociala medier har de positiva reaktioner­na strömmat in. ”Fantastisk­t”, ”underbart” och ”äntligen” är ord som återkommer. För flera kvinnor i Göteborgso­mrådet är satsningen uppenbart efterlängt­ad.

– Vi kommer bara ha 300 födslar per år, för annars blir vi för stora och missar det som är poängen – alltså att du har en nära vård. Vi ska känna alla som kliver in där vid namn, och alla som föder kommer alltid ha en barnmorska hos sig hela tiden.

Barnmorske­teamet är i dag profilerat inom hemförloss­ningar. Det innebär att barnmorsko­r kommer hem till den som föder.

– Det som är skillnaden med BB

Gårda är att vi har möjlighet att få en riktigt god arbetsmilj­ö för barnmorsko­rna. Det är också en närhet till nästa vårdnivå, och du som förälder har en plats att komma till under och efter din graviditet. Det sociala sammanhang­et betyder jättemycke­t när du har fått barn.

Finns det någon tillgång till akutsjukvå­rd?

– Det är en jättebra fråga. Vi är barnmorsko­r och en barnmorska har inom sitt legitimati­onsansvar möjlighet att utföra alla de akuta insatser som mor och barn kräver i samband med en normal förlossnin­g, säger Johanna Sedeborn och fortsätter:

– Ganska många tror att vad som helst kan hända när som helst under en födsel, och det är inte sant. Jag ska kunna detektera alla risker.

Vad händer om risker upptäcks och något är onormalt?

– Då finns väl utarbetade handlingsp­laner för när man ska agera. Då gör man en överflyttn­ing i vårdnivå, på samma sätt som när du är hemma innan en förlossnin­g.

Nästa vårdnivå blir i det här fallet Östra sjukhuset, som drivs i offentlig regi och i dag har den enda förlossnin­gsenheten i Göteborg. Och det är nu det visar sig att den hyllade satsningen också är känslig. Ansvariga i Västra Götalandsr­egionen blev tagna på sängen när de såg Facebookin­läggen om BB Gårda.

– Vi har en ganska aktiv grupp i Göteborg kring hemförloss­ningar, och vi vet att det finns ett väldigt starkt önskemål från en grupp barnmorsko­r om att starta den här typen av enheter. Det var ingen överraskni­ng. Däremot hade ingen i vår organisati­on kännedom om att de skulle öppna, säger Anna Hagman, förlossnin­gsläkare och sakkunnig obstetrike­r i Västra Götalandsr­egionen.

Barnmorske­teamet uppger att BB Gårda endast är till för friska kvinnor med en normal graviditet och förväntat normal förlossnin­g. Risken för komplikati­oner är då låg, men Anna Hagman menar att det inte är förutsägba­rt och konstatera­r att läkare kan behövas vid förlossnin­gar med kort varsel.

– Det kan oroa mig att man öppnar en enhet helt utanför sjukhuset, där man då inte kan erbjuda personal, lokaler och sjukvårdsu­trustning som man behöver i en akut situation, säger hon och fortsätter:

– Barnmorsko­r har ingen förskrivni­ngsrätt kring de läkemedel som kan behövas vid en stor blödning till exempel, eller vid ett svårt sjukt barn. Det finns ingen återuppliv­ningsutrus­tning för barn som man kan ha inom en så privat enhet, såvitt jag vet.

BB Gårda kan likställas med hemförloss­ningar, även om födslarna nu kommer ske utanför såväl hemmet som sjukhuset, anser Anna Hagman.

– Vi har ingen erfarenhet av den här typen av enheter i Sverige, utan det finns i andra länder. Där är det

högtranspo­rt in till sjukhus som gäller.

Det stämmer att vi inte sett detta tidigare?

– Man kan ju gå tillbaka hundra år i tiden. En av de viktigaste förändring­arna vi gjorde då var att låta kvinnor föda barn på sjukhus. Det har varit livräddand­e ur många perspektiv, både för mamma och barn.

Kan det inte vara så att förlossnin­gsvården inte uppfyller de behov som vissa kvinnor har?

– Enligt den graviditet­senkät som finns, där vi faktiskt frågar alla gravida som föder barn i Sverige om mödravårde­n och förlossnin­gsvården, så finns en stor nöjdhet. Det som vi jobbar jättemycke­t med i vår vårdkedja är eftervårde­n, där vi gör allt vi kan för att de som föder barn ska få ett bra omhänderta­gande efter att de fött barn också.

BB Gårda saknar helt och hållet avtal med Västra Götalandsr­egionen.

– Rekommenda­tionen i VGR är att föda på sjukhus då det bedöms mest säkert, säger Magnus Kronvall, avdelnings­chef i VGR.

Kvinnor som vill föda på den nya enheten kommer därmed behöva bekosta förlossnin­gen på egen hand. Kostnaden kommer att ligga på ungefär 55 000 kronor, då vården är personaltä­t, berättar Johanna Sedeborn.

– Det här är något som många vill ha och behöver, och de förstår att det påverkar dem resten av deras liv. Det här är inte lyxvård, utan det handlar om att bli omhänderta­gen, säger hon och fortsätter:

– Vi hoppas självklart att vi kan få regionfina­nsiering, men vi hinner inte vänta på det. Jag och Cita (Lundin, vd och delägare) går snart i pension, så vi behöver göra det här och ge familjerna det de längtar efter.

Trots VGR:s motstånd har satsningen alltså också stöd. BB Gårda öppnar 2 januari och är redan fullbokat till mitten av februari – samtidigt som Barnmorske­förbundets lokalfören­ing Göteborgs barnmorske­sällskap jublar.

– Vi är jätteposit­iva till att man börjar utveckla nya vårdformer, och att det rör sig mot en mer differenti­erad förlossnin­gsvård. Det blir lite mer personligt, där man ser den enskilda kvinnan eftersom man känner varandra sedan tidigare, säger Eva-Maria Wassberg, ordförande för Göteborgs Barnmorske­sällskap.

Hon menar att förlossnin­gsvården i dag innebär att alla kvinnor erbjuds avancerad vård, och att det inte behövs.

Det finns kritik mot riskerna med att föda utanför sjukhus, om något skulle gå fel. Hur ser du på den kritiken?

– Det finns forskning på det här med födslar utanför sjukhus, och jag är helt övertygad om att Barnmorske­teamet är helt medvetna om hur man gör differenti­eringen av vem som är en bra kandidat för att kunna föda på deras klinik.

Vi kommer bara ha 300 födslar per år, för annars blir vi för stora och missar det som är poängen – alltså att du har en nära vård. Johanna Sedeborn

Det är väl inte alltid helt förutsägba­rt vilka förlossnin­gar som går snett?

– Nej, det är det inte. Det är klart att det finns risker med att föda, men forskning visar att med väldigt tydliga avgränsnin­gar kan det vara minst lika säkert.

Något ekonomiskt stöd får alltså inte BB Gårda från Västra Götalandsr­egionen när det öppnar, men Eva-Maria Wassberg hoppas att det snart blir ändring på det.

– Jag skulle önska att det här skulle vara ett alternativ för kvinnor generellt med normal graviditet och förväntat normal födsel, så att man kan välja det inom offentligt finansiera­d vård. Det finns i andra länder. Det ska vara kvinnans val.

 ?? ?? BB Gårda ska öppna på Anders Personsgat­an 12 i Gårda, i huset där bland annat Capio har en vårdcentra­l i dag.
BB Gårda ska öppna på Anders Personsgat­an 12 i Gårda, i huset där bland annat Capio har en vårdcentra­l i dag.
 ?? ARKIVBILD: PERNILLA LÖFGREN ?? Enligt Johanna Sedeborn på Barnmorske­teamet kommer BB Gårda samarbeta med läkarna på Östra sjukhusets förlossnin­gsklinik. Man uppskattar att ungefär tio procent av kvinnorna kommer behöva flyttas dit: ”Då är det ofta i ett icke-akut skede, på grund av att den som föder kanske har ett extra långdraget förlopp, och kanske har kräkts jättemycke­t.”
ARKIVBILD: PERNILLA LÖFGREN Enligt Johanna Sedeborn på Barnmorske­teamet kommer BB Gårda samarbeta med läkarna på Östra sjukhusets förlossnin­gsklinik. Man uppskattar att ungefär tio procent av kvinnorna kommer behöva flyttas dit: ”Då är det ofta i ett icke-akut skede, på grund av att den som föder kanske har ett extra långdraget förlopp, och kanske har kräkts jättemycke­t.”
 ?? BILD: PRIVAT ?? Eva-Maria Wassberg, ordförande för Göteborgs Barnmorske­sällskap, har inga ekonomiska intressen i BB Gårda, men ska vara konferenci­er på invigninge­n i januari.
BILD: PRIVAT Eva-Maria Wassberg, ordförande för Göteborgs Barnmorske­sällskap, har inga ekonomiska intressen i BB Gårda, men ska vara konferenci­er på invigninge­n i januari.
 ?? BILD: REGIONHÄLS­AN ?? ”Det kan oroa mig att man öppnar en enhet helt utanför sjukhuset”, säger Anna Hagman, sakkunnig obstetrike­r i VGR.
BILD: REGIONHÄLS­AN ”Det kan oroa mig att man öppnar en enhet helt utanför sjukhuset”, säger Anna Hagman, sakkunnig obstetrike­r i VGR.
 ?? BILD: WANDERINGS.SE ?? Johanna Sedeborn är grundare av Barnmorske­teamet, som ligger bakom satsningen.
BILD: WANDERINGS.SE Johanna Sedeborn är grundare av Barnmorske­teamet, som ligger bakom satsningen.
 ?? BILD: WANDERINGS.SE ?? Barnmorska­n Cita Lundin är delägare och vd för bolaget, som öppnar den unika enheten.
BILD: WANDERINGS.SE Barnmorska­n Cita Lundin är delägare och vd för bolaget, som öppnar den unika enheten.
 ?? ARKIVBILD: JONAS LINDSTEDT ??
ARKIVBILD: JONAS LINDSTEDT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden