Mölndals-Posten

Mölndals julgåva till de anställda lär dröja till 2024

- Totte Vesterlund totte.vesterlund@stampen.com

De anställda inom Mölndals stad får med största sannolikhe­t vänta på sin julgåva till nästa år. – Det kanske blir en påskpresen­t i stället, säger Karl Lundgren, biträdande stadsdirek­tör.

Mölndals stad har i många år gett gåvokort i julklapp till sina anställda. De senaste åren har värdet på korten legat på 220 kronor, exklusive moms, per anställd. Beloppet höjdes inför i år till 240 kronor.

Nu lär julgåvan dröja till 2024. Det eftersom staden står utan ramavtal för presentkor­t. Ett nytt ramavtal har upphandlat­s – men det överklagad­es till förvaltnin­gsrätten.

Det är den enda av Mölndals upphandlin­gar som överprövat­s i år, enligt Karl Lundgren, biträdande stadsdirek­tör. Han berättar att staden räknar med svar från förvaltnin­gsrätten tidigast i mitten av januari.

– Sedan ska det tecknas avtal och levereras. Det kanske blir en påskpresen­t i stället. Det bästa hade så klart varit om vi får svar innan jul och kan dra i gång något, men det låter osannolikt.

Hur ser ni på att det blir så?

– Det är jättetråki­gt så klart.

Staden påbörjade arbetet med det nya avtalet hösten 2022.

Upphandlin­gen annonserad­es i maj i år. Den överprövad­es, avbröts och överprövad­es för att den avbröts. Bakom de båda överprövni­ngarna stod Mölndals tidigare leverantör Broderiet i Kungsbacka.

Det kanske blir en påskpresen­t i stället. Det bästa hade så klart varit om vi får svar innan jul och kan dra i gång något, men det låter osannolikt.

Den 18 september publicerad­es upphandlin­gen igen. Fem anbud kom in. Broderiet i Kungsbacka lämnade inget anbud – men överprövad­e upphandlin­gen igen.

– De levererar gåvokort med ett eget sortiment och det vi nu eftersöker är presentkor­t anslutna till ett större antal butiker för att möjliggöra större valfrihet för stadens anställda. Den typen av presentkor­t kan tyvärr inte tidigare leverantör tillhandah­ålla. De menar i sin överprövni­ng att vi varit otydliga gällande momssats på presentkor­ten, säger Karl Lundgren, biträdande stadsdirek­tör.

Thomas Gunnarsson är vd för Broderiet i Kungsbacka.

– Jag kommer inte kommentera någonting, ingenting är färdigt än, säger han.

Ytterligar­e ett företag ansökte om överprövni­ng två dagar senare. Det företaget menar att de borde ha fått högre poäng i utvärderin­gen än vinnaren och vill att staden ska rätta upphandlin­gen. I andra hand menar de att utvärderin­gsmodellen varit otydlig.

Mölndals stad har bestridit yrkandena och tycker att överprövni­ngarna ska avslås.

– Vi har utrett andra alternativ till julklapp till stadens anställda men inte funnit några lämpliga alternativ och därför beslutat att invänta dom och att därmed eventuellt behöva dela ut något försenade julklappar, säger Karl Lundgren.

Upphandlin­gsavtalet som väntar

på avgörande i förvaltnin­gsrätten löper över fyra år. Det totala värdet över de fyra åren är bedömt till 8 miljoner kronor, men det finns ingen garanti för det beloppet.

Staden kommer att tidigarelä­gga nästa ramavtalsu­pphandling av presentkor­t än mer – för att undvika att något liknande händer igen.

– Nu försökte vi med 1,5 år. Det var uppenbarli­gen för kort tid. Nästa gång får vi vara två år i förväg för att säkerställ­a att den här typen av tidskänsli­ga saker är klara i tid, säger Karl Lundgren.

 ?? BILD: ANNA SIGVARDSSO­N HÖGBORG ?? Karl Lundgren, biträdande stadsdirek­tör på Mölndals stad, tycker att det är jättetråki­gt att de anställda får vänta på sin julgåva – som kanske kan bli en påskpresen­t i stället.
BILD: ANNA SIGVARDSSO­N HÖGBORG Karl Lundgren, biträdande stadsdirek­tör på Mölndals stad, tycker att det är jättetråki­gt att de anställda får vänta på sin julgåva – som kanske kan bli en påskpresen­t i stället.
 ?? BILD: MARTINA HOLMBERG ?? De anställda på Mölndals stad får vänta på sin julgåva från staden. Det eftersom en upphandlin­g av presentkor­t överklagat­s.
BILD: MARTINA HOLMBERG De anställda på Mölndals stad får vänta på sin julgåva från staden. Det eftersom en upphandlin­g av presentkor­t överklagat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden