Mölndals-Posten

Föräldrar rasar mot sparkraven – vittnar om stök på skolan i Åby

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@stampen.com

Bråk i klassrumme­n och stök på skolgården i kombinatio­n med sparkrav som anställnin­gsstopp ger ett resultat som gör föräldrar på Katrineber­gsskolan oroliga för sina barns skolgångar. – De är inte längre trygga i skolan, säger Cecilia Sjöström, vars två barn går på skolan.

Mölndals-Posten träffar några föräldrar som alla har sina barn på Katrineber­gsskolan i Åby. Det är en skola som tidigare fått kritik av skolinspek­tionen för att inte ha gjort tillräckli­gt för en elev i behov av stöd.

Föräldrarn­a vittnar om en situation på skolan de anser inte är hållbar för någon, och bara blir värre. I brist på resurser får barnen allt mindre uppmärksam­het, Caroline Hogstad menar att det är en ond spiral som pågår på skolan.

– Barnen ställer till det för att få uppmärksam­het, springer ut från klassrumme­n, bråkar, kastar sten, klättrar på torkskåp. Då går de få resurserna som finns till att stävja det i stället för till lärandet och att fokusera i klassrumme­t. Det drabbar alla, det blir stökigt och rörigt, säger Caroline Hogstad.

Som tidigare rapportera­t infördes ett anställnin­gsstopp i oktober inom Mölndals stads skolförval­tning. Enligt föräldrarn­a till eleverna på Katrineber­gsskolan har fem resurser försvunnit ur personalst­yrkan under senaste tiden.

Några av föräldrarn­a kämpat länge för att deras barn ska få det stöd som krävs och de har rätt till. Izabelle Olaussons barn har två diagnoser och behöver stöd nästan hela dagarna. Hon menar att den enda trygga punkten nu försvinner och att klasserna kommer ha för få resurser.

– Jag har kämpat sedan innan han började nollan och han går i ettan i dag. Han behöver någon som ständigt är med honom för att klara av dagarna. Det är först nu vi har fått hjälpen han behöver, men då försvinner den, säger Izabelle Olausson.

Cecilia Sjöströms barn med diabetes har rätt till stöd i sin egenvård under dagarna. Efter en kamp fick eleven stöd av en eller två olika personer dagligen.

– Nu har vi fått till ett sätt som fungerar för första gången på flera år. Men så rycks det undan, säger Cecilia Sjöström.

Det som har hänt är att en specialped­agog slutat då det tidsbegrän­sade kontraktet inte förnyats. Specialped­agogen beskrivs ha varit den som styrde upp schemat för resurserna, såg till att det fanns personal och personlige­n täckte upp när det uppstod luckor.

Nu kan Cecilias barn ha mellan tre till fem olika personer som stöd varje dag.

– Det gör att det inte blir någon kontinuite­t, säger Cecilia Sjöström.

Efter förändring­en kan föräldrarn­a tvingas stanna kvar på skolan en lång tid vissa morgnar. Detta då personalen på plats inte har kunskap till att hantera diabetesvå­rden.

På bara två och ett halvt år har skolan haft fem olika rektorer. Den nuvarande tillfällig­t tillsatta rektorn avslutar dessutom sitt uppdrag i årsskiftet.

– Det är inte vad våra barn behöver, de behöver kontinuite­t, säger Caroline Hogstad.

De känner att deras barn inte är trygga.

– Var är tryggheten i skolan? undrar Cecilia Sjöström.

– Den finns inte, tryggheten finns inte. Vi följer inte vad barnen har rätt till för att det ska sparas. Vi förstår att skolan går minus, men det ska inte drabba barnen, säger Caroline Hogstad.

Vad tycker ni måste förändras?

– Det måste finnas rätt resurser, kunskap och kontinuite­t på skolan. Att rektorerna utbildar personal. Det finns gratis utbildning­ar i till exempel ADHD och autism i dag men det är få som har kunskapen som behövs, säger Izabelle Olausson.

– Samma sak med diabetes. Kunskapen måste finnas annars kan det bli fara för liv, säger Cecilia Sjöström.

"Tryggheten finns inte. Vi följer inte vad barnen har rätt till för att det ska sparas. Vi förstår att skolan går minus, men det ska inte drabba barnen. Caroline Hogstad

Fredrik Hellsten är chef för skolförval­tningen i Mölndals stad. Han får höra om föräldrarn­as uppfattnin­g över situatione­n på Katrineber­gsskolan och ger sin egen bild.

– Min uppfattnin­g är att det är en skola där vi behöver extra resurser. Jag skulle inte säga att det är en ovanligt stökig skola i en större kontext. Resursmäss­igt har de stora förstärkni­ngar från Mölndals stad, säger Fredrik Hellsten.

Katrineber­gsskolan har fått närmare 4,2 miljoner kronor utöver sin budget till extra stöd. Skolchefen berättar att det är den största resursförs­tärkningen som kommunen ger någon grundskola i hela Mölndal.

– Inga personer har blivit uppsagda vad jag vet. Anställnin­gsstoppet gör att vi är i en situation där vi särskilt behöver pröva varje nyanställn­ing. Därför har vi inte haft möjlighet att förlänga alla vikariat och tidsbegrän­sade kontrakt, säger Fredrik Hellsten.

Förälder

Är det rimligt att barn med stödbehov får det av många olika personer varje dag?

– Jag tänker att det är viktigt att man organisera­r det på ett bra sett utifrån den bemanninge­n man har. Jag vill ändå säga att det finns förutsättn­ingar. Det är viktigt att man tar ansvar och det är rektorn som tar de här besluten.

Vad tänker du om att föräldrar till en elev med diabetes tvingas stanna på skolan för att personal inte har kunskapen som krävs?

– Det låter allvarligt. Det är någonting vi behöver titta på. Ansvarig för egenvårdsp­lanen är rektorn. Föräldrar känner inte att deras barn är trygga i skolan, vad tänker du om det?

– Jag tänker att vi behöver ta det på största allvar. Barnen har ju en skyldighet att gå i skolan enligt skolplikte­n i skollagen, de har inget alternativ, och därför är det väldigt viktigt att de har en trygg och bra miljö. Vi ska göra vårt bästa för att de ska känna sig trygga. Det är en sak vi får titta på med den nya ledningen.

För i januari börjar en ny rektor, igen.

– Det är olyckligt att vi har haft så här många rektorer på kort tid. Nej, vi är inte nöjda med den situatione­n alls. Det vi behöver i ledningen är kontinuite­t, det är jättevikti­gt och vår mest prioritera­de fråga för Katrineber­gsskolan framöver, säger Fredrik Hellsten.

När den nya tillfällig­a rektorn kommer till Katrineber­gsskolan är det på 50 procent, och en biträdande rektor på 100 procent.

– Vi har stora förhoppnin­gar för den nya ledningen. Vi har kunnat förstärka ledningen med 50 procent och att vi gör det tror jag är viktigt för att bättre kunna hantera de här frågorna, säger Fredrik Hellsten.

 ?? BILDER: CLARA TJÄRNBERG ?? Caroline Hogstad och Cecilia Sjöström har båda barn som går på Katrineber­gsskolan. Ingen av dem är nöjda med situatione­n och berättar att det är brist på resurser och bråkigt i klassrumme­n.
BILDER: CLARA TJÄRNBERG Caroline Hogstad och Cecilia Sjöström har båda barn som går på Katrineber­gsskolan. Ingen av dem är nöjda med situatione­n och berättar att det är brist på resurser och bråkigt i klassrumme­n.
 ?? ?? Izabelle Olausson berättar att hennes barns enda trygga punkt försvinner när tidsbegrän­sat anställda och vikarier inte får förlänga kontrakt i och med anställnin­gsstoppet.
Izabelle Olausson berättar att hennes barns enda trygga punkt försvinner när tidsbegrän­sat anställda och vikarier inte får förlänga kontrakt i och med anställnin­gsstoppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden