Mölndals-Posten

JO riktar kritik mot sektionsch­ef efter mejl

- Karina Hansson karina.hansson@stampen.com

Migrations­verkets dåvarande sektionsch­ef skickade ett mejl till sina anställda som kunde uppfattas som om hon ville tysta personalen. Nu kritiserar Justitieom­budsmannen (JO) sektionsch­efen för ”otillåten repressali­e”.

Migrations­verkets nya förvar i Åbro har dragits med arbetsmilj­öproblem och flera gånger anmälts till JO.

Myndighete­n har genomfört en rad oanmälda inspektion­er på verket och i januari i år upptäckte JO en rad allvarliga brister.

I samband med att kritiken blev offentlig i media skickade dåvarande sektionsch­efen ett uppmärksam­mat mejl till sina anställda. Mejlet uppfattade­s som om hon försökte tysta sin personal som kritiserat arbetsmilj­ön. I mejlet till medarbetar­na ska hon ha beklagat att medarbetar­e kontaktat andra myndighete­r och media om problemen.

Sektionsch­efen JO-anmäldes och anmälaren ansåg att arbetsgiva­ren genom att skicka mejlet ”öppet bryter mot efterforsk­ningsförbu­det och repressali­eförbudet.” Och att hela förfarande­t med mejlet stred mot meddelarfr­iheten som alla anställda inom offentlig verksamhet har.

I sitt svar till JO skrev verket att sektorchef­ens syfte med att skicka mejlet var att förklara för medarbetar­na att hon ville sitta ner och ha en dialog. Och att hon ville få se hur problemen beskrevs i mejlen ”i mer konkret form för att kunna vidta åtgärder”.

Verket avslutar sin redovisnin­g med att: ”Formulerin­gen i e-postmeddel­andet var olycklig” och skriver att om någon uppfattat mejlen som en kränkning av deras yttrandefr­ihet ”så ska mejlen inte varit menat så”.

Nu riktar JO kritik mot tidigare sektionsch­efen: ”Mejlets utformning ger onekligen intryck av att ’NN’ (sektionsch­efen reds anm) kände till att anställda hade haft externa kontakter med bl a media och att mejlet var en reaktion på det.”

Efter ett långt resonerand­e kommer JO fram till att innehållet i mejlet kan ses som att chefen vidtagit en repressali­eåtgärd ”i strid med skyddet för yttrandefr­iheten enligt regeringsf­ormen”.

JO menar att mejlet kunde uppfattas som en begränsnin­g av yttrandefr­iheten även för de anställda som inte lyft fram problem. Något som chefen borde ha förstått.

 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? Migrations­verkets nya förvar i Åbro har flera gånger anmälts till JO.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND Migrations­verkets nya förvar i Åbro har flera gånger anmälts till JO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden