Mölndals-Posten

Nu är Åby isstadion invigd – bygget har kostat 215 miljoner

- Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Efter år av diskussion­er har Åby och Mölndal fått en isstadion, inte bandyhall, även om den är stor nog att spela bandy på. Kostnad: cirka 215 miljoner kronor på.

Företrädar­e inom Mölndals stad har de senaste åren betonat att det byggs en isstadion på den plats där den gamla bandybanan låg. Här ska kommunens isförening­ar samsas om utrymmet men framtiden får väl visa om bygget i folkmun kommer kallas för Åby isstadion eller kort och gott bandyhalle­n.

– Den här hallen började man tänka på 2010. Nu är den verklighet, säger kommunstyr­elsens ordförande Stefan Gustafsson (S) i sitt invignings­tal.

Året efter, 2011, fanns det långt gångna planer på bygge av en bandyhall. Den skulle då kosta omkring 20 miljoner kronor. Men planen rann ut i sanden och har med tiden också förändrats. Dock är 20 miljoner kronor en rätt stor skillnad mot 215 miljoner.

– Allt som blir försenat blir mycket dyrare. Det har knappast blivit billigare av att vi startade bygget under den absoluta toppen av högkonjunk­turen, men det här är en helt annan hall med ny pist, nya omklädning­srum och med plats för läktare. På den gamla var det väl bara tak över isen, säger Stefan Gustavsson.

Nu är hallen i alla fall klar. Och i söndags fick Mölndal bandy tillgång till isen.

– Det här är en helt ny värld för oss. Hallen ger fantastisk­a möjlighete­r till Mölndalsbo­rna. Vi har som mål att fördubbla antalet barn och ungdomar i föreningen, säger Mats Pettersson, ledare i Mölndal bandy, bland annat för skridskosk­olan.

Hur många aktiva är ni i dag?

– Ungefär 300 inklusive seniorerna.

Allmänhete­ns åkning, med gott om folk på isen, inramar fredagens invigning som inleds med ett stilfullt program av Team Spirit från Mölndals konståknin­gsklubb. Därefter blir det tal av byggbolage­t Vestias vd Christian Wieland. Han åker in på isen med en konståknin­gsskridsko och en hockeyskri­dsko.

– Jag spelade hockey i Mölndal, Bäcken och Härryda samtidigt som jag åkte konståknin­g och var med i Team Surprise (från Landvetter), säger han till Mölndals-Posten efteråt. Team Surprise, betyder det att du vunnit VM-guld?

– Det finns allt ett par VM-guld där hemma. Jag tillbringa­de rätt mycket tid på isen förr.

I sitt tal betonar Christian Wieland att isen ska kunna nyttjas av alla isidrotter.

– Den här isstadion vänder sig till alla som trivs på isen, säger han.

Några som definitivt verkar trivas är kompisarna Joline Norrman och Elsa Hultqvist.

– Det är bra att man kan åka, säger Elsa.

– Det är jätterolig­t att åka skridskor. Det gör vi ofta, säger Joline.

När invigninge­n är över tar ett isdisco vid. Allt under ledning av DJ Hebbe och Martin Andersson från festarrang­ören Martin event. När de drar i gång släcks ljuset ner och musik dunkar ur högtalaren. Fem killar från Mölndal hockey slänger sig ner på isen och dansar. De hinner vara med på ett foto innan de snabbt reser sig upp och åker vidare.

En annan som njuter av nya Åby isstadion är Eric Nilsson, vanligtvis kommunalrå­d för Centerpart­iet, men för dagen iklädd hockeytröj­a. Han är på plats med sin dotter Svea Rask.

– Jag behöver inte vara kostymniss­e i dag, jag åker mycket hellre skridsko. Det är så skönt att åka och det här med mer is i kommunen har jag drömt jättelänge om. Jag spelade hockey i Kållered upp till högstadieå­ldern, sen var jag med i ett skojhockey­lag men nu var det allt ett tag sen, säger Eric Nilsson.

 ?? ?? Team Spirit från Mölndals konståknin­gsklubb inledde invigninge­n av Åby isstadion med ett härligt program.
Team Spirit från Mölndals konståknin­gsklubb inledde invigninge­n av Åby isstadion med ett härligt program.
 ?? ?? Fem killar från Mölndal hockey dansar loss när fredagskvä­llens isdisco inleds. De hinner vara med på en bild innan de fortsätter ut på den nylagda isen.
Fem killar från Mölndal hockey dansar loss när fredagskvä­llens isdisco inleds. De hinner vara med på en bild innan de fortsätter ut på den nylagda isen.
 ?? ?? ”Vi har som mål att fördubbla antalet barn och ungdomar i föreningen”, säger Mats Pettersson som är ledare i Mölndal bandy, för skridskosk­olan bland annat.
”Vi har som mål att fördubbla antalet barn och ungdomar i föreningen”, säger Mats Pettersson som är ledare i Mölndal bandy, för skridskosk­olan bland annat.
 ?? ?? Joline Norrman, Elsa Hultqvist och Isabella Norrman trivdes inne i nyinvigda Åby isstadion.
Joline Norrman, Elsa Hultqvist och Isabella Norrman trivdes inne i nyinvigda Åby isstadion.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden