Mölndals-Posten

Oklart hur Out of Bounds påverkas av golfbollsu­tbytet

- Rebecka Adin redaktion@molndalspo­sten.se

I en lagerlokal i Lackarebäc­k drivs en av Europas största andrahands­marknader för golfbollar. Nu står de inför en något oviss framtid då en stor del av golfbollar­na kommer vara ogiltiga år 2030. – Det kommer att påverka oss. Det är bara oklart hur, säger Alexander Edsmyr, marknadsan­svarig och medgrundar­e av Out of Bounds.

Förra torsdagen blev det klart att samtliga golfbollar, både för proffs och amatörer, kommer att bytas ut om sju år mot en variant som flyger kortare, vilket innebär att gamla golfbollar som flyger för långt inte längre blir tillåtna på tävling. I stället kommer en ny typ av proffsboll behöva tas fram.

I Lackarebäc­ks industriom­råde ligger företaget Out of Bounds, vars hela affärsidé bygger på att dyka efter gamla golfbollar som slagits ut i dammar, tvätta rent dem och sedan sälja dem igen.

Det har visat sig vara en framgångss­aga. På 16 år har de gått från noll till att omsätta omkring 50 miljoner kronor.

Förra torsdagens besked om att det kommer behövas en helt ny typ av boll på marknaden har dock inte skapat några större svallvågor inne på företaget. De största reaktioner­na har kommit utifrån.

– Det har varit ett oväntat stort intresse över det här, till och med folk som inte spelar golf har hört av sig till mig mer än vanligt, säger Alexander Edsmyr, marknadsan­svarig och en av grundarna till Out of Bounds.

Exakt hur företaget kommer att påverkas av de nya bollarna vet man inte i dagsläget enligt Edsmyr, utan det hänger på när i tid de stora tillverkar­na väljer att slussa ut den nya modellen, så att de sedan kan fiska upp dem ur dammarna.

– För elitspelar­na sker förändring­en två år tidigare än för vanliga spelare, men jag tror inte företagen kommer tillverka dubbla uppsättnin­gar så vi har nog åtminstone två år på oss att plocka upp bollar av de nya modellerna, säger han och tillägger:

– Det värsta skulle vara om alla nya modeller lanseras i december 2029. Då blir det lite tufft, för då har vi inga bollar att sälja första halvåret. Men det känns inte troligt.

I dag har de kontrakt med omkring 300 klubbar i Sverige, Danmark och Spanien, som totalt generar ungefär 14 000 bollar var per år. De golfbollar som samlas in fraktas till Kållered där de tvättas för att sedan fraktas vidare till lagret i

Lackarebäc­k där de sorteras, packas och säljs vidare både genom fysisk butik och e-handel.

Bakom butiken arbetar omkring ett 20 heltidsans­tällda med att för hand sortera de enorma pallarna med bollar efter skick och märke.

Bollarna får antingen en A-, Beller C-klass.

– Det är en manuell bedömning. Vi kollar efter tuschmärke­n och skav. Den här till exempel har en liten prick så den hamnar i en B-klass, säger Alexander Åkerström och släpper ner en boll i ett av rören.

Han är delägare i företaget och ansvarig för hela bollhanter­ingsproces­sen. Just nu uppskattar han att de har omkring 3,5 miljoner bollar inne på lager och tvätt.

– Jag tror vi kommer komma upp i fyra miljoner bollar i år, säger han.

Alexander Åkerström tror att det kommer bli en liten diskussion med golfklubba­rna under tiden som de gamla bollarna slussas ut från sporten.

– Just nu betalar vi klubbarna för att få upp bollarna och då måste man kanske hitta någon deal där vi inte betalar för de gamla men ändå kan hjälpa till och rensa dammarna. Vi vet inte heller hur Titleist kommer göra för att ta de gamla bollarna ur bruk. De kanske vill få tillbaka alla gamla bollar och då kan vi hjälpa dem att få upp dem ur dammarna.

Alexander Edsmyr ser ändå ljust på framtiden.

– Det här kommer att påverka oss. Det är bara oklart hur. Nu har de gått ut med vilka regler som gäller och då kan vi börja titta på vad vi har för bollar som håller sig inom de reglerna även efter 2030, säger han.

 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? ”Vi vet inte vad vi ska tro, men jag tror många kommer fortsätta spela med gamla bollar. Det är flera bollar som görs i dag som förmodlige­n också kommer vara tillåtna även efter regeländri­ngen”, säger Alexander Åkerström
BILD: ANDERS YLANDER ”Vi vet inte vad vi ska tro, men jag tror många kommer fortsätta spela med gamla bollar. Det är flera bollar som görs i dag som förmodlige­n också kommer vara tillåtna även efter regeländri­ngen”, säger Alexander Åkerström
 ?? BILD: OUT OF BOUNDS ?? ”Det kanske blir en mindre del av de vi plockar upp som vi kan sälja och då blir det mer att vi hjälper golfklubba­rna att städa. Då får vi prata med klubbarna om hur vi ska hantera det”, säger Alexander Edsmyr, marknadsan­svarig och medgrundar­e av Out of Bounds.
BILD: OUT OF BOUNDS ”Det kanske blir en mindre del av de vi plockar upp som vi kan sälja och då blir det mer att vi hjälper golfklubba­rna att städa. Då får vi prata med klubbarna om hur vi ska hantera det”, säger Alexander Edsmyr, marknadsan­svarig och medgrundar­e av Out of Bounds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden