Mölndals-Posten

Matlagning och ljus vanligaste orsakerna till bränder hemma

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg@stampen.com

Mölndal:

Med december kommer julmys och snö, men också en ökad mängd bränder. Och det beror på levande ljus – eller? Fredrik Löf, platschef på Mölndals brandstati­on, reder ut frågan om vad som är den vanligaste brandorsak­en.

Hittills under 2023 har brandmänne­n i Mölndal ryckt ut på mängder av händelser, en del av dem bränder. Vissa inomhus, vissa utomhus. Vissa startar av elfel, andra av levande ljus.

– Vi är nog vanligtvis ute på flera bränder varje vecka, säger Fredrik Löf, Mölndals brandstati­ons platschef.

Under det gångna året sticker den torra första halvan ut. Mölndal drabbades av flera bränder i skog och mark. Inom loppet av en vecka under juni brann det i både Gunnebosko­gen och på Safjället.

Men några större bränder i lägenheter eller hus sticker inte riktigt ut under året. Nu i december lägger räddningst­jänsten dock lite extra krut på att informera om risken för bränder hemma, inför julen.

Jul betyder ofta att många tänder levande ljus, som med sin lysande låga ökar brandriske­n. Men vad som faktiskt är den vanligaste orsaken bakom bränder i hemmet kan Fredrik Löf svara på.

– Matlagning, brand på spis, är högt represente­rat. Men levande ljus är också vanligt, den är tvåa på listan, säger han.

Fredrik Löfs uppfattnin­g är att bränder orsakade av levande ljus har blivit allt färre. Kanske främst på grund av att ljushållar­e blivit mer brandsäkra, men också för att säkerhetst­änket kring levande ljus ökat.

– Det är jättevikti­gt att inte låta ljus stå och brinna om man inte har dem under uppsikt, säger Fredrik Löf.

Även spisen gäller att ha under uppsikt. Men är det redan försent och en kastrull eller stekpanna står och brinner finns det några saker att göra.

– Det viktigaste är att alltid ha ett lock bredvid spisen, speciellt om man friterar. Man ska inte släcka med vatten. Sen är det bra att tänka på spisen som en lägereld, ha det rent och snyggt runt omkring. Börjar det brinna sprider det sig mycket lättare om det står många saker bredvid, säger Fredrik Löf.

Lyckas man själv släcka en brand på spisen kan det ändå vara en bra idé att ringa in.

– Om det har varit höga lågor och man är osäker på om de kan ha slagit upp i fläkten brukar vi göra en efterkontr­oll, för att kontroller­a att branden inte har spridit sig vidare.

Innan olyckan är framme ska alla ha fungerande brandvarna­re hemma, men gärna även en brandfilt eller till och med brandsläck­are.

– Med en pulversläc­kare kan man göra ett väldigt bra jobb. Men man ska bara göra det man känner sig bekväm med och inte ta några risker. Vi är ändå där på fem minuter, säger Fredrik Löf.

Startar en större brand i hemmet som inte känns hanterbar säger Fredrik Löf att det viktigaste är att stänga dörren.

– Det hjälper jättemycke­t. Sedan ska man varna andra och utrymma.

Vid utrymning ur lägenhet är det dessutom viktigt att trapphuset är tomt från prylar.

– Det är din enda utrymnings­väg, så det är viktigt att det inte finns några brännbara material som kan fatta eld och stänga igen den, säger Fredrik Löf.

” Det är jättevikti­gt att inte låta ljus stå och brinna om man inte har dem under uppsikt, säger. Fredrik Löf Platschef på Mölndals brandstati­on

 ?? BILD: CLARA TJÄRNBERG ?? Fredrik Löf, platschef på Mölndals brandstati­on, berättar att man kommer långt med att ha en brandsläck­are hemma men att man inte ska göra något man inte känner sig säker med.
BILD: CLARA TJÄRNBERG Fredrik Löf, platschef på Mölndals brandstati­on, berättar att man kommer långt med att ha en brandsläck­are hemma men att man inte ska göra något man inte känner sig säker med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden