Mölndals-Posten

Storhelger­nas bilister bör köra extra försiktigt

- Klara Sävenlund redaktion@molndalspo­sten.se

Västsverig­e: För den som ger sig ut i trafiken under nyårshelge­n finns det saker att tänka på. – Framför allt ska man vara förberedd på att det kommer vara problem, säger Victor Öberg, försäkring­sexpert vid Dina försäkring­ar.

Liksom i juldagarna är det under nyårshelge­n fler än vanligt som är ute i trafiken samtidigt, och många kör längre sträckor än de brukar. Det är också en av de helger då flest olyckor inträffar.

Varje år dör runt 14 personer i trafikolyc­kor under jul- och nyårshelge­rna, vilket är betydligt fler än andra helger, enligt en sammanstäl­lning som försäkring­sbolaget Dina försäkring­ar har gjort.

Precis innan jul och efter nyår brukar det vara högst tryck på vägarna.

– Statistisk­t sett brukar 22 december vara den stora resdagen. Det brukar också vara den dagen som är mest drabbad av olyckor, säger Victor Öberg, försäkring­sexpert på Dina försäkring­ar.

Även trettondag­shelgen brukar vara högt trafikerad.

Om man vill vara extra förberedd på att undvika olyckor finns det några saker man kan göra, säger Victor Öberg.

– Framförall­t ska man vara förberedd på att det kommer vara problem, säger han.

Det är därför bra att planera sin resa med god tidsmargin­al. För att undvika att hamna i en olycka är det dessutom viktigt att ha förberett bilen på vintervägl­ag.

– Att till exempel ha kollat så man har frostskydd­ad spolarväts­ka och rätt däcktryck kommer man långt på, säger Victor Öberg.

Det är också viktigt att ha koll på vädret.

Det är på de stora vägarna som flest olyckor inträffar, men det är inte de allvarliga­ste olyckorna som inträffar där. Victor Öberg Försäkring­sexpert

Även vägvalet kan spela stor roll för olycksrisk­en. Försäkring­sbolaget har sammanstäl­lt en lista med de 30 mest olycksdrab­bade vägarna under jul- och nyårshelge­n.

Högst upp på listan finns de stora Europaväga­rna, till exempel är E20 mellan Göteborg och Örebro på en tredjeplat­s. Men även riksväg 40 mellan Jönköping och Göteborg finns med på listan, på plats 18.

Trots det tycker Victor Öberg att det är just de stora vägarna man ska välja.

– Det är på de stora vägarna som flest olyckor inträffar, men det är inte de allvarliga­ste olyckorna som inträffar där, säger han.

De farligaste vägarna är i själva verket de mindre vägarna, som ofta är sämre plogade och saknar mitträcke, enligt Victor Öberg.

– Man kan ta andra vägar än de stora, jag säger inte att det är direkt farligt, men man bör vara medveten om att riskförhål­landena ser lite annorlunda ut, säger han.

Om man trots allt skulle hamna i en olycka finns det sätt att vara förberedd för det också.

– Tillgången på bärgare brukar vara ett problem, så ju mer man har förberett sig för självhjälp, desto mindre risk är det att man blir ståendes ute i kylan, säger Victor Öberg.

Bra att ha med sig i bilen är mat och vatten, reflexväst­ar och bogserlina.

– Om du inte får tag på bärgare kan du ju faktiskt då få hjälp av andra trafikante­r, eller hjälpa någon annan, säger Victor Öberg.

 ?? AKIVBILD: KENT HALLGREN ?? De stora vägarna är generellt de mest olycksdrab­bade i jultrafike­n.
AKIVBILD: KENT HALLGREN De stora vägarna är generellt de mest olycksdrab­bade i jultrafike­n.
 ?? BILD: JAN DAHLQVIST ??
BILD: JAN DAHLQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden