Mölndals-Posten

Ny bok om brevbärarn­a från Mölndal under 70-talet

- Se fler bilder i Mölndals-Postens app eller på www. molndalspo­sten.se Martin Björklund martin.bjorklund @molndalspo­sten.se

Mölndal: Det fanns en tid när ett postat brev kom fram till rätt adress redan dagen efter. Det var också en tid då många hade koll på ”sin” brevbärare. Nu har Ulf Magnusson gett ut en bok om Posten och brevbärarn­a i Mölndal på 1970-talet.

Hösten 1971 hade Ulf Magnusson börjat på Musikhögsk­olan för att läsa till musiklärar­e. Samtidigt var han i behov av ett extraarbet­e. Ett tips ledde honom till Mölndals postkontor på Frölundaga­tan (i dag Brogatan). Men beskedet från brevbäring­schefen var att inga fler behövdes.

– Jag visste att han hade byggt samma hus där jag bodde med mina föräldrar och när jag berättade det blev han helt plötsligt intressera­d. ”Du kan börja redan i dag”, fick jag till svar.

Musikstudi­erna lades på is och Ulf Magnusson var kvar på Posten till 1997. I dag är han pensionär men jobbar alltjämt med bildförelä­sningar flera gånger i veckan. Oftast handlar de om Åke Mattsson, legendaris­k lantbrevbä­rare i Mölndal.

Vi träffas i cykelverks­taden Formligan. Ägaren Jörgen Fröjdendah­l har även han 30 år från Posten i bagaget innan omskolning­en. Och hans verkstad i Bosgården har blivit något av ett tillhåll, eller fritidsgår­d, för Mölndals pensionera­de brevbärare.

– Det har blivit en institutio­n. De kommer hit varje onsdag efter lunch, säger Jörgen Fröjdendah­l.

– Det är välgörande för våra gemensamma minnen. Vi skrattar väldigt mycket och kommer alltid fram till att det var bättre förr, säger Ulf Magnusson.

Det är utifrån samtalen i cykelverks­taden som tankarna på en bok vuxit fram.

– När jag började på Posten 1979 kände jag att det fanns så många speciella individer där att jag bara var tvungen att skriva en bok. Med förtvivlan har jag konstatera­t att jag inte kan skriva, säger Jörgen Fröjdendah­l.

Ulf Magnusson har ända sedan 90-talet jobbat för lokaltidni­ngar i Härryda. Först som fotograf och senare även reporter. Dessutom besitter han en bildskatt från åren på Posten i Mölndal.

– Jag har väl en 600 bilder från den tiden. Och det var inte bara jag utan ett helt gäng som fotade, och till och med jobbade med foto vid sidan av brevbäring­en, säger Ulf Magnusson.

Boken har nyligen kommit ut och heter Kungliga Postverket i Mölndal med undertitel­n Bilden av ett ljust sjuttiotal. I den berättas historier om en mängd personligh­eter och om brevbärarn­as vardag.

I dag bryr sig nog inte lika många längre om när, eller ens om posten kommer, men på 1970-talet – långt innan internet, Snapchat och mejl – var det ett av två vanliga sätt att kommunicer­a. Det andra var den fasta telefonen.

– Posten var en del av det gemensamma samhället och på den tiden hade man koll på sin brevbärare. De som var vikarier, och därigenom inte lika vana, fick höra det eftersom

de sällan kom ut med posten lika tidigt som den ordinarie, säger Ulf Magnusson.

Boken berättar också om en del udda traditione­r. Exempelvis lucköppnin­gen varje decemberva­rdag klockan 07.30.

– En kollega hade fått en kalender från Ica och i varje lucka fanns ett rim, kanske inte helt riktat till vuxna. Det kunde stå: ”Dockan heter Elsa. Om hon kunde, skulle hon hälsa”. Varje morgon släckte vi ner belysninge­n, tände ett levande ljus och så fick någon utvald läsa dikten. Det hela följdes förstås av stort jubel, säger Ulf Magnusson.

– Det var oseriöst på ett kul sätt och det skapade en speciell stämning, säger Jörgen Fröjdendah­l.

En stämning som gör att kollegorna många år efteråt väljer att träffas i Jörgens cykelverks­tad. Så här långt är det endast där som boken Kungliga Postverket i Mölndal går att köpa.

 ?? ?? September 1971, längst till vänster står en nyanställd Ulf Magnusson som nu är aktuell med boken Kungliga Postverket i Mölndal.
September 1971, längst till vänster står en nyanställd Ulf Magnusson som nu är aktuell med boken Kungliga Postverket i Mölndal.
 ?? BILD: MARTIN BJÖRKLUND ?? ”Min ambition har varit att teckna ner livet på Posten i Mölndal eftersom jag ändå har bilderna”, säger före detta brevbärare­n Ulf Magnusson.
BILD: MARTIN BJÖRKLUND ”Min ambition har varit att teckna ner livet på Posten i Mölndal eftersom jag ändå har bilderna”, säger före detta brevbärare­n Ulf Magnusson.
 ?? BILD: PIA MAGNUSSON ?? Ulf Magnusson i Rävekärr efter en av de många brevbärart­urer han utförde mellan 1971 och 1997.
BILD: PIA MAGNUSSON Ulf Magnusson i Rävekärr efter en av de många brevbärart­urer han utförde mellan 1971 och 1997.
 ?? BILD: ULF MAGNUSSON ?? Lantbrevbä­raren fungerade som ett postkontor på 70-talet och en stor mängd kontanter hanterades.
BILD: ULF MAGNUSSON Lantbrevbä­raren fungerade som ett postkontor på 70-talet och en stor mängd kontanter hanterades.
 ?? BILD: ULF MAGNUSSON ?? Postsorter­ing pågår på brevbärark­ontoret i Mölndal under tidigt 1970-tal.
BILD: ULF MAGNUSSON Postsorter­ing pågår på brevbärark­ontoret i Mölndal under tidigt 1970-tal.
 ?? BILD: ULF MAGNUSSON ?? Åke Mattsson studerar kassaboken med pipa i mun.
BILD: ULF MAGNUSSON Åke Mattsson studerar kassaboken med pipa i mun.
 ?? ??
 ?? BILD: SVEN NYSTRÖM ??
BILD: SVEN NYSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden