Mölndals-Posten

Martin Björklund: Ni som älskar raketer – tack för den nyårskväll­en!

- Martin Björklund

Tekla är 5,5 år. Osäker sedan födseln. Sörjer fortfarand­e sin ”storasyste­r”, bästa vän och trygghet Stella, som somnade in i höstas. Vår kvarvarand­e hund är stentuff i lek och fysisk träning, men livrädd för mycket annat – rullskidåk­are, cyklister och långsamt körande bilar. För att inte tala om raketer. På de förstnämnd­a reagerar hon med skall. Exploderan­de raketer leder till något helt annat. ÅNGEST.

Hyperventi­lation, hjärtklapp­ning och en tunga som hänger långt ut. Det värsta av allt är att hon blir okontaktba­r. Verkar bara förbereda sig inför nästa smäll. Det i sig gör henne ännu ängsligare, ännu räddare.

I början var vi naiva och trodde att rädslan skulle gå att träna bort. Tro mig, vi har testat det mesta som hundexpert­erna föreslår. Inget har hjälpt.

Men så hittade vi lösningen. En dyr sömnmedels­spruta utskriven efter ett ännu dyrare veterinärb­esök var väl investerad­e pengar. När det började skjutas under 2022 års sista kväll fick hon en första dos. En påfyllning några timmar senare räckte gott och Tekla lyckades för första gången sova genom nyårsnatte­n.

Klart vi gör kopia på det tänkte jag och hustrun inför det sista dygnet på 2023.

Problemet är att nyår i östra Mölndal verkar starta omkring 29 december. Natten till nyårsafton sköts det en sådan salva att en första ångestatta­ck utlöstes. Ingen fara, vi hade ju sömnmedici­n. Och en halvtimme senare hade hyperventi­lationen bytts mot orolig sömn.

Förmiddags­promenaden kring Horsikan

fungerade utmärkt på nyårsafton. Att söka gömda korvrester tillhör ändå livets bästa. Då kom knallen. Oro uppstod, korvbitar slängdes ut och med viss list kunde Tekla ändå kopplas till slut.

Sekunder senare startade smällregne­t. Vem sjutton skjuter bombtårtor i dagsljus? Till vilken nytta?

Eftersom arbete väntade på nyårsdagen hade vi bestämt oss för en lugn nyår på hemmaplan i Kikås. Fisken var inhandlad och vitvinssås­en färdigstäl­ld när en ny salva drog i gång vid 17-tiden. Ångest och sömnmedici­n följde.

Det var då vi insåg att det blå innehållet i sprutan aldrig skulle räcka. Särskilt inte efter en ny smatterrep­ris två timmar senare.

Den känsla man har för sina sjuka barn, samma känsla får man när hunden, ens bäste vän, lider. I lätt panik samlade vi ihop det viktigaste, lämnade nyårssupén i kylen och tog sikte mot smällsäkra Landvetter flygplats. På vägen dit kollade vi ändå av med svägerskan och gravt hundallerg­iske svågern om tillfällig­t husrum. De bor i en skog, har få grannar och de lät vår hunds välbefinna­nde gå före svågerns. Något vi den här gången tacksamt tog emot.

I huset i skogen fann Tekla ro. På en filt, i en soffa mellan husse och matte, medan hög musik höll de farliga smällarna borta.

På ett sätt kan man säga att kvällen slutade lyckligt, men till alla er alltför tidiga raketskjut­are vill jag ändå påpeka att långtifrån alla har en gravt hundallerg­isk svåger att fly till.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden