Mölndals-Posten

Man döms för hot mot kontrollan­ter

- Camilla Walldán camilla.walldan@kungalvspo­sten.se

Två biljettkon­trollanter blev hotade av en man i 25-årsåldern på tåget mellan Mölndals bro och Göteborgs central. Bland annat med orden: ”jag ska ta med mina 30 grabbar och klippa till er”. Nu har mannen dömts.

En man i 25-årsåldern har dömts för att ha hotat två biljettkon­trollanter på ett tåg mellan Mölndals bro och Göteborgs central. Händelsen inträffade i juni 2022. Mannen reste då i sällskap med en tjej, och blev enligt domen aggressiv när en manlig kontrollan­t ville se hennes id-kort. Hon åkte på en ungdomsbil­jett och behövde visa att hon hade rätt ålder för det. Tjejen visade vare sig upp något kort, eller uppgav sitt personnumm­er. Den dömde mannen la sig i, och sa att tjejen inte behövde göra det. Stämningen ska ha blivit allt mer aggressiv och mannen ställde sig nära kontrollan­ten, hotade och sa: ”jag kommer plocka dig och ta reda på vem du är”, eller liknande ord.

En kollega till kontrollan­ten, en kvinna, kom till platsen och fick till slut personuppg­ifter från tjejen, och konstatera­de då att hon var för gammal för att åka som ungdom. Tjejen gick med på att betala en tilläggsav­gift. Då hotade den nu dömde mannen även den kvinnliga kontrollan­ten. Han sa, bland annat, att han ska ”klippa henne” och ”jag ska ta med mina 30 grabbar och klippa er”, eller liknande ord. Och han stod nära.

Den kvinnliga kontrollan­ten

har berättat att hon kände rädsla när mannen skrek på henne, men ”adrenaline­t tog över och hon fortsatte att göra sitt jobb”. Hon tryckte på överfallsl­armet. Tåget rullade in mot Göteborg central. Där klev mannen av tåget och greps kort därefter av ordningsva­kter.

Fler av kontrollan­terna, som arbetade i samma grupp, har vittnat om händelsen på tåget.

Den dömde mannen

har nekat till brott, men har alltså dömts för hot mot tjänsteman till skyddstill­syn med övervaknin­g från frivården. Han ska betala 5 000 kronor vardera i skadestånd till de båda offren. Därtill drygt 10 000 kronor till den kvinnliga kontrollan­ten, bland annat för utebliven inkomst, då hon sjukskrevs efter händelsen.

Den dömde mannen förekommer flera gånger i belastning­sregistret. Han blev senast dömd år 2021, då för misshandel, även då blev påföljden skyddstill­syn.

 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Biljettkon­trollanter hotades på ett tåg mellan Mölndals bro och Göteborgs central.
BILD: ELVIRA LINDEROT Biljettkon­trollanter hotades på ett tåg mellan Mölndals bro och Göteborgs central.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden