Mölndals-Posten

Insatsleda­ren om sprängning­en

- Elias Arvidsson elias.arvidsson@stampen.com

Bosgården: Tre brandstati­oner hjälpte boende i trapphuset efter explosione­n. Det fanns uppgifter om att det brann och läget var akut.

– Det var en livräddnin­gssituatio­n och det var bråttom, säger Petter Backlund, insatsleda­re på plats.

Explosione­n inträffade vid 21.15 förra tisdagskvä­llen och hördes i hela Mölndal. Polis, ambulans och räddningst­jänst åkte till lägenhetsh­uset i Bosgården.

– Saker hängde löst, karmar, glassplitt­er och skivor. Det var inte helt utan risk så vi gick in nogsamt, säger Petter Backlund, som var insatsleda­re på plats.

Brandstati­onen i Mölndal fick stöd från Frölunda och Gårda.

Boende i trapphuset fick hjälp ut ur byggnaden och i de lägenheter där ingen öppnade bröts dörrarna upp. Byggnaden och fönster undersökte­s även från ovan med trappbil och drönare.

Inlednings­vis hade informatio­n kommit om att det brann. Som tur var stämde inte det.

– Vi utrymde samtliga boende i det aktuella trapphuset, vi kunde jobba på metodiskt och bröt upp dörrar för att ta oss in i alla lägenheter, säger han.

Förelåg någon rasrisk?

– Det var ingen rasrisk för tunga byggnadsde­lar eller konstrukti­oner. Men det var lösa delar, och det är allvarligt nog. Vi bedömer rasrisken utifrån att vi ska göra en insats där och det var personer kvar som vi behövde ta ut, sen är det upp till fastighets­ägaren att göra sin bedömning, säger han.

Boende hjälptes ut

till en närliggand­e lokal. Försäkring­sbolag kontaktade­s och kommunen kopplades in. Kommunen har haft en krisinsats på plats under natten som hjälpt boende med krisstöd.

– Vi fokuserade på om det var några fysiskt skadade, sen ordnade vi ett gemensamt ställe där de kunde komma in i värmen. Det fanns bredvid, säger Petter Backlund.

Räddningst­jänsten kunde avsluta insatsen innan midnatt. Insatsleda­ren bedömer den som lyckad.

– Det var en dramatisk och stor insats med en kraftig explosion som många hört och känt av. Det var en livräddnin­gssituatio­n det var bråttom. Arbetet gick bra, säger han och avslutar:

– Vi är väldigt glada att ingen skadades.

Det var en dramatisk och stor insats med en kraftig explosion som många hört och känt av. Det var en livräddnin­gssituatio­n, det var bråttom.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS HOFGREN ?? Petter Backlund regional insatsleda­re, ledde insatsen i Bosgården.
ARKIVBILD: ANDERS HOFGREN Petter Backlund regional insatsleda­re, ledde insatsen i Bosgården.
 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT ?? Händelsen utreds som grov allmänfarl­ig ödeläggels­e.
BILD: JONAS LINDSTEDT Händelsen utreds som grov allmänfarl­ig ödeläggels­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden