Mölndals-Posten

Kartläggni­ng: De misstänks för kidnappnin­gen i Mölndal

- Tobias Kjellberg redaktion@molndalspo­sten.se Per Anger redaktion@molndalspo­sten.se Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Knivhugg, skjutning, sprängning­ar och hot. En Mölndalski­lle har häktats misstänkt för ett människoro­v som utspelade sig i Mölndal innan jul. Även tre unga män från Lerums kommun har häktats misstänkta för att vara delaktiga. Nu kan tidningen berätta om männens tidigare klammeri med lagen – samtidigt pågår en intensiv polisutred­ning.

Det var under dagarna innan julafton som en person anmäldes försvunnen från en okänd plats i Västsverig­e. Ett dygn senare meddelade polisen att personen hade hittats i Mölndal och under juldagen greps sedan fyra män misstänkta för människoro­v. En av dem är skriven i Mölndals kommun och de övriga tre är hemmahöran­de i Lerums kommun.

– Dels har vi försökt kartlägga dygnen både för målsägande­n och de misstänkta, hur de rört sig och vilka kontakter de har haft. Sedan ska vi inhämta bevaknings­film och göra telefonbes­lag, säger Stefan Olofsson, utrednings­ledare vid polisens avdelning för grova brott i Göteborg.

Han berättar att det är ett känsligt läge och vill i skrivande stund inte dela med sig av detaljer kring händelsefö­rloppet, av risk för att äventyra utredninge­n.

Hur fick ni kännedom om detta och hur gick gripandet till?

– Jag vill inte prata för mycket om hur vi fick kännedom. Vi fick kännedom initialt om att personen saknades, och sedan vill jag inte uttala mig riktigt nu om hur upplösning­en blev, svarar Stefan Olofsson.

Åklagare Hediye Kurt har för Mölndals-Posten tidigare berättat att brottet utspelade sig i en bostad, bland andra ställen. I hennes yrkande till Göteborgs tingsrätt nämns misshandel och grovt olaga hot vid sidan om människoro­v.

– Det jag kan säga är att inbyggt i brottet människoro­v finns en kvalificer­ad form av olaga frihetsber­övande där gärningspe­rson orsakat brottsoffe­r skada, har haft i uppsåt att skada, eller tvingat dem till någon tjänst, sade hon till tidningen och tillade att två personer ska ha utsatts för brott.

Trots sin ringa ålder har den unge mannen som är skriven i Mölndal en historia av brottsligh­et.

Man A är skriven på en adress i Mölndal och är omyndig. I juli förra året dömdes han för grovt olaga hot, grovt vapenbrott, ringa narkotikab­rott och olovlig körning. Påföljden för honom blev sluten ungdomsvår­d i tio månader. Mannen har erkänt att han skjutit in i en familjs hus och att han hanterat ett vapen. Själv uppgav han att syftet var att skrämmas och att han fick det i uppdrag från någon.

Men redan i februari 2022 dömdes han för ringa narkotikab­rott och missbruk av urkund, något som ska ha skett i maj 2021.

Han har också manipulera­t egna drogtester på tidigare HVB-hem och det har funnits misstankar om att han sålt och brukat droger. Han har också berättat att både han och hans kompis kört moped utan körkort. I april förra året omhänderto­gs han därför enligt Lagen om vård av unga (LVU).

De tre männen från Lerums kommun är i 20-årsåldern och har även de en historia av brottsligh­et sedan tidigare – redan från tonåren förekommer de i åtal och domar.

Man B har tidigare dömts för olovlig körning och ringa narkotikab­rott. Han åtalades som minderårig för misshandel och olaga hot, men målet skrevs av. Samma år frikändes han från ringa stöld och året därpå blev han omhänderta­gen enligt Lagen om vård av unga (LVU). Men de kommande åren hopar sig åtalen.

I fjol åtalades man B för brott mot knivlagen och han häktades i våras misstänkt för mordförsök, tillsamman­s med en annan, efter att ha slagit en man i huvudet med batong och utdelat flera knivhugg, enligt åtalet. Brottsrubr­iceringen ändrades emellertid senare till grov misshandel och han dömdes i april till fängelse i ett år och åtta månader.

Så i juni åtalades man B för övergrepp i rättssak, också tillsamman­s med en annan, efter att ha agerat hotfullt mot en skolkamrat om vad denne lämnat för uppgifter till polisen.

Man C åtalades som tonåring för rån och blev omhänderta­gen enligt LVU under samma år.

För två år sedan dömdes han för allmänfarl­ig ödeläggels­e efter ett uppmärksam­mat sprängdåd i Länsmansgå­rden på Hisingen, där en flicka skadades av splitter. I övrigt var skadorna materiella, men omfattande. Han frikändes från två fall av mordförsök efter sprängning­en. En odetonerad sprängladd­ning med dynamit hittades i en annan entré.

Domen överklagad­es av både man C och åklagare, vilket slutade i att hovrätten dömde man C även för tre fall av misshandel, utöver den tidigare domen. Mannen överklagad­e till högsta domstolen som inte tog sig an målet.

Man D förekommer inte lika frekvent bland domar och åtal som övriga misstänkta – han är också den yngste av de tre. Han dömdes i fjol för brott mot knivlagen och friades samtidigt från ringa bedrägeri. Enligt åtalet var kniven avsedd att användas ”som vapen vid brott mot liv eller hälsa”.

Samtliga häktade män nekar till brott. De sitter häktade med restriktio­ner och får bland annat inte dela rum och ha kontakt med andra intagna, ta emot besök eller använda telefon.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Man B hittas bland flera åtal och domar.
Man C dömdes för att ha utfört ett uppmärksam­mat sprängdåd.
Man D påträffas inte lika ofta bland domstolsha­ndlingar.
BILD: STEFAN BENNHAGE Man B hittas bland flera åtal och domar. Man C dömdes för att ha utfört ett uppmärksam­mat sprängdåd. Man D påträffas inte lika ofta bland domstolsha­ndlingar.
 ?? ?? Man A är Mölndalsbo och dömdes i juli förra året för bland annat grovt vapenbrott. Han har erkänt att han skjutit in i en familjs hus.
Man A är Mölndalsbo och dömdes i juli förra året för bland annat grovt vapenbrott. Han har erkänt att han skjutit in i en familjs hus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden