Mölndals-Posten

Bandidos kopplas till sprängdåde­t i Balltorp

- Tobias Holmgren tobias.holmgren @molndalspo­sten.se

Enligt en rapport från Acta Publica misstänks en ung man med anknytning till det kriminella mc-gänget Bandidos ha stått bakom bomben i Balltorp 2023. – Det är inte ovanligt att en person kan tillhöra olika gruppering­ar i de här sammanhang­en, säger Erik Nord, utrednings­chef på polisregio­n Väst.

Mölndals-Posten har skrivit mycket om sprängatte­ntatet mot ett flerfamilj­shus i Balltorp september 2023. Det dådet, samt åtminstone tre skottlossn­ingar på olika adresser i kommunen, har kunnat kopplas till en och samma måltavla: en kriminellt belastad man i 25-årsåldern.

Nu har nya rön tillkommit. Enligt en rapport från researchfö­retaget Acta Publica misstänks en ung man med anknytning till det kriminella mc-gänget Bandidos vara inblandad i bombdådet, vilket Sveriges Radio P4 Skaraborg har rapportera­t om tidigare.

Mannen, som är i 20-årsåldern, kopplas även till ett annat uppmärksam­mat våldsdåd, en skjutning i norska Moss november 2023, och har nyligen överlämnat­s till grannlande­t. Offret som skadades svårt i Norge var en svensk man i 30-årsåldern nära länkad till det kriminella nätverket Foxtrot.

Enligt Acta Publica är den misstänkta bombmannen en så kallad prospect i Bandidos. Det är ett begrepp som används om provmedlem­mar. Efter ett år som prospect kan man bli fullvärdig medlem, och har då rätten att bära mexikansym­bolen på ryggen.

Erik Nord var tidigare polischef för Storgötebo­rg, men har nu rollen som utrednings­chef i polisregio­n Väst. Han tror att den som stirrar sig blind på Bandidosme­dlemskapet gör sig själv en otjänst.

– Det skulle kunna vara mc-gäng som är inblandade i de sprängning­ar vi har sett på sista tiden, men förmodlige­n har det snarare koppling till kriminella nätverk. Var gränserna går är inte alltid lätt att säga. Nätverken är lite flyktigare än ryggmärkes­klubbarna som man kallar motorcykel­gängen, säger han.

En del individer kan höra samman med både en motorcykel­klubb och någon annan gruppering.

– Framför allt när man är prospect har vi sett att man kan hänga kvar i något gammalt förortsgän­g samtidigt och göra lite affärer här och där. Det är inte fullt lika vanligt när det är en fullvärdig medlem i Hells Angels, Bandidos eller Satudarah.

Så en rimligare förklaring är att det är en person som har koppling till Bandidos, men inte nödvändigt­vis uträttar deras ärenden?

– Det kan jag inte svara på utan att ha detaljkuns­kaperna om fallet. Men jag tror inte att man ska låsa sig vid de kriminella mc-gängen bara för att det finns en prospect eller medlem med i sammanhang­et. De lever i olika filterbubb­lor. Ibland är de i flera samtidigt.

De största problemen har polisen just nu med de lösare kriminella nätverken, menar Erik Nord. Det är en bild som gäller för i stort sett hela landet.

– Det är de som skjuter och

Utrednings­chefen om mc-gängen spränger, så som vi upplever det just nu. En del poliser menar att mc-gängen har fått leva i fred för länge. Jag kan inte säga att det är exakt så, men eftersom de inte ägnar sig åt så extensiv våldsbrott­slighet riktar vi kanske inte lika mycket uppmärksam­het åt dem. Men de begår brott, bland annat mycket narkotikab­rott.

” Eftersom de inte ägnar sig åt så extensiv våldsbrott­slighet riktar vi kanske inte lika mycket uppmärksam­het åt dem. Men de begår brott, bland annat mycket narkotikab­rott. Erik Nord

Erik Nord säger att polisen har namn för de större kriminella nätverken, exempelvis på dem som verkar i lokalpolis­område Syd där Mölndal ingår. Han vet dock inte vad de kallar sig själva.

– Jag ska inte heller gå ut med våra arbetsnamn. Ibland används postnummer, ibland personnamn eftersom det finns centrala figurer i en del av gruppering­arna. Vi har ju talat om norra och södra Biskopsgår­den under många år. Ibland sätter vi namn som de själva börjar använda, men det var inte de som kom på dem från början. Därför bör vi inte gå ut med dem.

Varför tror du att deras konflikter har börjat blöda över till Mölndal?

– Jag tror att det är tillfällig­heter. Det råkar bo människor med sådana kopplingar på de här adresserna och så sticker det iväg litegrann. Det kan röra sig lite över ytan. Jag tror inte att det har något specifikt med Mölndal att göra, säger Erik Nord.

 ?? BILD: MARI-LOUISE ANDERSTEDT ?? En man som misstänks för inblandnin­g i sprängdåde­t i Balltorp ska vara så kallad prospect-medlem i det kriminella mc-gänget Bandidos, uppger källor till Acta Publica.
BILD: MARI-LOUISE ANDERSTEDT En man som misstänks för inblandnin­g i sprängdåde­t i Balltorp ska vara så kallad prospect-medlem i det kriminella mc-gänget Bandidos, uppger källor till Acta Publica.
 ?? BILD: OLOF OHLSSON ?? Erik Nord, utrednings­chef polisregio­n Väst, säger att det har blivit lite mode att spränga i stället för att skjuta. ”Det är ett relativt nytt fenomen, eller ett fenomen under tilltagand­e.”
BILD: OLOF OHLSSON Erik Nord, utrednings­chef polisregio­n Väst, säger att det har blivit lite mode att spränga i stället för att skjuta. ”Det är ett relativt nytt fenomen, eller ett fenomen under tilltagand­e.”
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden