Mölndals-Posten

Anna förlorade sin hund – fick ta emot hat på nätet

-

Strax innan jul sprang bernedoodl­en Kenzo bort och hans försvinnan­de engagerade tusentals. Matte Anna Sundin hamnade mitt i rampljuset och fick ta emot både kärlek – och hat. En dryg månad efter efterlysni­ngen på Facebook reflektera­r hon över det enorma gensvaret och undrar om det var värt det. – Mot slutet blev det för stort att hantera, säger hon.

Det började som vilken vanlig onsdag som helst när husse Svante Sjöholm var ute med sin 15 månader gamla bernedoodl­e Kenzo på promenad i Solängen.

Kalendern visade den 20 december och timvisaren stod på 07. Molnen täckte himlen och vädret bjöd på både skurar och måttliga till friska vindar.

Plötsligt fick Kenzo vittring på en hare och sprang efter i rasande fart. Därefter slutar saker vara som vanligt.

Snart syntes varken Kenzo eller haren till. Svante Sjöholm letade, men utan lycka. Uppskattni­ngsvis sökte han 3,5 mil till fots om dagen.

– Det har alltid gått bra utan koppel och han var väldigt lydig. Han lyssnade alltid på stanna och fot, men när det dök upp en hare från ingenstans hade Svante ingen chans, säger Anna Sundin.

Anna bestämde sig själv för att göra en efterlysni­ng i Facebookgr­uppen ”Saknade hundar”, med förhoppnin­gen om att få in tips på var Kenzo kunde befinna sig.

Det engagemang som sedan följde hade hon aldrig kunnat föreställa sig.

– Vi blev helt överväldig­ade, jag tror inte någon bortsprung­en hund fått sådan uppmärksam­het. Man blir varm i hjärtat av allas engagemang, säger hon.

Efterlysni­ngen delades över 6 000 gånger och upp emot hundra Mölndalsbo­r engagerade sig personlige­n i letandet efter Kenzo, trots att det var mitt under julen.

På grund av det stora engagemang­et beslutade sig Anna Sundin även för att starta en ny Facebookgr­upp med namnet ”Hjälp oss hitta Kenzo” som snabbt växte och fick 1 700 medlemmar.

– Folk har vakat på nätter, varit ute med bilen och hört av sig för att höra hur det går. Vi är oerhört tacksamma för all hjälp och stöd vi fått.

Det här är ju annars en tid på året när man prioritera­r sin egen familj och har mycket annat att göra, säger Anna Sundin.

Men trots det väldiga sökpådrage­t hittades ingen Kenzo. Först på nyårsdagen, en och en halv vecka efter försvinnan­det, kom det värsta tänkbara beskedet – Kenzo var död. Efter ett tips fann familjen honom i ett dike mellan Solängen och Pedagogen park.

– Det var inte långt ifrån var han försvann. Både vi och andra hade letat på den här platsen flera gånger, säger Anna.

Husse och matte var i chock och vad som faktiskt hände Kenzo kommer de aldrig få svar på.

– Han hade inte några synliga skador utan var ganska ren när vi hittade honom. Vi vet inte, men det mest troliga är att han blev påkörd mer eller mindre samma dag som han försvann och sedan gömdes i ett buskage. Sedan har en räv eller något annat djur släpat fram honom igen, säger Anna Sundin.

På sociala medier var sorgen total. Många uttryckte att det gemensamma engagemang­et gjort julen till den mest betydelsef­ulla på länge.

 ?? ?? Det var under en promenad på Frejagatan som Kenzo försvann. Anna Sundin efterlyste honom på Facebook – och gensvaret blev enormt.
Det var under en promenad på Frejagatan som Kenzo försvann. Anna Sundin efterlyste honom på Facebook – och gensvaret blev enormt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden