Mölndals-Posten

Systrarna från Jitex går skilda vägar till varsin allsvensk klubb

- Daniel Elfvelin daniel.elfvelin@stampen.com

21-åriga Ella och 19-åriga Sofia Reidy har följts åt i fyra klubbar. Nu lämnar de Jitex – för varsitt allsvenskt lag. Redan i seriepremi­ären spelar Ellas AIK mot Sofias Kristianst­ads FF. – Det går inte att förlora den matchen, det finns inte ens på kartan, säger storasyste­r.

Har det funnits en syster Reidy i en fotbollstr­upp har det oftast funnits två. Så har det sett ut ända sedan Ella och Sofia började spela fotboll. Moderklubb­en är Jonsereds IF, därefter har de kamperat ihop i Stenkullen Goik, Göteborgs FF och senast i Jitex BK.

2022 spelade de på varsitt håll när Ella värvades till IF Brommapojk­arna. Förra året återvände hon till Jitex men den nya sejouren tillsamman­s blev kortvarig. En knapp vecka in på det nya året lämnade de familjens hem i Lerum.

I fredags reste Ella till Stockholm och anslöt sig till AIK. Dagen efter körde Sofia och mamma Monica på snöiga vägar till Kristianst­ad.

– Det har varit självklart för oss båda att vi vill uppåt. Nu har vi spelat i elitettan och då är nästa steg allsvenska­n, det har varit en självklarh­et, säger Ella Reidy.

Att inte längre ha varandra att luta sig mot blir en omställnin­g. Gnabbet har funnits och det är en nivåskilln­ad att reta upp sig på syrran jämfört med andra lagkompisa­r, tycker båda systrarna. Men framför allt har de varit varandras stöttepela­re.

– När jag var ny i Jitex var det Ella jag knöt mig till för det var henne jag kände mig trygg med, säger Sofia.

Inte minst i början av förra säsongen, när hon fick lite speltid, var det skönt att ha storasyste­r nära till hands.

– Det är lätt att vara glad och stöttande när det går bra, men det är viktigast att finnas där när det är som som jobbigast och det var jobbigt för mig i början på säsongen. ”Fortsätt jobba hårt, det kommer” sa hon till mig och då tänkte jag att ”tror Ella på mig så borde jag tro på mig själv också”.

Hur blir det nu när du inte har Ella i samma lag?

– Det är klart att det blir skillnad att inte kunna krama om henne, men det är en familjär klubb jag kommer till och det finns tränare och spelare i laget som stöttar och hjälper till om det skulle vara någonting.

Både Sofia och Ella påpekar också att de når varandra enkelt via telefon och att det är nyttigt att pröva vingarna på varsitt håll.

– Jag tror att det är bra för bådas utveckling att komma till olika miljöer, säger Ella.

Redan inför förra säsongen hade Sofia chansen att ta steget till allsvenska­n. Då valde hon att stanna i Jitex.

– Hade jag bytt till allsvensk miljö redan för ett år sedan eller i somras hade jag inte varit lika redo, säger hon.

Dels ville hon utvecklas ytterligar­e ett år i elitettan, dels ta studenten före en flytt. Sofia pluggade på idrottsgym­nasium, men inte med inriktning fotboll som man skulle kunna tro – utan badminton. Det senaste året har hon dock trappat ner badmintont­räningen till förmån för fotboll.

– Badminton är en ganska krävande sport där du är ensam på planen. I fotboll har du tio medspelare runt dig och jag tycker om gemenskape­n i ett lag, så till slut var det ett ganska självklart val att satsa på fotboll.

Medan allsvenska­n är en ny erfarenhet för Sofia vet Ella vad som väntar efter sitt år i Brommapojk­arna.

– Det är verkligen stor skillnad och det gäller att vara påkopplad hela tiden, spelet går så mycket snabbare, säger hon.

Men Brommapojk­arna är en sak, AIK något annat. När Mölndals-Posten talade med Ella på tisdagseft­ermiddagen såg hon fram emot klubbens allmänna premiärträ­ning. Några timmar senare sprakade ett storslaget fyrverkeri över Skytteholm­s IP i Solna, där herr- och damlaget visade upp sig inför tusentals fans.

– Jag är verkligen stolt över att få bli en del av den här föreningen. Vissa supportrar har hört av sig, önskat lycka till och välkomnat mig till familjen. Det har jag aldrig varit med om innan och det är otroligt kul och värmande att det finns en sån här supporterk­ultur.

Är det bara roligt eller medför det press också?

– Det är klart att jag är nervös, det går inte att putta undan. Nu är det verkligen på riktigt och gör du misstag kommer det märkas. Men det är mest kul, jag är taggad på att komma igång.

Två supportrar blev extra glada för nyförvärve­t från Lerum.

– Min morbror och kusin åker land och rike runt för att följa AIK. De kommer nog och tittar på några matcher, jag hoppas att de gör det.

Morbror och kusin får chansen att följa ett familjedra­ma redan i den allsvenska premiären. Den 14 april tar nykomlinge­n AIK emot Kristianst­ad.

– Det går inte att förlora den matchen, det finns inte ens på kartan. De ska åka hem med noll poäng, säger Ella. Lillasyste­r kontrar:

– Jag säger samma sak, det går inte att förlora den matchen. Jag tror det blir mycket nerver för min del, oavsett om jag får spela eller inte, att få vara del av den allsvenska miljön och se Ella på andra planhalvan.

Med lillasyste­r i mittförsva­ret och storasyste­r på det centrala mittfältet är det troligt att systrarna får duellera med varandra.

– Om vi inte möts i det öppna spelet får vi säkert stångas mot varandra i någon fast situation. Men hon är en spelare som tycker om ta fram bollen och jag också så vi kommer säkert mötas på mittplan. Vi vet mycket om varandra och den som gör det bäst går vinnande ur kampen, säger Sofia.

 ?? BILD: MONTINI FOTO ?? Ella Reidy i en match med Jitex. Hon har även represente­rat Sverige i både U17- och U19-landslaget.
BILD: MONTINI FOTO Ella Reidy i en match med Jitex. Hon har även represente­rat Sverige i både U17- och U19-landslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden