Mölndals-Posten

Staden satsar på nytt grepp för att utveckla Lindome centrum

En ombyggnad av Lindome centrum har diskuterat­s i många år, utan att den har kommit till skott. Nu ser det ut som att en nybyggnad utmed Almåsgånge­n närmar sig.

- Lotta Nyvall lotta.nyvall@molndalspo­sten.se

Butiksläng­an utmed Almåsgånge­n, där bland annat Ica huserar, liksom fastighete­n där Bio Etage ligger ägs båda av Lindome Centrumfas­tigheter. Företaget har lämnat in en ansökan om planbesked för bostäder på platsen och Mölndals stad har ställt sig positiva till detta.

Förslaget innebär att den befintliga affärsverk­samheten skulle ersättas med mellan 130 och 170 lägenheter samt viss handel. Det finns både förslag där en större livsmedels­butik är inritad och alternativ där detta saknas. Anders Olsson är vd på företaget och förklarar varför.

– Det hänger ihop med stadens markanvisn­ing till Brixly och deras plan på att bygga ett stort antal kommersiel­la lokaler närmast parkerings­platsen. Det är ingen hemlighet att Ica vill ha ett läge där parkeringe­n är så nära deras entrédörr som möjligt. Vi ser inte att det finns en marknad för två livsmedels­butiker av den storleken i

Lindome centrum, så i vårt förslag har vi anpassat oss lite efter de förutsättn­ingarna, säger han.

Så planen är färre butiksloka­ler och fler bostäder?

– Ja, det finns inte marknad för så mycket butiker i dag, handeln har det svårt och bankerna har som bekant lagt ner. Vi har lite olika alternativ med affärsloka­ler i markplan mot Almåsgånge­n, men inte i den utsträckni­ng som tidigare, säger Anders Olsson.

Planerna är fortfarand­e i ett tidigt skede. Ansökan består av två olika huvudscena­rion som finns utformade både med och utan en större livsmedels­butik. När planarbete­t är i gång kommer olika alternativ undersökas i dialog med hyresgäste­rna, förklarar Anders Olsson.

– Ingenting är bestämt ännu. I slutändan är det Ica som bestämmer vilket de väljer om det finns flera alternativ. Sedan har andra butiker en klar fördel av att ligga nära Icas entré eftersom de har ett stort kundflöde.

Det har varit svårt att komma framåt med en förändring i centrum. Hur ser du på det?

– Jag tänker inte så mycket på det. Nu siktar vi på att få i gång planarbete­t. Vi vet att det finns ett starkt framåtdriv från ledande politiker och det ser vi fram emot.

Mölndals stad är beredd att inleda planarbete tidigast 2025, är det bra?

– Vi skulle hellre börja med vår del redan 2024 om det är möjligt, men det får vi diskutera med stadens styrande.

Hur ser du på Lindomes framtid?

– Positivt. Lindome ligger bra till med pendeltåge­t. Vi ser en väldigt bra potential där och tror att det kan bli ett attraktiv bostadsomr­åde. I dag är det tyvärr ett ganska öde och otryggt centrum, men genom att få in bostäder tror jag den upplevda säkerheten kan bli mycket bättre, säger Anders Olsson.

Utöver Lindome Centrumfas­tigheter planerar även Förbo att bygga fler bostäder i området, liksom Brixly som har fått en markanvisn­ing för bostäder och handel på dagens parkering.

Merjem Maslo poängterar att staden nu tänker ta ett helhetsgre­pp på Lindome. Den 6 februari har hon bjudit in alla aktörer i området till ett möte.

– Vi vill ta ett helt nytt grepp. Traditione­llt har staden jobbat med varje projekt för sig men här vill vi träffa alla aktörer tillsamman­s. Det handlar om att få till hela Lindomestr­åket, från stationen ända till Spinneriet, och titta på det totala serviceutb­udet för att det ska bli ett bra flöden med både livsmedels­butik och andra butiker, säger hon.

Att Lindome Centrumfas­tigheter ansökt om planbesked, vad betyder det?

– Jag ser det som ett väldigt positivt tecken att det är ytterligar­e en aktör som är beredd att kliva in i stråket som vi vill skapa i Lindome. Vi ser utveckling­en som en helhet som gynnar alla där, såväl näringsidk­are och boende som bostadsbol­ag, säger Merjem Maslo.

Anders Olsson tror att detta är helt rätt väg att gå. Inte minst menar han att samarbetet mellan hans eget bolag och Brixley är avgörande för hur slutresult­atet blir.

– Vi behöver harmoniser­a ihop oss för att det ska bli ett levande centrum och inte två skilda världar med en fastighets­gräns emellan, säger han.

Planarbete beräknas tidigast kunna starta 2025. Innan dess ska en samlad strukturan­alys göras av området från Lindome station till Lindome centrum. Hur snabbt det sedan kan gå är osäkert, men alla Lindomepro­jekt har högsta prioritet.

– Om omvärlden stabiliser­ar sig och vi får bättre förutsättn­ingar, inte minst när det gäller inflatione­n, så kommer man redan 2026 kunna se tydliga förändring­stecken i Lindome. Det kommer hända saker där, säger Merjem Maslo.

Traditione­llt har staden jobbat med varje projekt för sig men här vill vi träffa alla aktörer tillsamman­s. Merjem Maslo (M) Kommunalrå­d i Mölndals stad

 ?? BILD: LOTTA NYVALL ?? Förhoppnin­gen är att bygga lägenheter utmed Almåsgånge­n med affärsloka­ler i bottenplan. ”Tanken är att anpassa lokalerna så de passar dagens behov. Butiksinne­havare vill inte ha så mycket yta på djupet som det är idag, de vill hellre ha en lokal med mer skyltyta och inte så mycket baksida”, säger Anders Olsson, vd på Lindome Centrumfas­tigheter.
BILD: LOTTA NYVALL Förhoppnin­gen är att bygga lägenheter utmed Almåsgånge­n med affärsloka­ler i bottenplan. ”Tanken är att anpassa lokalerna så de passar dagens behov. Butiksinne­havare vill inte ha så mycket yta på djupet som det är idag, de vill hellre ha en lokal med mer skyltyta och inte så mycket baksida”, säger Anders Olsson, vd på Lindome Centrumfas­tigheter.
 ?? ILLUSTRATI­ON: WHITE ?? ”Arkitekter­na har skissat på två lite olika alternativ, men i slutändan är det upp till kommunledn­ingen att anta en plan. Det enda vi är säkra på att att slutresult­atet inte kommer se ut som vårt första förslag, för så är det i en planproces­s. Det är väldigt mycket utredninga­r som ska till och som påverkar utformning­en”, säger Anders Olsson.
ILLUSTRATI­ON: WHITE ”Arkitekter­na har skissat på två lite olika alternativ, men i slutändan är det upp till kommunledn­ingen att anta en plan. Det enda vi är säkra på att att slutresult­atet inte kommer se ut som vårt första förslag, för så är det i en planproces­s. Det är väldigt mycket utredninga­r som ska till och som påverkar utformning­en”, säger Anders Olsson.
 ?? ILLUSTRATI­ON: WHITE ?? I dag ställs högre krav på att fastighete­r ska kunna ta hand om sitt eget dagvatten än förr. ”Då är cedumtak väldigt bra för de samlar upp vatten så att det inte rusar ner för hängrännor och stuprör direkt”, säger Anders Olsson.
ILLUSTRATI­ON: WHITE I dag ställs högre krav på att fastighete­r ska kunna ta hand om sitt eget dagvatten än förr. ”Då är cedumtak väldigt bra för de samlar upp vatten så att det inte rusar ner för hängrännor och stuprör direkt”, säger Anders Olsson.
 ?? ??
 ?? BILD: LOTTA NYVALL ??
BILD: LOTTA NYVALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden