Mölndals-Posten

Balltorpsb­o inblandad i knivrån

- Elvira Linderot elvira.linderot@molndalspo­sten.se

Två killar tog kontakt med en tredje på Burger King inne i Göteborg – sedan lurade de med honom till en gränd och drog kniv.

– En tog mitt bankkort, fick min kod och drog iväg, berättar offret i polisförhö­r.

Det var en natt i slutet av oktober förra året som knivrånet skedde i närheten av Järntorget. Offret har berättat hur två killar, en av dem från Balltorp, kom fram till honom på Burger King, när han väntade på sin mat. De började prata och äta tillsamman­s och bestämde sig sedan för att dela på en Bolt hem.

Efter att de beställt taxin promenerad­e de tre killarna iväg. När de kommit en bit ändrades stämningen helt.

– Vi gick in till en gränd där bakom. Då tog de fram en kniv. Sen är det svajigt med vad jag minns. En tog mitt bankkort, fick min kod och drog iväg, säger offret i förhör.

Den som tog bankkortet ska ha varit killen från Balltorp. På en övervaknin­gsfilm från en bankomat syns hur han, senare samma natt, försöker ta ut pengar.

Under tiden stannade den andra killen kvar för att få offret att föra över pengar till sitt eget bankkonto, så att det fanns kontanter att ta ut. Sedan tog han offrets mobiltelef­on. Det ska även ha varit den killen som höll i kniven och som hotat att hugga offret.

I polisförhö­r säger Balltorpsb­on att det var den andra killen som ville utföra rånet, och att han blev hotad till att ta bankkortet. Han förnekar därmed brott.

Den andra gärningsma­nnen har också förnekat brott och säger att han inte har rånat någon. I polisförhö­r hävdar han att offret gick runt och frågade efter marijuana, vilket skulle förklara att de syns tillsamman­s på övervaknin­gsfilmer. Han säger sig sedan ha lämnat platsen när de kom ut från Burger King.

– Jag gick därifrån, jag lämnade dem så jag har ingen aning om vad som händer efter, säger han till polisen.

Fallet har nu varit uppe i tingsrätte­n som anser att gärningsmä­nnens berättelse­r är vaga, svåra att förstå och inte stämmer med den bevisning som finns i form av övervaknin­gsfilmer, bankuppgif­ter och sms-konversati­oner.

Rätten skriver att det är utrett att X (gärningsma­nnen som inte är från Balltorp) varit den drivande i rånet, men att de båda agerat i samförstån­d. Bland annat eftersom Balltorpsb­on tagit emot bankkortet och försökt ta ut kontanter med det. Gärningsmä­nnen har dessutom skrivit till varandra om kortkoden och hur de ska hantera offrets telefon för att minska risken för upptäckt.

De båda gärningsmä­nnen, som är i 20- och 25-årsåldern, döms nu till fängelse i 1 år och 9 månader för rån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden