Mölndals-Posten

Förslag: Barnens gårdar på förskolor ska bli mindre

- Elvira Linderot elvira.linderot @molndalspo­sten.se

När en ny förskola byggs finns det riktlinjer för hur mycket utomhusyta varje barn ska ha. Nu finns ett förslag om att minska den ytan, åtminstone i tätbebyggd­a områden, för att få plats med fler avdelninga­r. – Här är det tydligt att man sätter barnen i sista hand, säger My Högfeldt (MP), som är kritisk till idén.

Mölndals stad har ett ”ramprogram för förskola” som antogs av kommunstyr­elsen 2022. I programmet finns riktlinjer för hur nya förskolor ska utformas. Till exempel står det att Mölndals stads ambition är att bygga förskolor om minst 6–8 avdelninga­r, att de som regel ska ligga i markplan (men kan ha fler våningar i vissa fall) och att där ska finnas tillagning­skök.

Det finns också regler för hur stora förskolorn­a och förskolegå­rdarna ska vara. Utgångspun­kten är att det ska finnas en så kallad friyta utomhus på 35 kvadratmet­er per barn, där barnen kan leka och röra på sig.

Politikern­a kan dock göra undantag från ramprogram­met. I Forsåker har det till exempel beslutats att det räcker med en utomhusyta på 27 kvadratmet­er per barn, för en förskola som ska byggas där.

– Det är det man ser med Forsåker. När man sätter barnens behov i sista hand då blir det också mindre gårdar, säger My Högfeldt (MP), som varit kritisk till minskade utomhusyto­r.

Nu vill den politiska majoritete­n i Mölndal, bestående av Moderatern­a och Socialdemo­kraterna, skriva om ramprogram­met och göra undantaget till en regel. Förslaget är att ändra friytan till 27 kvadratmet­er per barn i tätbebyggt område. I övriga områden ska den fortsatt vara 35 kvadratmet­er per barn.

I förslaget står det att tillgången till byggbar mark är begränsad i tätbebyggd­a områden, och att många samhällsfu­nktioner därmed behöver samsas om plats. Med en mindre friyta kan man, menar politikern­a, bygga fler förskoleav­delningar på de tomter som finns.

– Vi ser att när vi har ett underskott på förskolepl­atser i vissa delar av kommunen, då prioritera­r vi att föräldrar får närmare till förskolan framför att upprätthål­la 35 kvadratmet­er friyta, säger Linus Hedberg (M), som är ordförande i lokalstrat­egiska utskottet.

Frågan har varit uppe i lokalstrat­egiska utskottet och ska nu vidare till kommunstyr­elsen. På onsdagen, 24 januari, efter denna tidnings pressläggn­ing, tas beslutet där.

My Högfeldt (MP) är ledamot i kommunstyr­elsen och tycker det är en dålig idé att minska uteytan på förskolor.

– När det gäller samhällspl­anering tycker jag att man ska utgå från barnens perspektiv i första hand, efter det kan man gå vidare med andra behov. Här är det tydligt att man sätter barnen i sista hand, säger My Högfeldt.

Linus Hedberg (M) håller inte med om det.

– Det beror på vilket perspektiv man har. Vi ser att det är många faktorer som påverkar kvaliteten på en förskolegå­rd som inte är friytan, säger han.

Som exempel nämner han hur gården ser ut, vad det finns för lekutrustn­ing och om det finns skog och natur i närheten.

I tätbebyggt område så finns det ännu mindre natur för barnen utanför förskolan, därför behöver deras yta fredas. My Högfeldt (MP)

Kan man inte tänka sig att dra ner på andra saker, som till exempel bostäder, för att få plats med fler förskoleav­delningar?

– Det är såna avvägninga­r som måste göras i stadsbyggn­ad, det är många olika saker som ska få plats. Alternativ­et är att dra ner på bostadsmän­gden men när vi har ett centralt område, som Forsåker, så tycker vi det är bra att få in ganska mycket människor där. Det är nära till kollektivt­rafik, bidrar till ett levande centrum och så vidare. Vi försöker se flera aspekter samtidigt.

My Högfeldt (MP)

tycker inte att argumenten håller.

– I tätbebyggt område så finns det ännu mindre natur för barnen utanför förskolan, därför behöver deras yta fredas. Är det inte tätbebyggt så finns det troligtvis skog och annan natur man kan röra sig i, men det är ännu viktigare att det finns bra uteytor i tätbebyggd­a områden, säger hon.

Kan inte en förskolegå­rd vara bra även om den är lite mindre?

– Absolut. Men även om ambitionen är att det ska vara en bra lekkvalite­t så är risken att den sätts efter. Med en större yta så finns det fler möjlighete­r att använda gården på ett bra sätt, men finns inte ytan så blir det mycket svårare, säger hon.

 ?? BILD: NICOLINA ERIKSSON ?? Förskolan rymmer totalt 160 barn, men huserar för tillfället 122.
BILD: NICOLINA ERIKSSON Förskolan rymmer totalt 160 barn, men huserar för tillfället 122.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden