Mölndals-Posten

Sanering pågår fortfarand­e efter 1 Food-branden

- Filippa Eckert filippa.eckert@stampen.com Elvira Linderot elvira.linderot@molndalspo­sten.se

Innerstade­n: Nu har det gått nästan fyra månader sedan den misstänka mordbrande­n i matbutiken på Mölndals torg – men lokalerna är fortfarand­e igenbommad­e.

– Det har krävts mycket arbete, säger Annika Tell på fastighets­bolaget Sverigehus­et.

Tidigt på morgonen den 28 september larmades SOS Alarm om en brand i matbutiken 1 Food på Mölndals torg.

Räddningst­jänsten skickades dit med ”ett stort resurspake­t”, som larm- och ledningsop­eratör Joakim Hallin själv sa under den pågående insatsen.

Branden var omfattande och röken spreds både till intilligga­nde butiker och upp i byggnaden. Ett 20-tal lägenheter stod även utan ström flera timmar efteråt på grund av förstörda kablar.

Polisen fattade snabbt misstankar om att branden var anlagd och upprättade en anmälan om misstänkt mordbrand – en misstanke som stärkts under utredninge­n. Bland annat har brandfarli­g vätska hittats inne i butiken.

– Vi har fått in iakttagels­er från vittnen som har sett en person röra sig utanför den här butiken i samband med att branden startade, sa förundersö­kningsleda­re Victor Björnerås till Mölndals-Posten i en tidigare intervju.

Dessutom finns övervaknin­gsfilmer från platsen, som pekar åt samma håll.

Sedan branden har butiken stått igenbommad med plywoodski­vor som täcker både entrén och skyltfönst­er.

Innanför väggarna har det pågått ett omfattande renovering­sarbete för att återställa den förstörda lokalen.

– Det har krävts mycket arbete, med all el, all belysning och innertaket. Det blev också rökskador som gjort att man behövt slipa betongen för att få bort all lukt. Dessutom behövde man riva ut allt som var brandskada­t, säger Annika Tell.

Hon är förvaltnin­gschef på Sverigehus­et, det fastighets­bolag som äger byggnaden. Annika Tell berättar för Mölndals-Posten att det kommer krävas ytterligar­e månader innan allt är åtgärdat. Exakt när det är klart kan hon inte säga.

– Vi har inte full koll på det ännu, det är för mycket att göra i lokalen. Tanken är runt påsk, men vi kan inte garantera det, säger hon.

Det som däremot

är klart är att mataffären 1 Food inte ska flytta tillbaka.

Var det ert eller deras beslut?

– Vi har kommit överens, det är väl det kan jag säga, säger Annika Tell.

Vad kan det bli för verksamhet i lokalen framöver?

– Det beror på vilka intressent­er vi får in och vad huset klarar av, säger hon.

Har ni någon tanke om vad ni vill få in?

– Det kan bli vad som helst egentligen. Huvudsaken är att det är rätt hyresgäst som vi känner förtroende för, säger hon.

Precis jämte 1

Food ligger en tom hörnlokal. Den fick in rök under branden men klarade sig från permanenta skador. Vad den lokalen ska fyllas med är inte heller klart.

– Vi har ingen bra intressent än. Vi får se om det kommer några bra idéer, säger Annika Tell.

 ?? BILD: SVERIGEHUS­ET ?? Omfattande renovering har pågått för att återställa den förstörda lokalen. ”Det har krävts mycket arbete, med all el, all belysning och innertaket”, säger Annika Tell, förvaltnin­gschef på Sverigehus­et.
BILD: SVERIGEHUS­ET Omfattande renovering har pågått för att återställa den förstörda lokalen. ”Det har krävts mycket arbete, med all el, all belysning och innertaket”, säger Annika Tell, förvaltnin­gschef på Sverigehus­et.
 ?? BILD: ELVIRA LINDEROT ?? Lokalerna där mataffären 1 Food höll till är igenbommad­e. Det har krävts stora arbeten i lokalen efter branden som härjade där i september 2023.
BILD: ELVIRA LINDEROT Lokalerna där mataffären 1 Food höll till är igenbommad­e. Det har krävts stora arbeten i lokalen efter branden som härjade där i september 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden