Mölndals-Posten

Alfred Leijon från Kållered är tekniker på vindkraftv­erk

Från 80 meters höjd blickar Alfred Leijon ut över skogar och hav. Men för att hitta jobb som vindkrafts­tekniker behövde han lämna Kållered för Piteå. – Härom veckan var det 40 minus, säger han.

-

Alfred Leijon, 27, är uppvuxen i Kållered, gick på Brattås- och Stretereds­skolan följt av teknik på Hulebäcksg­ymnasiet. Men dialekten skvallrar inte direkt om en uppväxt nära Göteborg.

– Jag är född i Lidköping och flyttade till Kållered när jag var fyra. Pappa kommer från Skara och mamma från Mariestad, säger Alfred på tydlig västgötska över telefon.

Under uppväxten spelade han fotboll och hockey för Kållered SK samt innebandy för Eken IBK. Men lokalpatri­otismen fick stryka på foten när det var dags för yrkeshögsk­ola i Sundsvall följt av praktik som senare ledde till fast jobb som vindkrafts­tekniker i Piteå.

– Det hade varit optimalt att jobba i Göteborgso­mrådet men det är här uppe som vindkrafte­n är som störst.

Ja, hur är det i Piteå?

– Just nu är det kallt och snöigt. Vi har minus tio just nu och det kommer bli kallare igen. Härom veckan var det 40 minus. Det var en ny upplevelse kan jag säga.

Kunde du jobba då?

– Vi har en företagsst­andard att vi inte får jobba när det går under minus 20. Och är det nära den gränsen kan vi inte vara ute på turbinerna eftersom det är risk för isras, utan då får vi jobba inomhus med administra­tiva uppgifter.

I norrbottni­ska Piteå,

120 mil från Kållered med bil, har företaget Nordex en vindkraftp­ark med 14 snurror. I Kalix, ytterligar­e tolv mil norrut, finns två snurror till. Nordex har betydligt fler parker än så i Sverige men det är dessa 16 kraftverk som teknikern från Kållered ansvarar för tillsamman­s med tre kollegor.

Kan du beskriva hur det ser ut på din arbetsplat­s?

– Den stora parken, där vi jobbar mest, ligger på en halvö. Nedanför oss är det mycket skog och mycket hav. På marken ser vi väldigt ofta älgar och harar.

Det låter som en naturupple­velse?

– Det är vackert på olika sätt beroende på årstid och väder. Är det klarblå himmel kan vi se flera mil bort men är det molnigt är det också en speciell känsla att titta ut.

Vad går ditt arbete ut på?

– Vi ska se till att alla turbinerna fungerar på bästa sätt. Det blir mycket underhåll för turbinerna är 14 år gamla och det får till följd att det också blir en del felsökning och reparation­er.

Det är vackert på olika sätt beroende på årstid och väder. Är det klarblå himmel kan vi se flera mil bort men är det molnigt är det också en speciell känsla att titta ut. Alfred Leijon

Var utför ni det arbetet?

– Vi har inte så jättehöga snurror, våra är 80 meter. Vi jobbar ständigt på hög höjd.

Du är inte höjdrädd va?

– Det går inte att vara i det här yrket. Inuti tornet finns både hiss och stegar men det är jobbigt att klättra så det gör man bara om något blivit fel med hissen.

Och fel gick

det under en praktikper­iod i april 2022. Då stod Alfred uppe på hög höjd och vinschade ner en kedja. Han lät kedjan löpa genom handen men uppmärksam­made inte den gummipuck som avslutade kedjan varpå handen följde med och klämdes in i ett rör.

– Den var nog inte fastklämd mer än två sekunder men jag fick gå med gips ett tag och skadan har gett mig men för livet.

På vilket sätt?

– Jag har begränsad rörlighet i min högerhand, jag har förlorat i styrka och känner en domnande känsla i tummen. Det gör att jag inte riktigt klarar vissa arbetsuppg­ifter som när jag ska skruva eller utföra precisions­arbeten men då har jag hjälpsamma kollegor som stöttar upp.

Är vindkrafts­tekniker ett jobb du rekommende­rar till dina kompisar?

– Absolut. Det är ett jättekul yrke, man lär sig väldigt mycket, det är stor variation på arbetsuppg­ifterna och så jobbar vi i en väldigt fin miljö.

 ?? BILDER: PRIVAT ?? ”Det hade varit optimalt att jobba i Göteborgso­mrådet men det är här uppe som vindkrafte­n är som störst”, säger Alfred.
BILDER: PRIVAT ”Det hade varit optimalt att jobba i Göteborgso­mrådet men det är här uppe som vindkrafte­n är som störst”, säger Alfred.
 ?? ?? Den här utsikten bjuds Alfred Leijon på varje dag när han jobbar på toppen av ett vindkraftv­erk utanför Piteå.
Den här utsikten bjuds Alfred Leijon på varje dag när han jobbar på toppen av ett vindkraftv­erk utanför Piteå.
 ?? Martin.bjorklund @molndalspo­sten.se ?? Martin Björklund
Martin.bjorklund @molndalspo­sten.se Martin Björklund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden